Iată cum arată prima școală de stat din Moldova! Doi istorici ieșeni pun bazele unui muzeu aici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iată cum arată prima școală de stat din Moldova! Doi istorici ieșeni pun bazele unui muzeu aici

GALERIE
scoala, moldova, 1841
  • scoala, moldova, 1841
- +

Reprezentanţii Asociaţiei Nord au reuşit să încheie prima etapă a proiectului de reconstruire a primei școli de stat din Moldova. Această fază, care s-a prelungit din cauza pandemiei, a presupus redactarea unui studiu istoric pentru fundamentarea reconstruirii clădirii, organizarea mai multor întâlniri de lucru între partenerii proiectului, dintre care unele la fața locului, dar și crearea unui manual de identitate vizuală pentru #PrimaȘcoală și realizarea proiectul tehnic necesar demarării lucrărilor, conform site-ului nordul.ro.

Alex Teioșanu, directorul executiv al Asociației Nord, a spus că în momentul de față se află în curs de obținere a avizelor pentru începerea construcției și pregătirea pentru etapa a 2-a, a trei ateliere de lucru cu studenți și localnici, pe șantierul școlii, ce urmează să fie anunțate, iar in paralel, câțiva istorici de la Iași printre care și Dorin Dobrincu, împreună cu Ionel David, pregătesc planul expoziției finale, ce va rezulta după terminarea clădirii.

Prima școală va deveni secție a Muzeului Nordului din Darabani
Asociația Nord, susținuți de sponsorii OAR, filiala OAR Nord-Est, Primăria Darabani, Muzeul Nordului, Societatea de Studii Istorice, Liceul „Dimitrie Cantemir” și Școala „Leon Dănăilă” din Darabani, își propun să creeze un spațiu interactiv pentru educație culturală, istorică și de patrimoniu pentru elevii școlilor din Darabani și din zonele limitrofe.

De asemenea, prima școală va deveni secție a Muzeului Nordului din Darabani cu scopul de a găzdui o serie de activități educaționale realizate în colaborare cu școlile din zonă, pe lângă expoziția permanentă dedicată istoriei învățământului rural din Moldova, conform site-ului nordul.ro.

Alex Teioșanu a precizat că după finalizarea etapelor pregătitoare va fi nevoie de noi resurse financiare, materiale și umane pentru procesul de reconstrucție. Astfel, toți cei care vor să se implice vor fi de mare ajutor pentru realizarea acestui proiect.

Mai mult, pe monitorulbt.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.