Examen politic pentru Chirica: trece sau nu azi bugetul prin Consiliul Local?
Comisiile de specialitate ale CL au avut ieri o sedinta prelungita, în spatele usilor în (...)
citeste totjoi, 22.04.2021
Noile prototipuri ale uniformelor Armatei Române, cele de oraş pentru Forţele Aeriene şi Forţele Terestre, care marchează prima schimbare a acestora după 1948, au fost create de designerul Alexandru Ciucu.
Uniformele au fost prezentate în premieră marţi, în cadrul unui eveniment derulat la Cercul Militar Naţional, cu câteva zile înaintea sărbătoririi a 100 de ani de la Marea Unire. La eveniment au fost prezenţi şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, precum şi şeful Direcţiei logistice a Statului Major al Apărării, generalul de brigadă Constantin Negrea.Designerul român consideră onorantă propunerea primită din partea Ministerului Apărării Naţionale şi a realizat întregul proiect pro bono, fără nicio pretenţie financiară.
„Noul design al uniformelor, adresat momentan doar Forţelor Terestre şi Forţelor de Aviaţie, porneşte de la tradiţia vestimentară a Armatei Române din cele două momente cruciale ale istoriei noastre recente - Războiul de Independenţă şi Marea Unire de la 1918, şi este desăvârşit cu influenţe ale uniformelor militare din cele mai importante armate partenere NATO: Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Italia şi Franţa. Îmi doresc ca militarii Armatei Române să poarte cu mândrie şi cu demnitate aceste uniforme pentru că sunt gândite, studiate şi create să îi pună în valoare din primul moment în care sunt observate. Sunt, de asemenea, făcute să fie comode, rezistente şi practice”, a declarat Alexandru Ciucu.
"Este un proiect imens în care m-am implicat cu mare plăcere, pro bono, pentru că îl consider cadoul meu pentru ţară într-un an centenar. În curând se împlineşte un an fără regele Mihai, personal, dedic această colecţie de uniforme memoriei Majestăţii Sale", a adăugat el.
Alexandru Ciucu a explicat noutăţile în materie de design ale noilor uniforme: “Uniforma de oraş este purtată de militari în cadrul activităţilor de reprezentare ale Armatei Române, atât în acţiunile cotidiene legate de îndatoririle de serviciu cât şi în cele cu caracter public şi de ceremonie. Conform studiilor efectuate cu această ocazie la Muzeul Militar Naţional, vipuşca de contrast este un element pe care îl găsim fără excepţie, sub diferite culori, în uniforma românească, încă din 1832 şi până în preajma primului război mondial. În acea perioadă are loc o schimbare majoră de design a uniformei de război, atât în România cât şi la nivel internaţional, în sensul simplificării şi a creşterii utilităţii ei în mod special prin prisma capacităţii de camuflare. Apar pentru prima dată buzunarele exterioare, diferenţiate ca design în funcţie de grad; cele cu burduf şi capac pentru ofiţeri şi generali şi cele doar cu capac pentru subofiţeri şi soldaţi. Se păstrează acest element tradiţional de diferenţiere ierarhică şi în construcţia estetică a noilor uniforme".
Elementele moderne, preluate şi reinterpretate, din uniformele principalilor parteneri NATO, vizează forma rotunjită a buzunarelor şi culoarea uniformelor franceze, forma şi mărimea chipiului englezesc, conceptul pantalonului în contrast cu vestonul, tipic armatei germane moderne, croiala cambrată specifică italienilor şi stilul pălăriei militarilor femei americane. Un element de noutate în uniformele armatei române este adus de faptul că gradele nu mai sunt diferenţiate cromatic în funcţie de armă. Ele au fond maro închis pentru toate forţele terestre şi fond bleu pentru toate forţele aeriene.
Potrivit creatorului, ţesătura propusă este un amestec de lână merinos şi cordura. Cordura este o fibră sintetică, de înaltă tehnologie, special creată pentru a oferi o rezistenţă mai mare la acţiunea factorilor mecanici - frecare, rupere - dar şi a celor de natură chimică - pentru stabilitate superioară a culorii la expunere solară sau la contactul cu diverşi detergenţi sau compuşi chimici. În funcţie de specificul fiecărei categorii de forţe ale armatei, culorile noilor uniforme sunt diferite.
Forţele terestre: fond bej cu vipuşcă bej pentru soldaţi şi subofiţeri şi fond bej cu vipuşcă maro închis pentru ofiţeri şi generali. Pentru o rezistenţă mai mare la murdărire, în cazul forţelor terestre există pentru toate gradele şi varianta pantalonului sau a fustei de culoare maro închis. Acestea se pot folosi doar în timpul serviciului, nu pe stradă şi nu la ceremonii. Forţele aeriene: fond albastru închis cu vipuşcă albastru închis pentru soldaţi şi subofiţeri şi fond albastru închis cu vipuşcă bleu pentru ofiţeri şi generali. Compoziţia este de 40% lână şi 60% cordura. Atât pentru militarii din forţele terestre cât şi pentru militarii din forţele aeriene, uniforma prezintă aceeaşi linie a croielii şi aceleaşi elemente de construcţie. Diferă doar culoarea şi unele detalii de diferenţiere ierarhică.
Este prima schimbare stilistică a uniformelor, după 1948, renunţându-se astfel la designul de inspiraţie rusească din ultimele decenii, şi dorindu-se a se apropia, inclusiv la nivel de comunicare vizuală, de aliatele Armatei Române din cadrul NATO, dar şi de o abordare modernă a materialelor şi a croielii uniformei, de la pantalon până la chipiu. Alexandru Ciucu a oferit Ministerului Apărării Naţionale prototipurile noilor uniforme şi un set complet de fotografii de înaltă rezoluţie cu fiecare dintre acestea, urmând ca apoi să ofere pro bono tiparele şi consiliere specializată în executarea uniformelor în serie, dacă aceasta va fi solicitată de Minister.
Alexandru Ciucu este, încă din anul 2010, furnizor al Casei Regale a Romaniei. În anul 2013 a fost ridicat la rangul de Maestru, graţie creaţiilor sale vestimentare şi a serviciilor de Înaltă Croitorie oferite. Designerul a realizat în ultimii ani vestimentaţii pentru regele Mihai şi principele Radu, precum şi pentru preşedintele Klaus Iohannis. La nivel internaţional, principele Albert de Monaco, regele Simeon al Bulgarilor, dar şi mulţi oameni de afaceri de pe Riviera Franceză au ales sa poarte costume realizate la comandă de Alexandru Ciucu.
Cuvinte cheie: + uniforme, armata, culori, prezentare, Iasi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Examen politic pentru Chirica: trece sau nu azi bugetul prin Consiliul Local?
A apărut sindromul psihic „Covid“ la elevii din Iași. Plâns din senin, frică și depresie
Cunoscutul actor Ion Sapdaru a fost călcat de hoţi: i-au furat găleata cu bani
27/loc - Concurenţă mai ceva ca la Medicină la şcoala de Poliţie. Sute de ieșeni înscriși
Sentința: Până unde pot ajunge câteva flash-uri în trafic şi un deget arătat prin geam!
Artistă din Iaşi condamnată: s-a îmbătat cu Jägermeister şi s-a urcat la volan
Bugetul judeţului: cum arată şi cine l-a votat? PSD a întins o capcană
Un elev a dat spargeri în serie în timp ce era în arest la domiciliu
Nou stareţ la Mănăstirea „Trei Ierarhi“: Elisei Nedescu. Slujbă specială de hirotesie
O universitate din Iaşi începe preînscrierile pentru admiterea din vară
Covid 19 - Aproape 200.000 de ieşeni s-au vaccinat: „viteza“ depăşeşte 3.000/zi
Embolizarea anevrismului splenic: premieră medicală la Spitalul Arcadia (P)
Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook
Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce
Ce impact a avut asupra firmelor româneşti pandemia de COVID-19
VIDEO: Un interlop și-a amenințat dușmanii cu pistolul într-un live pe Facebook
Rafila: Succesul campaniei de vaccinare trebuie să fie un deziderat național
Explozie la un hotel din Pakistan. Cel puţin 3 oameni au murit, iar 11 au fost răniţi
FOTO: Se modernizează sistemul de iluminat public. Becuri pe sodiu vs. LED în Nicolina
Experți în drepturile omului: "Navalnîi este ţinut în condiţii care se aseamănă torturii"
Liviu Dragnea are șanse să fie eliberat condiționat. Un pas a fost făcut
Jandarm reținut în cazul morții bărbatului după intervenția brutală a forțelor de ordine
VIDEO: Iohannis - Aştept de la doamna ministru al Sănătăţii multă responsabilitate
VIDEO: Cele trei priorități ale noului ministru al Sănătății. "Am venit aici să fac treabă"
Juventus recunoaşte că proiectul Superligii are şanse limitate de a mai fi pus în aplicare
Cîţu: Am trimis la Preşedintele României propunerea de la USR-PLUS pentru Ministerul Sănătăţii
Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a împlinit astăzi 95 de ani
România va începe meciurile de la turneul olimpic cu Honduras
Preşedintele anunţă că nu vor fi restricţii suplimentare în noaptea de Înviere
Depozitele regionale agricole au fost scoase de guvern de pe lista de finanțare prin PNRR! (P)
Klaus Iohannis afirmă că revocarea lui Vlad Voiculescu s-a făcut în mod corect
VIDEO Internauții s-au îndrăgostit de ce se ascunde sub această cloșcă
Ce avere are Ioana Mihăilă, propunerea USR PLUS pentru ministerul Sănătăţii
Durerea de dinţi te avertizează de ce afecţiuni interne suferi?
Patronul clubului Liverpool le-a cerut iertare fanilor din cauza episodului Superligii europene
VIDEO: Ministrul Mediului a cerut un raport de la Romsilva în urma înregistrărilor “fierbinţi”
Senatorii l-au dat pe mâna procurorilor pe Florian Bodog, fostul ministru PSD al Sănătăţii
Cel mai tânăr „peşte“ din Iaşi, arestat din nou după ce a pus doi minori să facă sex
La trei săptămâni după rinoplastie, ne putem relua activitatea
Şi-a cerut Cătălin Drulă scuze la Cîţu din cauza afirmaţiei ”zombie politic”?
Maşinile achiziţionate prin Rabla Clasic nu vor mai putea fi revândute
Ce legături financiare sunt între Vlad Voiculescu și „Nic” Voiculescu, consultantul din farmaceutice
Miza petardei „Armand a pierdut alegerile“: supraviețuirea SIIJ, spălarea lui Tudorache
Daily Mail, proprietara MailOnline, a dat în judecată Google pentru publicitatea online
A interna o persoană dragă într-o secţie de îngrijiri paliative nu înseamnă a scăpa de o povară
FOTO: Regulile pandemice, călcate în picioare în frunte cu protopopul
Codrin Liviu CUȚITARUCanonizare |
Bogdan ILIESCUOmul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook |
Florin CÎNTICMircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.