Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iată cum se trăieşte în Green Park. Zeci de mii de euro pentru condiţii de ghetou de lux

GALERIE
foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-2green parkfoto DAN LUCA - bloc locuinte green park-4foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-11foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-15
  • foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-2
  • green park
  • foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-4
  • foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-11
  • foto DAN LUCA - bloc locuinte green park-15
- +

 

Scandal cu procese şi plângeri penale într-unul dintre cele mai noi complexe imobiliare din Iaşi. 14 familii ce locuiesc în ansamblul Green Park din Tătăraşi au dat în judecată asociaţia de proprietari după ce, în urmă cu o lună, au fost lăsate fără apă din cauza unor datorii pe care entitatea juridică le are la Apavital. S-a ajuns astfel în situaţia ca ieşeni ce au plătit şi câte 65.000 de euro pentru un apartament cu două camere dintr-un bloc nou să se spele la lighean şi să care apa cu bidoanele până la etajul 5. Pe scări. Pentru că nici liftul nu funcţionează.

Ce spun locatarii

Sistarea apei la Blocul 14 din ansamblul Green Park s-a făcut, potrivit locatarilor, de pe 7 noiembrie. Pe 23 noiembrie, după mai multe scandaluri în care a fost nevoie şi de intervenţia Poliţiei, pentru a se asigura că oamenii nu se racordează singuri, reprezentanţii asociaţiei au chemat muncitori care au betonat zona conductei la apă. Prin acţiunea de chemare în judecată a locatarilor de la B14, oamenii cer instanţei să oblige asociaţia de proprietari să le permită „accesul nemijlocit” la conducta de apă potabilă, dar şi determinarea aceleiaşi entităţi să îi coopteze în asociaţia de proprietari. Potrivit documentului citat, în complexul imobiliar ar exista o singură conductă principală de apă, ce traversează tot ansamblul şi din care se ramifică o altă ţeavă către fiecare bloc. „Fiecare proprietar de apartament din acest complex a plătit la momentul cumpărării apartamentului şi cota sa parte indiviză din cheltuielile efectuate de investitor la racordarea la utilităţi, devenind, aşadar, coproprietar şi pe instalaţia de furnizare a apei potabile”, se arată în acţiunea de chemare în judecată.
 
Necazul oamenilor s-ar trage, potrivit aceluiaşi document, de la neplata unor datorii pe care investitorul de la Green Park, SC Future Investiţii Imobiliare SRL le-ar avea către asociaţia de proprietari. În vara anului trecut, această firmă a intrat în insolvenţă, din cauza datoriilor către bănci şi alţi creditori. Unul dintre creditori este şi asociaţia de proprietari a complexului, care are de recuperat de la societate, potrivit tabelului de creanţe, suma de 350.000 de lei. Odată cu publicarea tabelului creditorilor, „asociaţia de proprietari a început să pretindă proprietarilor persoane fizice de la Blocul 14 plata unor sume de bani care nu aveau legătură cu consumul de apă individual, ci proveneau din consumul de apă total, având corespondent în suma cu titlul de creanţă în cadrul procedurii de insolvenţă”, după cum se mai precizează în acţiune. 

Scandal cu Poliţia 

Familiile obligate să stea fără apă susţin că, nu doar că nu au datorii la apă, dar unele dintre ele au plătit şi în avans pentru acest serviciu. „Asociaţia a pretins reclamanţilor să achite o datorie care nu le aparţine şi pentru recuperarea căreia există deja o procedură judiciară. În momentul în care reclamanţii au solicitat explicaţii, preşedintele asociaţiei le-a comunicat că va fi reluată furnizarea apei după ce vor fi achitate toate debitele SC Future Investiţii Imobiliare SRL”, mai spun oamenii.
Pentru a se asigura că oamenii nu se branşează singuri la apă, reprezentanţii asociaţiei ar fi apelat la forţă. Pe 21 noiembrie, se arată în acţiune, aceştia au adus o echipă de muncitori care a început să sape la conducta principală. Locatarii au chemat poliţia, iar la vederea oamenilor legii, lucrătorii ar fi plecat. S-au întors a doua zi, când au montat un robinet la conducta principală. „Furnizarea apei către blocul reclamanţilor a fost sistată iar la locul unde a fost amplasat robinetul s-a îngrădit cu bordură de beton şi s-a montat capac”, mai spun locatarii.

Cu bidoanele de apă pe scări. Liftul nu merge

De pe 7 noiembrie, de când li s-a sistat apa, cele 14 familii de la B14 cară apă cu bidoanele. Monica Baltag, de pildă, locuieşte la etajul 5. Tânăra de 26 de ani ne-a mărturisit că îşi cară apa pe scări, întrucât liftul imobilului este defect. „Este foarte greu să ne descurcăm în condiţiile astea. Venim seara de la muncă şi trebuie să mergem să ne aducem apă cu bidoanele, pe care să le mai şi cărăm până la etajul cinci. Nu avem de ales. Au golit şi ţevile, pentru a nu mai fi apă în calorifere, aşa că nici acestea nu merg, folosim calorifere electrice pentru a ne încălzi”, ne-a spus tânăra. Aceasta ne-a mai mărturisit că reprezentanţii asociaţiei ar avea o atitudine zeflemitoare la adresa locatarilor de la B14. „Am fost la asociaţie şi am întrebat dacă nu le e milă de noi că vom face Crăciunul fără apă, şi preşedintele ne-a răspuns că îi e milă de noi ca de un câine schilodit la scară”, a mai spus ieşeanca.
Într-o situaţie şi mai gravă se află Ionela Samson, de la etajul 2. Femeia are acasă trei copii mici pe care spune că este nevoită să îi ţină, în această perioadă, mai mult pe la părinţi. „E groaznic. Merg la mama pentru a putea să le fac baie la copii. Acum a venit şi frigul, nici nu ştiu cum o să procedăm în continuare”, ne-a spus femeia. Reporterul „Ziarului de Iaşi” a contactat-o ieri telefonic pe Oana Penişoară, administrator al asociaţiei de proprietari incriminate. Femeia a refuzat să facă vreun comentariu despre situaţia în care trăiesc locatarii de la B14 sau despre acuzaţiile pe care aceştia le lansează.

Şoareci şi tencuială căzută

Pe lângă acţiunea în instanţă inaintată de proprietari, familiile au mai făcut şi o plângere penală împotriva reprezentanţilor asociaţiei prin care îi acuză pe aceştia de ameninţare, distrugere şi abuz în serviciu.
La blocul B14 din complexul Green Park, pe lângă lipsa apei, mai sunt şi alte probleme inacceptabile pentru un imobil dat în folosinţă în ultimii ani. Locatarii spun că respectivul bloc a fost inaugurat în 2010, însă, cu toate acestea, tencuiala a început să cadă, şoarecii au năpădit construcţia, liftul nu merge, iar la etajele superioare, pe hol, nu e lumină. Fotoreporterul „Ziarului de Iaşi” a realizat mai multe fotografii care întăresc susţinerile oamenilor.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri