Iată cum trebuie să faci când îţi împrumuţi un prieten, ca să nu rămâi cu paguba!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 26.01.2022

Iată cum trebuie să faci când îţi împrumuţi un prieten, ca să nu rămâi cu paguba!

Sfaturile aparţin magistraţilor ieşeni, care au judecat o astfel de speţă: un împrumut de 5.000 de euro între amici.

GALERIE
contract imprumut
 • contract imprumut
- +

Un împrumut „între prieteni” a ajuns în faţa judecătorilor. Unul dintre cei doi afirmă că celălalt îi datorează 5.000 de euro. Dimpotrivă, celălalt afirmă că primul îi datorase bani. Fără un act clar, judecătorii nu au putut decât să închidă cazul. În octombrie anul trecut, Corneliu L. s-a adresat instanţei, cerând obligarea lui Dan O. la plata a 5.000 de euro, acordată cu titlu de împrumut. Reclamantul a precizat că i-a acordat lui Dan O. 1.000 de euro în august 2018 şi 4.000 de euro în februarie 2019. 

Ulterior, l-a somat să-i restituie banii, dar fără succes. Pentru a-şi dovedi afirmaţiile, reclamantul a depus la dosar chitanţe cu menţiunea „împrumut”. În replică, Dan O. a afirmat că împrumutul reprezintă doar „o ficţiune” susţinută cu rea-credinţă de Corneliu L. Chitanţele depuse la dosar arătau doar că i se dăduseră bani, nu şi cu ce titlu. Dan O. a precizat că, dimpotrivă, el îi împrumutase lui Corneliu L. 5.000 de euro în 2015, iar în 2018-2019 acesta îi returnase. Având la dosar doar cele două chitanţe şi declaraţiile celor doi împricinaţi, magistraţii Judecătoriei nu au putut să constate decât lipsa unui contract de împrumut încheiat între foştii prieteni, raportându-se în analiza cazului la prevederile Codului Civil. Conform legii, orice pretenţie care depăşeşte suma de 250 lei nu poate fi susţinută doar cu mărturii, fiind necesare acte.

„În materia contractului de împrumut de consumaţie, contract real, unilateral, prin care o singură parte se obligă către o alta să îi plătească o sumă de bani, standardul probator impune dovedirea acestuia prin intermediul unui înscris sub semnătură privată, scris în întregime cu mâna celui care îl subscrie sau cel puţin ca, în afară de semnătură, să fie scris cu mâna sa «bun şi aprobat pentru...», cu arătarea în litere a sumei datorate. Chitanţele depunere numerar au doar valoarea unui început de dovadă scrisă care trebuia completat cu alte mijloace de probă”, au arătat judecătorii. Aceştia au decis respingerea plângerii lui Corneliu L. ca neîntemeiată. Apelul declarat de acesta a intrat vineri pe rolul Tribunalului. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Lucian DÎRDALA

Dialog pre-diplomatic între Rusia şi Occident (II)

Atunci când şi-au prezentat pachetul de cereri adresate Occidentului, reprezentanţii diplomatici ruşi nu aveau cum să spere că simplul zăngănit de arme în preajma graniţelor ucrainene poate inversa un amplu proces geopolitic derulat pe un interval de aproape trei decenii.

Filmuletul zilei

opinii

Asachi întemeietorul

Florin CÎNTIC

Asachi întemeietorul

Gh. Asachi este una dintre figurile fondatoare ale instituţiilor moderne în Iaşi. Printre ele, şi Arhivele Statului Moldovei care, la 190 de ani de funcţionare neîntreruptă, rămâne una dintre instituţiile fundamentale ale oraşului.

Hombre şi patimile

Radu PĂRPĂUȚĂ

Hombre şi patimile

Hombre locuia în Iaşi, în oraşul culturii cum se zice cu o vorbă tocită. Dar dacă ne referim la cartierul Bularga cel puţin nici nu poate fi vorba de „oraşul culturii”. Bulargăi îi spun, chiar locuitorii cartierului, ŢŢŢ, adică Ţaţe, Ţoape şi Ţărani. Sigur, or fi şi oameni deosebiţi printre ei. Desigur că şi alte oraşe au asemenea cartiere. Şi asemenea oameni. Spun asta deşi nu am fost la Londra, Avignon sau Târgu Bujor.

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Alex VASILIU

Dan Eremia Grigorescu - regizorul imaginii fotografice (II). Moneda rotundă

Deși subiectul e același ca într-o povestire de Sadoveanu - o vânătoare -, alt text scris de Dan Eremia Grigorescu păstrează tușe din stilul, din atmosfera prietenului vârstnic și taciturn. Dar nu admirăm, ca să mă exprim în termeni de facere a imaginii, panoramări îndelungi, detalii generos lăsate privirii. Acum savurăm cadre scurte, ritmic, aproape nervos montate, potențând starea de neliniște, de pericol iminent, aproape fatal. Nu numai descrierea momentelor de așteptare imprimă viteza, savoarea lecturii, ci, în plus, momentul unic, de povestire incredibilă dar adevărată a dansului vânătorului cu fiara, ultimă încontrare pe viață și pe moarte, urmată de finalul imprevizibil.

pulspulspuls

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

A fost sau n-a fost? La cerneală ne referim: aranjament sau furie. Iată variantele!

Aşadar, vorba filmului lui Porumboiu jr.:A fost sau n-a fost un scenariu pus la punct chiar de Simion&compania lui de băieţi cu ochi albaştri ce privesc înspre răsărit, aşa cum pare multora să fi fost acolo în piaţă, la episodul cu cerneala peste meclă? 

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X