Iată drumul nimănui! A fost asfaltat în bătaie de joc prin SAPARD, iar acum nu-l vrea nimeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 16.01.2021

Iată drumul nimănui! A fost asfaltat în bătaie de joc prin SAPARD, iar acum nu-l vrea nimeni

GALERIE
Popricani Movileni drum
  • Popricani Movileni drum
- +

Drumul dintre Popricani şi Movileni, făcut prost cu fonduri SAPARD, arată mai rău acum decât înainte, când s-a făcut imputarea fondurilor UE din cauza lucrării execrabile. După ce banii au fost returnaţi către UE, nici cele două primării şi nici CJ nu au mai vrut să ştie de acest drum u ar putea fi refăcut?

La ultima şedinţă de Consiliu Ju­deţean, o intervenţie a vicepre­şedintelui Victor Chirilă a adus în atenţie starea deplorabilă  în care se află unul dintre drumurile aflate în Zona Metropolitană a Iaşului, cel care face legătura între comunele Popricani şi Movileni. „Vreau să-l întreb pe domnul director Babliuc (de la Direcţia Judeţeană de Admi­nis­trare a Drumurilor şi Podurilor) despre drumul Popricani-Ţipileşti-Lar­ga Jijia, drum preluat de Con­siliul Judeţean în 2013 şi care acum nu se mai află nici la Primăria Po­pricani, nici la Consiliul Judeţean. Acest drum a fost făcut cu fonduri SAPARD de către Primăria Po­pricani, imputat de Comisia Euro­peană, toţi banii daţi înapoi, conturile Primăriei blocate ani de zile, ajungându-se ca acum drumul să fie al nimănui“, a afirmat Chirilă.

Situaţie unică: nu există carte tehnică a drumului

„Pentru acel drum nu există carte tehnică“, a fost răspunsul dat în şedinţa de CJ de directorul Sorin Babliuc. „Conform HG 73, referitoare la recepţia construcţiilor, o pre­dare-primire a oricărei cons­truc­ţii, indiferent de tipul ei, trebuie să aibă cartea tehnică completă. Acest drum nu are referatul proiectantului, proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, şi nici proces-verbal la finalizarea lucrărilor. Ştiu că acest litigiu era în instanţă“, a spus şeful DJADP, promiţând că va merge la Popricani chiar după în­cheierea şedinţei CJ. Ieri, Sorin Babliuc ne-a confirmat că s-a întâlnit cu primarul comunei, Vasile Pârlog, de la care a primit mai multe documente. „Le analizăm şi găsim o so­luţie săptămâna aceasta“, a promis el. La rândul lui, primarul comunei a declarat că urmează să adreseze un memoriu Direcţiei Judeţene de Drumuri şi CJ, pentru efectuarea unei expertize. „Drumul nu mai e în curtea noastră, ci aparţine CJ încă din 2013“, a spus el.

Un scurt istoric ruşinos

Două hotărâri de Consiliu Judeţean, 313 şi 384, din 2013, confirmă acest lucru. Cu 15 ani în urmă, primăria comunei obţinuse un credit nerambursabil SAPARD (program european de preaderare destinat, printre altele, dezvoltării şi îmbu­nătăţirii infrastructurii rurale). Banii au fost folosiţi pentru asfaltarea drumului comunal DC10 între Popricani (DN 24C) şi Movileni (DJ 282), însă, la doar un an după recepţia lucrării, drumul era deja „praf“, din cauza stratului subţire de asfalt, pus în nenumărate locuri direct pe pământ. A urmat litigiul în instanţă, iar în 2012 atât Primăria Popricani, cât şi cea din Movileni s-au trezit cu toate conturile blocate, nemaiputând accesa fonduri europene, dar având de plătit câte un milion de euro. Abia în anul electoral 2016 banii au fost daţi înapoi - de fapt, ce mai rămăsese de plătit a fost preluat la bugetul naţional, pentru că nu a fost găsit niciun vinovat - însă drumul a rămas al nimănui.

 

  

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primăvara din ianuarie

Nicolae GRECU

Primăvara din ianuarie

Pericolul de îngheţare şi pericolul de carantină pun în primejdie desfăşurarea Ligii I conform graficului.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)

Unul dintre cei mai proeminenţi promotori ai „corectitudinii politice”, ideologie larg răspândită în mediile academice şi în mass media occidentale, este lingvistul american Noam Chomsky. O parte din ideile sale politice sunt analizate în articolul de faţă.

Dar cine „le are cu Biserica”?

pr. Constantin STURZU

Dar cine „le are cu Biserica”?

Acum o lună, mai exact pe 16 decembrie, au fost publicate rezultatele unui sondaj realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române. Desfăşurată sub titulatura „Barometrul vieţii religioase”, cercetarea vine să evidenţieze şi ce impact a avut, din perspectivă religioasă, 2020 (anul „pandemic”) asupra populaţiei. 

Filozofie coruptă

arh. Ionel OANCEA

Filozofie coruptă

Într-o viziune grosolană despre normalitate se poate aprecia că administraţia comunistă era mai funcţională ca cea de astăzi. Pentru obţinerea unui act administrativ puteai merge la audienţe la diverşi tovarăşi cu funcţii dispuşi, de regulă, să te asculte. Dacă nu, existau cel puţin două chei universale capabile să facă minuni, pachetul de Kent sau de cafea naturală. Ajuta, la fel de mult, nepotismul, cunoştiinţele, bunii amici din lanţul slăbiciunilor atât de bine surprins în celebra schiţă a lui Caragiale.

pulspulspuls

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

De ce se pregăteşte oare nea Măricel?

După ce l-a acuzat lumea că a plecat din Casa Pătrată cu gentoiul burduşit de like-uri şi urmaritori ai paginii oficiale de Facebook a instituţiei, îndensând totul apoi pe pagina lui de polkitician, iacătă că nea Măricel, fostul şef de judeţ, mai vbine cu o surpriză, şi tot în spaţiul virtual. 

Caricatura zilei

Mușchi

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.