Iată moştenirea lui Constantin Simirad: cinci ctitorii și două personaje cheie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

Iată moştenirea lui Constantin Simirad: cinci ctitorii și două personaje cheie

GALERIE
constantin-simirad
  • constantin-simirad
- +

S-a stins din viaţă profesorul Constantin Simirad, o personalitate ce a influenţat ca primar şi preşedinte al CJ dezvoltarea municipiului şi a judeţului. Constantin Simirad a fost unul dintre cei mai longevivi primari din istoria Iaşului, o personalitate care şi-a pus decisiv amprenta pe modul în care oraşul a evoluat în perioada postcomunistă. Simirad a ocupat funcţia de primar în perioada 1992 – 2003 şi a fost primul preşedinte al Consiliului Judeţean care a fost ales prin vot uninominal (2008 – 2012). Pe parcursul carierei administrative, Constantin Simirad a iniţiat diverse proiecte, iar unele dintre ele au devenit repere ale Iaşului. 

O listă cu astfel de proiecte, fără a avea un caracter exhaustiv, cuprinde iniţiative precum: Ateneul Tătăraşi, Piaţa Naţiunii, pasajul de la Hala Centrală (inclusiv cu amenajarea pieţei), reluarea Sărbătorilor Iaşului (şi organizarea unor evenimente de amploare atât de sărbători, cât şi de Revelion, manifestări cu o audienţă semnificativă între ieşeni), impulsionarea dezvoltării Aeroportului Internaţional Iaşi (în calitate de preşedinte al CJ a demarat şi realizat schimbul de teren necesar prin lege organică; apoi, a lăsat o „zestre“ de circa 50 milioane lei în bugetul judeţului special pentru acest proiect), a dat startul modernizării infrastructurii liniei de tramvai la nivelul oraşului (în ciuda faptului că nu a dispus de fonduri europene), refacerea monumentului istoric din str. Vasile Alecsandri („Mica Industrie“), finalizarea proiectului de la Mănăstirea Golia şi, nu în ultimul rând, a introdus taxiurile galbene (în încercarea de a eradica pirateria).

Nu ratați editorialul „Constantin Simirad, final de drum“ - AICI

Constantin Simirad a avut o contribuţie decisivă şi în stabilirea succesorilor săi în fruntea Primăriei: l-a susţinut pe Gheorghe Nichita să devină primar în 2003 (gest pe care, mai târziu, a declarat că l-a regretat) şi, sub aripa sa protectoare, Mihai Chirica a ajuns în Primărie în 2002 (actualul primar l-a avut consilier pe Simirad o bună parte din mandatul său de până acum).

„Un om bun, mereu cu vorbă cumpătată, deschis către mediile culturale şi academice, profesorul universitar Constantin Simirad a adus firescul în administraţia publică, deschizând municipalitatea ieşeană spre comunitate, dar şi către orizontul european al valorilor democratice. Constantin Simirad a condus Primăria Municipiului Iaşi în anii ’90, când întreaga societate românească încerca să se descotorosească de trista eră comunistă, căutând să păşească cât mai sigur pe calea spre democraţie şi adevăr. Vremuri deosebit de grele, în care administrarea unui oraş ca Iaşul presupunea un efort considerabil de adaptare la noile realităţi şi provocări postdecembriste. Constantin Simirad a reuşit să redea Iaşului strălucirea peste care se aşezase zgura falimentului economic şi social al comunismului. Azi, cu durere, ne despărţim de un om care a făcut din Iaşi un oraş respectat în întreaga ţară. Amintirea, însă, îi va rămâne veşnică în sufletele noastre. Dumnezeu să vă odihnească în pace, distinse domnule primar Constantin Simirad!“, se arată într-un mesaj al primarului Mihai Chirica.

Ultimul interviu oferit pentru ZDI îl puteți citi AICI

Istoricul politic al fostului primar al Iaşului

Constantin Simirad a intrat în politică în 1991, iar un an mai târziu a fost ales primar din partea Partidului Alianţei Civice, candidând pe listele Convenţiei Democrate Române (CDR). Peste 4 ani a fost reconfirmat în funcţie cu un număr de aproape 100.000 voturi (71%). În 1998 înfiinţează Partidul Moldovenilor, iar în 2000 este reales primar cu circa 60.000 voturi (49%). Doi ani mai târziu, Partidul Moldovenilor fuzionează cu PSD, iar Simirad devine vicepreşedinte al social-democraţilor. În 2003, îşi întrerupe mandatul de primar pentru a deveni şeful diplomaţiei române în Cuba. Revine în ţară în 2006, iar în 2008 este ales preşedinte al CJ din partea PSD. În septembrie 2009, anunţă că-l sprijină pe Traian Băsescu (PDL) în campania pentru prezidenţiale şi este exclus din PSD. În 2012, a candidat, fără succes, pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Judeţean din partea UNPR, în contextul în care liderii acestui partid îl sprijiniseră pentru deblocarea situaţiei de la Aeroportul Iaşi prin realizarea schimbului de teren.

Vedeți AICI și: Şi Stela Simirad are Covid. Boala mortală a fostului primar, pas cu pas, până la ora 23.00

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

Cosmin PAȘCA

„Câtă populaţie din oraş poate să vorbească cu un robot?”

De la o vreme, nu există discurs public (de obicei, agramat) în care Chirica să nu folosească în sens peiorativ „progresul” şi „progresiştii”. Iar mesajul său prinde, pentru că cei mai mulţi ieşeni, care au înlocuit relativ de curând căruţa cu maşina, se simt inconfortabili cu traiul într-un oraş la început de secol 21.

Filmuletul zilei

opinii

Experimentalism

Codrin Liviu CUȚITARU

Experimentalism

„Am compulsia irepresibilă a ordinii perfecte, a alinierii simetrice a lucrurilor. Câtă vreme ea, obsesia, mă tulbura strict în zona domestică - pantaloni puşi la dungă, haine încadrate morbid de simetric în şifonier, tablouri aşezate perfect pe pereţi, mobilier rânduit milimetric-infinitezimal, precum soldaţii la paradele militare din Piaţa Roşie moscovită, şi alimente puse în frigider pe categorii şi sub-categorii draconic delimitate -, viaţa mea mai era cum mai era, dar, brusc, nebunia mi-a infectat şi munca de cercetare şi, mai ales, de scris academic.”

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

Bogdan ILIESCU

Farfuria care nu e niciodată fierbinte - Capcana Facebook (II)

„The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place./ Cea mai mare problemă în comunicare este iluzia că a avut loc.” George Bernard Shaw

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (ultima parte)

Repertoriul creării inegalităţilor e unul vast, atât timp cât fiecare structură teritorială se găseşte într-o situaţie particulară, dar dincolo de fiecare acţiune luată separat a ingineriei teritoriale la care a fost supusă Moldova, acumularea şi cronicizarea acestora a creat spaţiul marginal de astăzi, arhetipul teritoriilor interstiţiale.

pulspulspuls

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Pod de lemne politice între Iaşi, Suceava şi Neamţ: iaca filiera!

Că tot încă mai avem salate beof prin frigidere unii dintre noi, iacătă ca să vedeţi cum se mai leagă câteodată maioneza asta nu numai în bucătăriile gospodinelor din Iaşi, dar şi prin laboratoarele politichiei de Bahlui sau din judeţele vecine, conectate la Iaşi! 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.