Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Iată drumul nimănui! A fost asfaltat în bătaie de joc prin SAPARD, iar acum nu-l vrea nimeni

GALERIE
Popricani Movileni drum
  • Popricani Movileni drum
- +

Drumul dintre Popricani şi Movileni, făcut prost cu fonduri SAPARD, arată mai rău acum decât înainte, când s-a făcut imputarea fondurilor UE din cauza lucrării execrabile. După ce banii au fost returnaţi către UE, nici cele două primării şi nici CJ nu au mai vrut să ştie de acest drum u ar putea fi refăcut?

La ultima şedinţă de Consiliu Ju­deţean, o intervenţie a vicepre­şedintelui Victor Chirilă a adus în atenţie starea deplorabilă  în care se află unul dintre drumurile aflate în Zona Metropolitană a Iaşului, cel care face legătura între comunele Popricani şi Movileni. „Vreau să-l întreb pe domnul director Babliuc (de la Direcţia Judeţeană de Admi­nis­trare a Drumurilor şi Podurilor) despre drumul Popricani-Ţipileşti-Lar­ga Jijia, drum preluat de Con­siliul Judeţean în 2013 şi care acum nu se mai află nici la Primăria Po­pricani, nici la Consiliul Judeţean. Acest drum a fost făcut cu fonduri SAPARD de către Primăria Po­pricani, imputat de Comisia Euro­peană, toţi banii daţi înapoi, conturile Primăriei blocate ani de zile, ajungându-se ca acum drumul să fie al nimănui“, a afirmat Chirilă.

Situaţie unică: nu există carte tehnică a drumului

„Pentru acel drum nu există carte tehnică“, a fost răspunsul dat în şedinţa de CJ de directorul Sorin Babliuc. „Conform HG 73, referitoare la recepţia construcţiilor, o pre­dare-primire a oricărei cons­truc­ţii, indiferent de tipul ei, trebuie să aibă cartea tehnică completă. Acest drum nu are referatul proiectantului, proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, şi nici proces-verbal la finalizarea lucrărilor. Ştiu că acest litigiu era în instanţă“, a spus şeful DJADP, promiţând că va merge la Popricani chiar după în­cheierea şedinţei CJ. Ieri, Sorin Babliuc ne-a confirmat că s-a întâlnit cu primarul comunei, Vasile Pârlog, de la care a primit mai multe documente. „Le analizăm şi găsim o so­luţie săptămâna aceasta“, a promis el. La rândul lui, primarul comunei a declarat că urmează să adreseze un memoriu Direcţiei Judeţene de Drumuri şi CJ, pentru efectuarea unei expertize. „Drumul nu mai e în curtea noastră, ci aparţine CJ încă din 2013“, a spus el.

Un scurt istoric ruşinos

Două hotărâri de Consiliu Judeţean, 313 şi 384, din 2013, confirmă acest lucru. Cu 15 ani în urmă, primăria comunei obţinuse un credit nerambursabil SAPARD (program european de preaderare destinat, printre altele, dezvoltării şi îmbu­nătăţirii infrastructurii rurale). Banii au fost folosiţi pentru asfaltarea drumului comunal DC10 între Popricani (DN 24C) şi Movileni (DJ 282), însă, la doar un an după recepţia lucrării, drumul era deja „praf“, din cauza stratului subţire de asfalt, pus în nenumărate locuri direct pe pământ. A urmat litigiul în instanţă, iar în 2012 atât Primăria Popricani, cât şi cea din Movileni s-au trezit cu toate conturile blocate, nemaiputând accesa fonduri europene, dar având de plătit câte un milion de euro. Abia în anul electoral 2016 banii au fost daţi înapoi - de fapt, ce mai rămăsese de plătit a fost preluat la bugetul naţional, pentru că nu a fost găsit niciun vinovat - însă drumul a rămas al nimănui.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri