Iată ce au făcut fondurile de pensii cu banii voştri!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Iată ce au făcut fondurile de pensii cu banii voştri!

Fondurile de pensii au avut un randament de 11,75% în 2013, iar activele au depăşit 3 miliarde de euro.

GALERIE
pensionari100
  • pensionari100
- +
 

Fondurile de pensii obligatorii (Pilonul II) au înregistrat anul trecut un randament mediu de 11,75%, cel mai bun din ultimii trei ani, şi au ajuns la active nete totale de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro) în decembrie 2013, potrivit datelor asociaţiei de profil (APAPR).

La nivelul anului 2012, randamentul mediu a atins 10,5%, iar activele nete cumulau 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro). "Cele opt fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la sfârşitul anului 2013 la un număr total de şase milioane de participanţi, în beneficiul cărora administrau active nete în valoare totală de 13,94 miliarde de lei (3,1 miliarde de euro). În 2013, randamentul mediu obţinut de toate aceste fonduri de pensii private obligatorii a fost de 11,75%, cea mai bună valoare din ultimii trei ani", se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). În cursul anului trecut, activele administrate de fondurile de pensii de Pilon II au crescut cu aproape 45%, evoluţie peste aşteptările industriei, se spune în comunicat, determinată în principal de rezultatele investiţionale foarte bune. "Dacă în ianuarie 2013 APAPR estima active nete de peste 13 miliarde de lei la finele anului, statistica arată acum active nete de peste 13,9 miliarde de lei în conturile participanţilor la sistem", se arată în comunicat. De la lansare (mai 2008) şi până în prezent, fondurile de pensii obligatorii au primit în administrare contribuţii brute totale în sumă de 11,3 miliarde de lei şi au adăugat, prin activitatea investiţională, câştiguri nete în cuantum de circa 2,6 miliarde de lei "Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor în luna mai 2008 şi până în prezent, un randament mediu anualizat de 11,5%, excepţional pentru profilul de risc redus specific acestor fonduri, în România şi în lume", se spune în comunicat. Potrivit APAPR, fondurile de pensii private şi-au majorat semnificativ rolul în economia reală, crescând alocările investiţionale în acţiuni şi contribuind la dezvoltarea pieţei de capital. În prezent, fondurile de Pilon II au deţineri de peste două miliarde de lei în acţiuni ale societăţilor listate la Bursa de Valori Bucureşti.  Pe total, fondurile de pensii private de Pilon II investesc în România circa 95% din toate activele lor. Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4% din veniturile brute ale participanţilor, dar ea va creşte la 4,5% începând cu luna martie şi treptat până la 6%, potrivit legislaţiei în vigoare. Activele nete ale fondurilor de pensii reprezintă bani asupra cărora participanţii au drept deplin de proprietate.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.