Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce a pus Costel Alexe pe masă după un an de mandat la Consiliul Județean

GALERIE
costel alexe
  • costel alexe
- +

De la drumuri şi spitale de modernizat, reparat sau construit, la un aeroport de extins. Achiziţia spitalului mobil va fi decontată din fonduri europene

După primul an de mandat, şefii Consiliului Judeţean au prezentat un bilanţ consistent, incluzând aici atât proiectele începute în anii trecuţi, cât şi pe cele care abia prind contur. Preşedintele Costel Alexe a deschis lista cu fondurile guvernamentale care au relansat Parcul Industrial de la Leţcani, administrat de CJ, şi pentru cel de la Miroslava, al primăriei locale. Pe lângă cele şase centre de vaccinare deschise de CJ, efectul pandemiei se regăseşte şi în finanţarea de 40 de milioane de lei acordată din fonduri europene pentru cinci din cele şase spitale din subordinea CJ.

„Recuperăm până la ultimul cent din banii investiţi de către ieşeni”

Vestea bună este că spitalul modular de la Leţcani a fost înscris pentru decontarea investiţiei din fonduri europene. „Consiliul Judeţean, prin Direcţia de Proiecte, a transmis o cerere pentru decontarea spitalului de la Leţcani către Ministerul Dezvoltării, din acele fonduri PSUE. În acest moment însă nu avem deschisă aplicaţia Comisiei Europene pentru România în aşa fel încât toate cererile depuse din ţară să poată fi încărcate şi decontate. Suntem în discuţie cu cei de la minister, pe documente. Le-am transmis tot ce ne-au solicitat şi nu ne rămâne decât să aşteptăm ca acest apel să fie deschis de către Comisie, iar România să încarce şi aplicaţia pentru Iaşi”, a răspuns preşedintele Alexe întrebării noastre. El a dat asigurări că nu e vorba de un eşec faptul că nu s-a făcut decontarea până acum – aşa cum promisese fosta conducere a CJ atunci când a fost votată alocarea banilor din bugetul local pentru achiziţia spitalului mobil. „Este de datoria noastră să recuperăm până la ultimul cent din banii investiţi de către ieşeni”, a adăugat şeful CJ.

La capitolul „Spitale”, Costel Alexe a amintit includerea viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru necesarul de 350 de milioane de euro. În plan este şi construirea unui nou spital de boli respiratorii. Pe de altă parte, cel mai mare tronson al Spitalului de Copii a fost refăcut şi urmează construirea unei clădiri moderne pentru unitatea de primire a urgenţelor.

Drum rămas neasfaltat, deşi contractul a fost adjudecat de un an

La infrastructura rutieră, şeful CJ a menţionat Axa Iaşi-Suceava, aproape gata pe jumătate din traseul de pe teritoriul judeţului (a rămas de atribuit contractul pentru al treilea şi ultimul lot), proiectarea Centurii uşoare a municipiului (73 km prin opt comune) şi a celei ocolitoare pentru trafic uşor de la Capăt Dacia la Uricani. În materie de transport, a fost iniţiat un plan ce vizează Zona Metropolitană Iaşi, inclusiv în privinţa trenului metropolitan – pentru care chiar ieri a fost semnat un protocol cu SNCFR.

Există însă şi în domeniul drumurilor o datorie, care nu ţine de CJ Iaşi: unul dintre proiectele transfrontaliere derulate cu administraţi raionale de dincolo de Prut s-a împotmolit într-o chichiţă neaşteptată. Astfel, un segment de 6,4 km care leagă localităţile Bosia şi Ungheni de Iaşi – DJ 249A, aşa-numitul drum al lui Kim Ir Sen, botezat aşa pentru că a fost asfaltat în grabă înaintea trecerii prin zonă a trenului fostului dictator nord-coreean – aşteaptă şi azi să intre în lucru. Cu contractul atribuit de mai bine de un an, proiectul nu poate începe pentru că drumul-pereche care trebuia făcut în Republica Moldova nu era integral în proprietatea raionului partener (Sângerei), ci a celui vecin (Ungheni). Astfel, contractul de finanţare nu poate fi încă semnat (CITEȘTE AICI).

Mari proiecte şi mari speranţe

Modernizarea Aeroportului şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare în judeţ derulată de ApaVital sunt cele două mari proiecte menţionate de Costel Alexe în dreptul celor două entităţi economice din subordinea CJ. Nu a fost omisă finalizarea realizării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.

Pe partea culturală, au fost menţionate inaugurarea Casei Muzeelor, începerea restaurării Bojdeucii lui Creangă printr-un proiect transfrontalier şi intenţia de restaurare a sediului Filarmonicii prin PNRR, precum şi continuarea tradiţiei organizării celor două festivaluri – de literatură (FILIT) şi de teatru (FITPI).

Dezamăgiri de depăşit

„Pe plan local, pe proiectele mari, nu reuşim să avem maturitatea tuturor actorilor politici să fim o echipă – pentru Iaşi, nu pentru fiecare partid în parte”, s-a arătat dezamăgit vicepreşedintele Marius Dangă. La rândul lui, preşedintele Costel Alexe nu şi-a ascuns nemulţumirea că anul acesta au fost trei prim-miniştri „în condiţiile în care ne-am luat angajamentul în faţa românilor că vom avea patru ani de stabilitate în care vom reuşi să ne dezvoltăm judeţele şi comunităţile în care trăim”.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri