anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Iaşul vrea sa dea lovitura cu un parc 3 în 1 pe locul fostului combinat FORTUS

Consilierii locali urmează să aprobe înfiinţarea unui parc ştiinţific, tehnologic şi industrial, pe terenul fostului combinat Fortus

GALERIE
fortus parc industrial
  • fortus parc industrial
- +

Consilierii locali se reunesc la începutul lunii octombrie într-o nouă şedinţă ordinară. Unul dintre proiecte face referire la o premieră pentru Primăria Iaşi: înfiinţarea unui parc industrial. Potrivit iniţiativei municipalităţii, parcul ar urma să fie amenajat pe un teren de 5 hectare, parte din suprafaţa de 24 ha pe care Primăria a preluat-o anii trecuţi de la Fortus. Parcul ar bifa şi o premieră la nivel naţional: ar fi primul parc ştiinţific, tehnologic şi industrial. 

"Este un proiect-pilot pe care vrem să-l implementăm. Se închide cercul: de la idee până la dezvoltarea unui produs, practic, parcul va avea atât componentă de cercetare, cât şi de dezvoltare. Ar fi un lucru de pionieriat în ţară la acest moment", a declarat ieri şeful Tehnopolis, Constantin Şerbescu, societatea condusă de acesta urmând a fi mandatată pentru realizarea demersurilor în înfiinţarea obiectivului. Potrivit proiectului de hotărâre, intenţia Primăriei este ca în parc să se desfăşoare "activităţi economice, de cercetare ştiinţifică, de producţie industrială şi servicii". Cel mai devreme, Parcul Industrial Tehnopolis ar putea avea toate actele în regulă în a două jumătate a anului viitor.

Un alt proiect important de pe ordinea de zi face referire la aprobarea protocolului pentru înfiinţarea trenului metropolitan la Iaşi. Din acord mai fac parte Consiliul Judeţean, CFR, asociaţia metropolitană de transport şi mai multe comune din vecinătatea Iaşului (Leţcani, Holboca, Miroslava, Ciurea şi Tomeşti). Conform protocolului, Primăria Iaşi va avea cele mai mari responsabilităţi, respectiv întocmirea documentaţiilor tehnice necesare. Prima linie de tren metropolitan pe care autorităţile vor să o dea în folosinţă este ruta Podu Iloaiei – Iaşi – Dumbrava (Ciurea), pe o distanţă de 35 km. Protocolul a fost deja aprobat de CJ Iaşi şi urmează ca acordul să fie adoptat şi de celelalte părţi implicate. Intenţia Primăriei Iaşi este de a aloca, în primă instanţă, o sumă de un milion de lei, fonduri necesare pentru întocmirea documentaţiilor tehnice.

O hotărâre cu impact asupra populaţiei pe care CL o va adopta vizează actualizarea nomenclatorului arterelor de circulaţie, pe raza municipiului fiind peste 960 de străzi inventariate. În primul rând, în nomenclator vor fi actualizate denumirile noi de străzi aprobate de CL în ultimii ani: Fundacul Ion Mitican, Aleea Col. Henry Watkins Anderson, str. Acad. Cristofor Simionescu, Aleea Prof. Victor Bulacovschi, Piaţa Elenismului, bld. Regele Ferdinand I al României, bld. Regele Mihai I al României şi str. Arh. Nicolae Porumbescu. Alte modificări fac referire la actualizarea denumirii unor artere în concordanţă cu tipul străzii: fundacul Păstorului (fostă stradă), fundătura Italiană (fostă stradelă), stradela Florentz (fost fundac), trecătoare Dimitrie Ralet (fost fundac).

Parchetul European va avea sediu pe Independenţei

Printre proiectele de hotărâre incluse pe ordinea de zi se numără şi unul promovat la solicitarea DNA: municipalitatea va atribui, în folosinţă gratuită, timp de 10 ani, un spaţiu de pe bld. Independenţei (200 mp - parter şi mezanin, bl. A1-4) unde va funcţiona biroul teritorial Iaşi al Parchetului European. Această instituţie aparţine de Uniunea Europeană şi va avea competenţă de a cerceta, urmări penal şi trimite în judecată persoanele învinuite de săvârşirea unor infracţiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupţie ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA, de peste 10 milioane de euro.

Alte proiecte de hotărâre fac referire la alocarea unei sume de bani pentru ediţia din acest an a FILIT (50.000 lei), aprobarea creditului de 20 milioane euro contractat la Banca Europeană de Reconstrucţie de Dezvoltare (împrumut aprobat încă de anul trecut, dar abia în această perioadă au fost făcuţi toţi paşii pentru accesarea banilor de către Primărie) şi câteva planuri urbanistice zonale.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.