anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Iată noul proiect din faţa Teatrului! Copacii mari rămân pe poziţie

GALERIE
esplanada-teatru-iasi (1)
 • esplanada-teatru-iasi (1)
- +

Șantierul de aici va începe luna viitoare şi va dura circa un an. Vor fi demolate cele trei fântâni arteziene, fiind înlocuite cu una interactivă. Va fi realizată o conexiune mai spectaculoasă între Teatru şi Mitropolie.

Lucrările la parcul din faţa Teatrului Naţional vor începe în prima parte a lunii iunie. Primăria a emis, ieri, autorizaţia de construire, în condiţiile în care lucrările sunt contractate încă din vara anului trecut. Proiectul are o valoare de circa 18 milioane lei (inclusiv TVA) şi va finanţat de la bugetul local, cu un termen de execuţie de 12 luni.

Lucrările vor începe cu întârziere faţă de momentul lansării licitaţiei (noiembrie 2020) din două motive principale: constructorul a fost decis pe calea instanţei, iar avizul Comisiei zonale de monumente istorice a fost eliberat după mai multe discuţii în cadrul forului cu privire la soluţia arhitecturală.

Primarul Mihai Chirica a explicat ieri că au fost discutate mai multe variante asupra modului în care ar urma să arate parcul în final, fiind unele diferenţe între faza de studiu de fezabilitate şi cea de proiectare. În ambele variante, vegetaţia înaltă - platanii spre str. I.C. Brătianu şi arborii spre Primăria Iaşi - a fost păstrată, diferenţe fiind în principal în ceea ce priveşte amplasarea amfiteatrului din zona centrală a parcului, aleile şi punerea în valoarea a statuilor şi a locului unde a fost primul teatru idiş din lume (Pomul Verde).

„Toată vegetaţia înaltă este păstrată, indiferent unde se poziţionează ea, şi este adusă vegetaţie nouă care va înlocui vegetaţia degradată. S-a renunţat la aleile de pe partea stângă, de sub aliniamentul de platani, practic nu aveau o destinaţie foarte precisă, acolo s-a lăsat în totalitate spaţiu verde şi s-a dirijat circulaţia pe flancul drept”, a detaliat primarul Chirica unele dintre ajustările proiectului.

Edilul a amintit şi despre demolarea celor trei fântâni arteziene existente, acestea urmând a fi înlocuite cu o fântână „interactivă” în zona centrală a parcului. Printre dotările parcului se numără: corpuri de iluminat înalte, reflectoare la nivelul gazonului (pentru iluminarea busturilor şi a arborilor), plăci comemorative şi panouri afişaj, pavilion expoziţional cu pergolă, videoproiector, cişmea cu apă potabilă, poartă de acces iluminată led pentru aleile secundare, soclu pentru busturi existente, un sistem audio şi un basorelief din bronz.

Unul dintre principalele repere ale proiectului vizează amplificarea deschiderii axului central şi sublinierea importanţei acestuia, urmând a fi făcută o conexiune între monumentele istorice din zonă, în principal între Teatrul Naţional şi Mitropolie.

Proiectul de reabilitare a parcului datează încă de pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, varianta iniţială cuprinzând şi ideea unei parcări subterane. În 2015, tot în mandatul lui Nichita, Primăria a renunţat la parcare în urma criticilor venite din partea societăţii civile.

Realizarea noilor studii a dus la situaţia în care abia în noiembrie 2020 a fost lansată licitaţia de execuţie. Iniţial, procedura a fost adjudecată de către firma Grup Construcţii Est, dar unul dintre competitori (Conest) a atacat soluţia pe calea instanţei şi, în final, a avut câştig de cauză. Contractul de lucrări a fost semnat în august 2021.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.