anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 26.09.2020

Iată cum am scăpat printre degete 317 milioane de euro pentru autostradă

GALERIE
peisaj de autostrada
  • peisaj de autostrada
- +

Firmele intrate în insolvenţă sau în faliment din judeţul au datorii cumulate de 1,43 miliarde lei. Cu această sumă se putea începe şi termina un tronson de autostradă care să acopere judeţul.

Firmele insolvente şi falimentare din Iaşi au prejudiciat bugetul general consolidat al statului cu peste 1,43 miliarde lei (317 milioane euro), pentru o mare parte din această sumă existând şanse foarte mici de recuperare. Din aceste arierate s-ar putea construi peste 60 de kilometri din autostrada Iaşi – Târgu Mureş, potrivit standardeor de cost pe kilometru ale Minsiterului Transporturilor, 16 pasaje „Octav Băncilă’ sau 17 similare pasajului „Mihai Eminescu”. La Administraţia Judeţeană de Finanţe Publice (AJFP), aceste sume datorate de firmele intrate în insolvenţă figurează ca arierate nerecuperabile, tocmai pentru că procedura de recuperare a datoriilor şi de îndestulare a creditorilor este una greoaie şi de durată.

 
 
Cine este în fruntea topului
 
 
Spre exemplu, doar cele mai mari trei datorii la bugetul de stat dintre firmele aflate în insolvenţă valorează circa 75 milioane euro. „Ziarul de Iaşi” a solicitat AJFP Iaşi un top al primelor trei companii falimentare după cuantumul datoriei la bugetul de stat şi codul CAEN al societăţii. Coroborând cele două tipuri de date, rezultă că cea mai mare datorie la bugetul de stat dintre firmele ieşene îi revine companiei SC Construcţii Feroviare Moldova SA, cu 149 miliane lei. Firma SC CF Moldova, unde acţionar majoritar este statul, a intrat în insolvenţă pe 5 iulie 2012, când administrator judiciar este Eurobusiness LRJ SPRL, condus de Eduard Pascal, iar administrator special este Paul Butnariu, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi. „Întrucât valoarea creanţelor neîncasate cu vechime mai mare de doi ani este foarte mare, iar sumele neîncasate sunt din perioada 2000-2012, nu am putut identifica exact sumele care îndeplinesc condiţiile de prescriere. (...) Fără a modifica opinia noastră, dorim să atragem atenţia asupra următoarelor: obligaţiile la bugete şi fonduri sunt foarte mari, ele generează dobânzi şi penalităţi, creşterea gradului de îndatorare, capitaluri proprii negative, fenomene care pot conduce la imposibilitatea respectării principiului continuităţii activităţii”, se arată în concluziile unui audit efectuat de un auditor individual la finele anului 2012, prin care se arăta că falimentul firmei este inevitabil. Potrivi mfinanţe.ro, în 2013, firma a derulat afaceri de 4,5 milioane lei, dar a înregistrat pierderi de 10,5 milioane lei.
 
 
Statul prejudiciat de stat
 
 
Pe locul secund în acest top se situează fosta companie de termoficare a municipiului aflată în subordinea Primăriei Iaşi, SC Centrala Electrică de Termoficare (CET) SA, cu datorii totale la bugetul de stat în valoare de 141 milioane lei. După intrarea în insolvenţă, administratorul judiciar al firmei, Management Reorganizare Lichidare, prin Corneliu Mititelu, a dorit ca societatea să treacă printr-o perioadă de reorganizare, însă planul i-a fost respins de judecătorul sindic, motiv pentru care a intrat în faliment în luna martie a anului trecut. În aceeaşi situaţie se află şi ocupanta locului trei, SC Terom SA, fostul Combinat de Fibre Sintetice din perioada comunistă. În acest caz, devalizatorii întreprinderii au lăsat o povară de peste 10 milioane de euro bugetului de stat, sumă care cu greu va fi recuperată. Fraţii sirieni Nanaa au fugit din ţară, fosta directoare comercială Viorica Zlate şi fiul ei încă se îmbogăţesc de la an la an de pe urma activelor dobândite de la Terom, în timp ce magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au dat încă o sentinţă la dosarul în care cei amintiţi sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional. „Din experienţă vă spun că majoritatea acestor sume sunt pierdute şi grevează bugetul general consolidat al statului. Situaţia nu este prezentă doar la Iaşi, în toată ţara se întâmplă la fel, iar statul este cel care iese cel mai şifonat. Fiscul va cere răspunderea personală a celor care au prejudiciat bugetul de stat, dar numai după ce nu vor mai fi active de vânzare şi societatea nu va mai avea activitate. Însă vorbim de proceduri greoaie şi care vor dura, dar acestea sunt condiţiile impuse de legislaţie”, ne-a explicat un reprezentant al AJFP Iaşi.
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spinoasa problemă a jucătorului U21

Nicolae GRECU

Spinoasa problemă a jucătorului U21

FRF trebuie să schimbe urgent modificarea de acum doi ani pentru a se evita situaţiile tragicomice din Liga!

Filmuletul zilei

opinii

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Eugen MUNTEANU

Despre smerenia necesară a celor care ne cer votul

Suntem în campanie electorală. Ni se solicită, cu aparentă deferenţă, votul! Pe cei care ne cer votul îi invit la mai multă decenţă, sau chiar la oarecare smerenie, adică umilinţă.

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

pr. Constantin STURZU

Ale lui Dumnezeu şi ale Cezarului

Ne întrebăm adesea: până în ce punct suntem datori să facem ascultare? Limitele ascultării de orice fel de autoritate, bisericească sau lumească, sunt păcatul şi apostazia (lepădarea de credinţă). Este extrem de important să avem aceste repere mai ales astăzi, când suntem chemaţi să evităm două extreme. 

Vocea de înger

Alex VASILIU

Vocea de înger

Ar fi interesant de cercetat destinele unor muzicieni marcate de cel mai sensibil, mai dificil, mai înşelător, mai frumos instrument - vocea. Un instrument ce nu îţi promite întotdeauna succesul imediat, pe viaţă, chiar dacă ai talent uriaş, exersezi în fiecare zi cât este nevoie şi norocul e de partea ta în clipa/ clipele esenţiale. Un instrument prevăzut încă din faza „proiectării” cu senzorul ce dezvăluie exact configuraţia psihică, arhitectura umană a interpretului. Elena Moşuc este un caz plin de învăţăminte.

pulspulspuls

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Tractoristul dipotatului Moş Vilă

Băbăeţi băă, oare de unde a scos dârvarul ăsta deştept Grămadă (zis şi Moş Vilă), încă dipotat de Iaşi vreo două-trei luni în trupa marinerului, tot felul de specimene ciudate de pus pe liste, că-ţi vine să-ţi pui mâinile-n cap, nu alta, când vezi atâta tupeu ghiolbănesc şi nesimţire crasă? 

Caricatura zilei

Afiș

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.