EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Un barbat a intrat într-un canal pentru verificarea unor apometre, iar când a scos capul (...)
citeste totvineri, 20.05.2022
În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu.
Reţelele feroviare de tip urban, suburban sau metropolitan deservesc mobilitatea de tip navetist în spaţiile urbane, suburbane sau chiar mai îndepărtate, fie că este vorba de regiuni metropolitane de talie mare, unele şi de peste 10 milioane de locuitori (Paris, Rhein-Ruhr, Londra), fie de Zone Urbane Funcţionale (ZUF) de talie mai redusă, unele dintre acestea depăşind cu puţin 200-250 mii locuitori. Aceste reţele, ce folosesc infrastructura clasică de transport feroviar, reprezintă adesea un mod de transport similar celui feroviar regional. Un exemplu în acest sens e Mitteldeutschland S-Bahn, ce asigură legătura între mai multe ZUF-uri din partea de sud-vest a defunctului RDG (Leipzig, Halle, Zwickau, Dessau etc.), care cu peste 800 de km de linii e cea mai extinsă astfel de reţea din UE.
Foarte adesea, acest mod de transport poate fi operat în paralel cu traficul feroviar clasic, utilizându-se aceeaşi infrastructură. În cazul zonelor metropolitane de mari dimensiuni, unde şi fluxurile de navetişti sunt importante şi în creştere, s-au separat reţelele feroviare pe care circulă trenurile urbane de cele ce asigură relaţia la distanţe mai mari. Mai mult, au fost completate reţelele cu noi căi ferate destinate exclusiv modului de transport urban.
Să demontăm şi câteva mituri ce încep să fie construite în zilele acestea de către unii politicieni locali. Trenul urban nu reprezintă un mod nou de transport! Primele reţele urbane, cele din Berlin, Ruhr sau Hamburg, funcţionează încă din perioada interbelică.
Reţelele feroviare urbane nu sunt deloc rare în Europa! Cele mai importante ZUF-uri ale aproape tuturor statelor occidentale ale Europei sunt deservite de un astfel de mod de transport, iar în Europa de Est funcţionează reţele de trenuri urbane în Polonia, Estonia, Repubica Cehă, Serbia, Ungaria, Ucraina sau Rusia.
Cel mai adesea, trenul urban nu e un mijloc de transport ultramodern! Când reţeaua feroviară e total electrificată, se utilizează transportul electric, iar când reţeaua e neelectrificată, se utilizează autotrenurile. Când reţeaua e parţial electrificată, se pot utiliza ambele tipuri de garnituri, în funcţie de configuraţia sistemului. Totul e ca sistemul să amelioreze mobilitatea la nivelul ZUF.
Multe dintre sistemele de trenuri urbane deservesc zone foarte populate şi asigură un trafic anual ce ajunge la zeci sau sute de milioane de persoane. În Paris, RER reprezintă compania ce asigură cel mai mare trafic de persoane de pe întreg continentul - 1,84 miliarde (în 2018) pe un sistem feroviar de 587 de km şi 257 de staţii.
Are Iaşul dimensiunea critică pentru a susţine un astfel de mod de transport? Există mai multe sisteme feroviare locale în Europa ce deservesc ZUF cu o populaţie mai redusă, în unele cazuri cu doar 200-400 de mii de locuitori, dar marea lor majoritate sunt localizate în state dezvoltate din punctul de vedere economic (Elveţia, Austria sau Germania). Unele dintre aceste sisteme, precum cele din Salzburg, Tirol, Carintia, Stiria sau Voralberg (din Austria), ori cele din Ticino, St. Gallen sau Luzern-Zug (din Elveţia), sau Rostok (Germania), deşi au o populaţie mai redusă decât cea a Iaşului şi a vecinătăţilor sale, pe lângă populaţia navetistă, ce e obişnuintă să practice distanţele cu trenul, există şi un aport substanţial de turişti. Dar astfel de sisteme au şi ZUF-urile ce atrag un număr mai redus de turişti: Magdeburg, ce deserveşte o zonă cu aproximativ 400 de mii de persoane sau Bydgoszcz-Toruń, ceva mai mult de 600 de mii de persoane. Un astfel de sistem centrat pe Iaşi ar deservi aproximativ 500 de mii de locuitori.
Oricum, eficienţa trenului urban nu se măsoară neapărat în eficienţă economică. Ar fi un câştig substanţial dacă un astfel de sistem ar rezolva câteva aspecte ale mobilităţii urbane. Principalele avantaje pe care le-ar aduce trenul urban în sistemul de mobilitate sunt: reducerea circulaţiei cu autovehiculele personale, ce repezintă una dintre cele mai utilizate moduri de practicare a navetei şi, în mod incontestabil, principala sursă de aglomerare a infrastructurii rutiere; alimentarea cu forţă de muncă a economiei metropolitane şi stabilizarea populaţiei la originea navetei; acest din urmă aspect, adesea ignorat, este unul extrem de important din perspectiva teritorială, pentru că prin integrarea trenurilor regionale ce leagă Paşcaniul, Hârlăul sau chiar Vasluiul de Iaşi în sistemul de mobilitate metropolitan, ar avea de câştigat şi localităţile mai îndepărtate. Având asigurată posibilitatea practicării navetei către un oraş mai dinamic, emigraţia din aceste zone s-ar ameliora.
CLICK AICI PENTRU A MĂRI GRAFICUL
Trenul metropolitan ieşean ar putea avea pentru început trei linii (aproximativ 50 km) cu staţii terminus la Podu Iloaiei, Leţcani, Cristeşti şi Ciurea. Ar fi necesare 24 sau 25 de staţii, dacă se va lega la o linie expres de cale ferată şi aeroportul ieşean. Aceste staţii, situate în medie la aproximativ 2 km una faţă de alta, ar trebui să fie bine amplasate în raport cu zonele rezidenţiale populate, localizare importantă pentru originea fluxului, dar şi cu destinaţia lor (zonele industriale, comerciale, de învăţământ sau de birouri). O atenţie deosebită ar trebui arătată conexiunii la celelalte moduri de transport urban.
În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. Schimbarea rapidă a legislaţiei în acest domeniu ar facilita accesarea de fonduri europene pentru constituirea unor sisteme de transport feroviar în zonele unde se practică o navetă activă. Prioritate ar trebui să aibă marile oraşe: Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi-Brăila, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara-Arad, unde naveta centripetă (către centrul urban primat al ZUF) antrenează mai multe zeci de mii de persoane.
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Ce reprezintă sculpura ucraineană din Piaţa Unirii: „O amuletă de protecţie a Iaşului”
Variola maimuţei se răspândeşte cu viteză în Portugalia şi Spania
Mii de narcise sălbatice au înflorit la Sălaşu de Sus, în vecinătatea Retezatului
Pentagonul avertizează că va fi dificil ca Rusia să fie scoasă afară din Donbas
EXCLUSIV: Accident şocant în CUG: A scos capul din canal şi a fost ucis de o maşină (FOTO- UPDATE)
Timiş: Un şofer de 71 de ani a decedat după ce a accidental mortal un motociclist
Medic: Efectul Angelina Jolie se vede și în România. Care sunt soluţiile
Iași: Trafic de influenţă pentru o locuinţă de la stat. 7500 euro mită
(FOTO) Maşina Zoiei Ceauşescu, vândută la licitaţie la 20.000 de euro. Cadou de la dictatori
Duminică încep calificările la Iași Tennis Trophy. Concurenţi din şapte ţări
Începe programul "Litoralul pentru toţi". Cazare cu 34 de lei pe noapte
Atenţie dacă mergeţi la munte în zona Sucevei: Persoană muşcată de viperă
Ucrainenii estimează că cel puţin 28.700 de soldaţi ruşi au murit de la începutul războiului
Tribunal internaţional special pentru crimele de război din Ucraina
Sergentul rus Vadim Şişimarin, judecat cu privire la crimă de război în Ucraina, pledează nevinovat
Nepotisme ca-n balcani la naţionala Olandei. Ronald Koeman l-a ales secund pe fratele său Erwin
Şeful Fiscului insinuează că salariile din cadrul instituţiei ar fi cam mici: maxim 6.200 lei net
ZdI TV: Război în Ucraina, furtună în lume. Alexandru Lăzescu despre reaşezările marilor puteri
Percheziții acasă la interlopul Adrian Corduneanu. A fost săltat pentru amenințări
O căruţa a “aterizat” în Bahlui. Incidentul s-a petrecut în Brătuleni (FOTO)
Preşedintele ANAF este nemulţumit că angajaţii din subordine sunt în vârstă
Premierul Nicolae Ciucă laudă administraţiile liberale şi Clujul. “Am să cer licenţă pentru export”
Formaţia Atletico Mineiro a stabilit un record în Copa Libertadores: 18 meciuri fără eşec
Festivalul Național de Folclor „Constantin Arvinte”, Iași, 24 - 27 mai 2022 (P)
Români care câştigă bani din notarea într-un caieţel a preţurilor mărfurilor din magazine
Cântăreaţa Rihanna, în vârstă de 34 de ani, a devenit mamă. Ea a născut un băieţel
Un microbuz Mercedes a izbit violent un BMW: cinci persoane au fost rănite
Ion Barbu, ”Îmblânzitorul de pietre”, vine la ArtEast Gallery
Cercetătorii au descoperit cum să comunice cu oamenii în timp ce aceștia dorm și visează
Cum vrea Twitter să combată dezinformarea legată de conflictul din Ucraina
Suspans la PSG. Mbappe va anunţa duminică dacă rămâne sau pleacă
Ucraina va primit rachete avansate anti-navă din SUA pentru a lupta împotriva blocadei ruseşti
Asistentul medical care s-a bătut cu poliţiştii locali ieşeni va sta 30 de zile după gratii
Românii au intrat în economiile din bănci şi fonduri mutual: aproape un miliard numai în martie
Modern, clasic, elegant - mobilier de baie cu personalitate de la Orsini Mobili (P)
Agresorii ruşi se plâng că mai multe comisariate militare au fost atacate cu cocktailuri Molotov
Preţurile petrolului au revenind pe creştere după pierderi mari
Particulele de aer poluat din creierele tinerilor, asociate cu Alzheimer și Parkinson
Anunţ îngrijorător al şefei FMI: Liderii financiari la nivel mondial trebuie să se pregătească
Iaşul, Braşovul sau Târgovişte? Hai sa ne votam orașul pentru “Destinaţia Anului”
City-managerul bătăuş, chemat la raport în CL: ce face şi câţi bani ridică din bugetul Iaşului?
Vestiarul Politehnicii e gol din nou. Doar cinci seniori mai sunt sub contract!
A început Romanian Creative Week: 800 de artişti, zeci de evenimente
Pavel LUCESCUNimic de salvat |
Alexandru CĂLINESCUSimple notaţii |
Neculai SEGHEDINTencuiala antiseismică |
George PLEȘULove story la “om la lună” |
PULSUnde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.