anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Iată întregul alai al ospătăriței de la Apele Române Iași! Reţeaua detaşărilor scandaloase

GALERIE
simona iancu, apele brut
 • simona iancu, apele brut
- +

Sunt cel puţin şase persoane care au venit la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin detaşări. Majoritatea a trecut prin primării din judeţul Suceava sau Iaşi. Ar putea să se sesizeze corpul de control al premierului, a spus aseară Alina Gorghiu, fost vicepreşedinte al PNL

Subiectul „chelnerilor” aduşi la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad continuă să stârnească interes, nu atât datorită reţetei de intrare „la apă”, cât mai ales pentru încrengăturile politice care au cuprins instituţia. Nicio reacţie până ieri din partea oficialităţilor locale ori de la Bucureşti pe subiectul detaşărilor făcute pe tăcute, pe uşa din dos. Motivul: firma e de stat. Cui îi pasă de reputaţie câtă vreme veniturile nu au de suferit?

Cititi si: Ce spune ministrul Mediului în legătură cu cazul chelneriţei pusă pe un post de inginer

Cazul fetei care a venit direct din club la administraţia care supraveghează cursurile Prutului şi afluenţilor săi dinspre malul drept, cu o escală de trei zile la Primăria Vatra Moldoviţei, nu este singular. Tot prin Vatra Moldoviţei a trecut traseul unei alte persoane detaşate. De la Primăria Victoria au venit tot două persoane. O a cincea a trecut prin ministerul de resort (Mediu), iar a şasea, devenită celebră pentru referinţele de administrator de grădiniţă, a fost instalată pentru scurt timp ca inginer-şef la Vaslui. Nu mai are funcţie de conducere, dar a rămas în cadrul Serviciului de Gospodărire a Apei Vaslui, ne-a precizat directorul ABA Prut-Bârlad, Petru Avram.

Cititi si: Ce avere are Petru Avram, “animalul politic” din fruntea ABA Prut-Bârlad

Şeful ABA ni s-a plâns că nu poate face angajări şi a arătat că administraţia are trei posturi de şofer vacante pe care e nevoit să aducă, la fel, angajaţi prin detaşare. Condiţia este ca detaşările să se facă doar de la instituţii de stat. Or, „reţeta” e ca persoana care vizează un job să-şi facă rost de o angajare la o instituţie care poate face asta în starea de alertă, conform Legii 55/2020. Preferate sunt primăriile din mediul rural, departe de privirile curioase.

Cititi si: DNA a luat urma chelneriţei angajate la Iaşi de “un animal politic” pe un post de inginer

Petru Avram ne-a mai declarat că, astă-toamnă, când a anunţat pe un site obscur că instituţia pe care o conduce are 70 de posturi vacante, dar blocate pentru concursuri, ar fi solicitat Administraţiei Naţionale Apele Române să publice necesarul de personal pe toată ţara. Acest lucru nu s-a întâmplat. De altfel, nici ziarul nostru nu a primit un răspuns la o solicitare oficială formulată în acest sens către ABA Prut-Bârlad şi către ANAR.

Însă „cine întruneşte condiţiile de specializare poate să vină la noi în probe”, ne-a spus Avram. El a precizat care sunt studiile superioare care pot deschide uşile Administraţiei din Copou: Hidrotehnică, Biologie, Chimie, Economie, Geografie. „Nu am nimic de ascuns”, a mai spus şeful ABA.

Treabă pentru Corpul de Control al premierului

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor a preferat să-i trimitem în scris solicitarea de a prezenta un punct de vedere. Fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, care e şi cumătrul lui Petru Avram, nu a răspuns la telefon.

Singura reacţie pe subiectul de la Apele Române a venit de la fostul preşedinte al PNL, Alina Gorghiu. „Corpul de Control al primului-ministru ar putea să se sesizeze şi să verifice în amănunt cum s-au făcut toate aceste numiri, dacă sunt potrivite, dacă s-au îndeplinit criteriile prevăzute de lege”, a declarat ea într-o intervenţie la Antena 3. Alina Gorghiu a adăugat că „povestea cu politizarea anumitor instituţii sau concursuri falsificate există în foarte multe instituţii”. „Din păcate, nu ştiu să existe vreo anchetă la Apele Române sau altundeva, în care instituţiile statului să-şi fi făcut treaba. Dacă dădeau nişte lecţii la momentele respective, astăzi, lumea nu mai îndrăznea cu atâta lejeritate să vorbească despre cum facem noi o angajare a unui prieten oriunde pe o funcţie chiar dacă s-ar potrivi ca nuca în perete”, a mai spus Gorghiu.

Dezvăluirile făcute iniţial pentru Recorder.ro de Gabi Musteaţă, unul dintre cei trei directori tehnici ai ABA Prut-Bârlad, au şi un litigiu de muncă pe fond. Administraţia va păstra doi directori tehnici şi va apărea un post de director adjunct. Musteaţă e cel care rămâne pe dinafară, dar Avram susţine că i-a oferit alternative, toate însă cu contract pe perioadă determinată.

Deşi contestată de multe ori de liberali în mandatul trecut, când erau în opoziţie în Consiliul Judeţean, găselniţa modificării organigramei care face să dispară anumite posturi este acum aplicată tocmai de contestatarii ei de ieri. Petru Avram este consilier judeţean din partea PNL. Gabi Musteaţă nu este înregimentat în vreun partid, dar are peste 25 de ani vechime în ABA, dintre care ultimii 9 ca director tehnic de exploatare. Preavizul lui va expira luni, 8 februarie, dar omul a deschis deja acţiune împotriva deciziei la Secţia Litigii de muncă a Tribunalului Iaşi. 

Citește și: Ospătărița care salvează ieșenii de inundații. Dedesubturile unei angajări scandaloase la Apele Române

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.