Iata cum au ajuns Porumbescu, Gane sau Delavrancea (FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iata cum au ajuns Porumbescu, Gane sau Delavrancea (FOTO)

GALERIE
STATUI (4)STATUI (19)STATUI (29)
 • STATUI (4)
 • STATUI (19)
 • STATUI (29)
- +
 Doi hoţi şi doi complici erau reţinuţi aseară de anchetatori. Prima lovitură au dat-o în noaptea de 1 spre 2 martie. Doi tineri au cărat bustul cu căruciorul, apoi au fost ajutaţi de alţi trei indivizi. O altă statuie a fost furată după două zile, iar a treia a dispărut în noaptea de 7 spre 8 martie. Până pe 9 martie, nimeni nu a remarcat furtul. Busturile de bronz au fost făcute fărâme şi date la două puncte de colectare REMAT din Iaşi contra sumei de aproximativ 3.000 de lei

ORA 17:30

Hotii care au furat statuile din Parcul Copou au primit mandat de arestare pentru 29 de zile.

ORA 12:50

În urma audierilor de noaptea trecută, anchetatorii au aflat amanunte noi. Busturile au fost dărâmate, învelite în saci menajeri şi duse în spatele Parcului Copou. Hoţii au chemat trei taxiuri şi au transportat pe rând statuile în Ţicău la dezmembrare.

Şeful Poliţiei a precizat că agenţii au mers sâmbătă la toate secţiile REMAT să întrebe de busturi. Angajaţii punctelor de colectare de pe strada Cometa şi din Canta au spus la acel moment că nu au primit aşa ceva. Imediat după plecarea poliţiştilor, o femeie angajată la punctul de lucru de pe strada Cometa i-a sunat pe tinerii care îi aduseseră fragmentele din statui şi i-a întrebat dacă le-au furat din Copou.

Poliţiştii au reluat verificările luni şi le-au cerut celor de la punctele de colectare să declare în scris că nu au primit bronz. Atunci ei au recunoscut că au primit acest tip de material.

Cei trei hoţi riscă să petreacă între 3 şi 15 ani în inchisoare pentru furt din patrimoniu.

Chestorul IPJ a precizat că va propune schimbarea legii. Cei de la punctele de colectare vor fi nevoiţi să anunţe Poliţia în momentul în care primesc cabluri de telefon, baterii de maşini, obiecte de bronz sau alamă, capace de canal.

ORA 08:00

Doi tineri de 18 şi 19 ani sunt autorii furtului busturilor din Parcul Copou, de la sfârşitul săptămânii trecute. Ei au fost cei care au dat jos cele trei busturi de bronz ale lui Ciprian Porumbescu, Nicolae Gane şi Barbu Delavrancea, apoi, ajutaţi de încă trei indivizi, au spart busturile cu un ciocan şi un topor şi le-au vândut la două puncte de colectare ale fierului vechi, din Canta şi din zona Bucşinescu (de pe str. Cometa). Ulterior, bucăţile au fost colectate la centrul Remat, de unde au fost recunoscute de către reprezentanţii firmei, care au anunţat poliţiştii. Aseară târziu, au fost emise mandate de reţinere pentru patru dintre ei, iar astăzi urmează să fie prezentaţi judecătorilor pentru arestare. Cei doi tineri au luat pe cele trei busturi 3.000 de lei, bani pe care i-au cheltuit pe jocuri video, ţigări şi dulciuri. Administratorii Parcului Copou nu au observat că busturile lipsesc, cu toate că primul a dispărut pe 1 martie.

Cei doi tineri care au reuşit să fure statuile de bronz ale oamenilor de cultură de pe socluri, care cântăreau fiecare în jur de 60 de kilograme, se numesc Constantin Marius Falotă, de 19 ani, şi Dumitru Andrei Creţu, în vârstă de 18 de ani. Ei au fost cei care au mers în parc cu un cărucior, şi le-au cărat unul câte unul până acasă la ei, în zona Ţicău unde le-au spart cu topoarele şi ciocanele. Poliţiştii au stabilit că la unul din furturi au fost ajutaţi de doi fraţi, Paul şi Liviu Cheptanaru, dar şi de un alt tânăr de 17 ani, al cărui unchi ar lucra la Poliţia Locală. Potrivit unor informaţii din anchetă, primul bust, cel al lui Barbu Delavrancea, a fost dat jos de pe soclu în noaptea de 1 spre 2 martie. Cei doi au venit cu un cărucior, au trântit bustul la pământ, apoi l-au urcat în cărucior şi l-au transportat în Ţicău, unde locuiesc. Acolo, l-au spart cu ciocanele şi topoarele, apoi au vândut bucăţile de mărimea unei palme la un punct de colectare Remat din Canta. Al doilea bust a fost furat după două zile, prin aceeaşi metodă, şi a fost al lui Nicolae Gane. Al treilea, cel al lui Ciprian Porumbescu, a fost furat în noaptea de joi spre vineri, iar bucăţile au fost vândute a doua zi la Remat. Ultimul bust a fost dus la un punct de colectare aparţinând Remat, de pe str. Cometa, în apropierea străzii Smârdan. În jur de 100 kg au fost date la punctul de colectare de aici, iar restul (19kg) la cel din Canta. Aseară târziu, după audieri, patru dintre tineri au fost reţinuţi. „În acest caz au fost reţinute 4 persoane, urmând că mâine dimineaţă (n.r.- azi) să fie duşi în faţa judecătorilor cu propunere de arestare pentru 29 de zile“, au precizat aseară târziu anchetatorii.

Au dat banii pe jocuri video, ţigări

După ce le-au transportat bucăţi la Remat, cei doi tineri au încasat în total aproximativ 3.000 de lei, cu toate că valoarea de inventar a acestora era de 64.000 de lei fiecare. Au spus poliţiştilor că au dat banii pe jocuri video, ţigări şi dulciuri. Ei nu aveau un loc de muncă şi nici nu mai frecventau şcoala. Cei de la Remat s-au sesizat luni dimineaţa şi au început să caute bucăţi de bronz sau alamă şi au dat chiar peste cele vândute de cei doi tineri. După ce au reuşit să reconstruiască o ureche a unei statui, ieri-dimineaţă au anunţat Poliţia. Anchetatorii, împreună cu cei de la Remat, au stabilit că cele trei busturi au fost duse la două dintre punctele de colectare a fierului vechi, după care au fost transportate de maşini la un alt punct de colectare al firmei mai mare. „Noi am anunţat Poliţia despre faptul că am gsit nişte bucăţi de bronz. Noi avem obligaţia să anunţăm autorităţile de astfel de cazuri. În acest sens, am sunat la Poliţie şi am dat şi adeverinţele care au fost făcute în baza predării materialului la punctul de colectare“, a precizat Constantin Comănescu, patronul firmei Remat.
Busturile scriitorilor Barbu Ştefănescu Delavrancea şi Nicolae Gane, precum şi a compozitorului Ciprian Porumbescu figurează pe lista monumentelor istorice. Cele trei busturi, alături de altele din Grădina Copou, formează „Aleea junimiştilor“, amenajată în 1943 la iniţiativa ministrului Ion Petrovici. Monumentele au o importanţă culturală deosebită, fiind realizate acum zeci de ani. Bustul lui Barbu Ştefănescu Delavrancea era cel mai vechi fiind sculptat în 1924 de Ion Mateescu, iar statuia lui Nicolae Gane, în 1943, de sculptorul român de origine franceză Richard P. Hette. Bustul compozitorului este de dată mai recentă, fiind realizat în 1957 de Eftimie Bârleanu. Cele trei busturi au fost sculptate din bronz şi au o greutate mai mare de 100 de kilograme fiecare. Municipalitatea le-a dobândit după 1945, iar valoarea fiecăreia de inventar este de 64.142 de lei, fiind printre cele mai valoroase busturi din patrimoniul public al municipiului.

Nichita: „Nici dacă am avea 1.000 de poliţişti nu am putea să stăm lângă fiecare statuie“

Primarul Gheorghe Nichita este de părere că furtul busturilor din Parcul Copou ar putea fi rezolvat prin introducerea de noi taxe. Edilul a declarat că ar trebui să fie prevăzut prin lege ca persoanele care doresc să exploateze fierul vechi să fie obligate să obţină autorizaţii de la Primărie. „Este o problemă de educaţie şi cred că unii au pândit foarte mult timp cum să ia acele statui pentru că erau din bronz. Sper să reuşim la nivel naţional să facem o lege ca să ameliorăm legea astfel încât toţi cei care fac acest comerţ cu metale să vină să ia un aviz de la Primărie atunci când vor să topească sau să comercializeze metalele respective. Pentru că altfel nu o să avem niciodată control. Este criză, sunt unii certaţi cu legea, mulţi care fac acest job“, a spus Nichita. Primarul nu a comentat faptul că în noaptea în care a avut loc furtul statuilor nu lucra niciun poliţist local pe secţia Copou-Păcurari. „Avem numai 300 de poliţişti pentru tot ce înseamnă acum disciplina în construcţii, rutieră şi pază şi ordine. Este imposibil să acoperi toate zonele oraşului mai ales că sunt şi zone cu foarte mari probleme de delincvenţă. Nici dacă am avea 1.000 de poliţişti nu am putea să stăm lângă fiecare statuie“, a mai declarat primarul Gheorghe Nichita. (Andrei DÎSCA, Gabriela TOMA)

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Volei, handbal, rugby

Nicolae GRECU

Volei, handbal, rugby

Dacă ar fi de ales trei jocuri sportive pentru a le sprijini, tradiţia  ar obliga guvernanţii să se opreasă la cele trei.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (III)

În episodul de faţă sunt menţionate numele tuturor cercetătorilor care au contribuit la finalizarea proiectului.

Însemnări pentru predica de mâine

pr. Constantin STURZU

Însemnări pentru predica de mâine

Pilda întoarcerii fiului risipitor este considerată de scriitorul Charles Dickens cel "mai măreţ pasaj din literatura universală". Nu cred că este inimă care să nu vibreze la citirea ei. 

Forma oraşului

arh. Ionel OANCEA

Forma oraşului

O ştire surprinzătoare, învelită în trecut, revelatoare pentru ieşeni, vine tocmai de la începutul secolului nouăsprezece. Oraşul avea pe atunci aproximativ zece mii de suflete în structură cosmopolită, cum stă bine unei capitale de ţară, moldoveni, evrei, greci, armeni, albanezi, ruşi şi mulţi alţii în procente mai mici. 

pulspulspuls

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

Aventurile lui Peni Hill la un ziar din capitală

S-a dus Peni Hill deunăzi şi a dat interviu la un ziar din capitală, ca să mai scoată capul în lume după problemele cu justiţia. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.