anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Drama mamei unui nou-născut: pusă de spital să achite tratamentul

Iată birocraţia cruntă care te poate ucide, din primele zile de viaţă!

GALERIE
mama_noi-nascut
 • mama_noi-nascut
- +

Pentru că nou-născutul pacient la Spitalul de Copii nu avea încă certificat de naştere, fiind în primele zile de viaţă, nu avea nici CNP. Ca urmare, CJAS nu a decontat cheltuielile medicale pentru Spitalul de Copii, de peste 6.000 de lei. Urmarea: spitalul s-a adresat instanţei ca să obţină banii de la mamă. Asta deşi copiii sunt automat asiguraţi medical, în baza CNP, indiferent de starea părinţilor.

 

Nici nou-născuţii nu scapă de clasicul dosar cu şină. După externarea unui sugar din Spitalul de Copii, unitatea medicală i-a trimis mamei nota de plată, deşi minorii au dreptul la asistenţă gratuită. Doar că de la dosar lipsea un act imposibil de obţinut atât de devreme. Cei 6.000 de lei nu au fost achitaţi, aşa că solicitarea a ajuns în instanţă.

În septembrie 2019, Ana Maria R. a ajuns cu fiul său abia născut la Spitalul „Sf. Maria”, diagnosticul la internare fiind malnutriţia proteino-energetică gravă, tulburare care poate pune probleme pe termen lung pentru că afectează dezvoltarea celulelor nervoase atunci când apare la vârste mici. Conform reprezentanţilor spitalului, până la externare mama nu a prezentat documentele prin care să ateste calitatea de asigurat a pacientului, adică a copilului. De aceasta, s-a încheiat un angajament de plată a serviciilor medicale. Cei 6.019 lei şi 25 de bani nu au fost achitaţi de mamă, motiv pentru care spitalul s-a adresat Judecătoriei.

Conform legii, minorii beneficiază de asigurare medicală fără plata vreunei contribuţii. În cazul lor, calitatea de asigurat este atestată prin certificatul de naştere, sau actul de identitate pentru minorii peste 14 ani. „Angajamentul de plată pentru pacienţii români care nu fac dovada calităţii de asigurat/nu deţin CNP” semnat de mamă nu-şi avea practic rostul, întrucât nu mama, ci copilul era pacientul. Problema în cazul acestuia a fost că micuţul, inclus în categoria „nou-născuţi şi alţi neonatali” nu avea încă certificat de naştere, deci nu-şi putea demonstra calitatea de asigurat.

Magistraţii au considerat totuşi că pretenţiile spitalului sunt nejustificate. „Reţine instanţa că minorul I.G.R., pacient în unitatea reclamantă, este minor, beneficiind astfel de asigurare fără plata contribuţiei, în acord cu disp. art. 224 alin. 1 din Legea nr. 95/2006. Nu a indicat reclamantul că serviciile medicale pentru care a fost internat în spital minorul ar fi exceptate din pachetul de servicii medicale de bază. De asemenea, nu rezultă legătura de cauzalitate între neprezentarea certificatului de naştere pentru minor şi nedecontarea de către C.N.A.S. a serviciilor medicale prestate de spital pentru aceasta”, au motivat judecătorii decizia de a respinge acţiunea Spitalului de Copii. Decizia finală va aparţine însă Tribunalului, pe rolul căruia a intrat joi apelul înaintat de unitatea medicală.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.