Iată pe ce se mai duc banii dumneavostră: Şefii judeţului au comandat veste antiglonţ!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ce achiziţii neînsemnate ca sumă dar absolut surprinzătoare mai poţi găsi în bugetul Consiliului Judeţean?

Ce achiziții surpriză putem găsi în bugetul CJ: Şefii judeţului au comandat veste antiglonţ!

GALERIE
achizitii-vesta-antiglont Iasi
  • achizitii-vesta-antiglont Iasi
- +

Detectoare de metal, aparatură video de top, ba chiar şi veste antiglonţ n acestea şi multe altele la fel de surprinzătoare figurează în bugetul CJ pentru 2021 ca achiziţii obligatorii din bani publici. Administraţia judeţului va avea şi o pagină de internet nouă, prinsă tot în buget. Unde vor ajunge toate aceste noi achiziţii?

 

Bugetul judeţului Iaşi pe anul în curs urmează să fie adoptat săptămâna viitoare, în limita celor 45 de zile impuse după legiferarea bugetului de stat. Proiectul este în dezbatere publică, fiind afişat pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Iaşi (www.icc.ro), la secţiunea Transparenţă decizională/Consultări publice. Aşa cum am mai relatat, veniturile estimate cresc cu 90 de milioane de lei faţă de anul trecut, în vreme ce cheltuielile sunt similare bugetului din 2020, 1,47 de miliarde.

Vedeti aici mai multe date despre cum va cheltui CJ banii publici

Unele investiţii preconizate de administraţia judeţului atrag atenţia – şi nu e vorba de cele „clasice”, în infrastructura de drumuri sau în domeniul medical. De exemplu, aproape 15 mii de lei vor fi folosiţi pentru construirea unei pagini de internet. Fiind la capitolul „Autorităţi publice şi acţiuni externe”, cel mai probabil este vorba de noua pagină a Consiliului Judeţean. La începutul anului, CJ a cumpărat trei domenii – cjiasi.ro, care copiază actualul website al administraţiei, iasitransport.ro şi vesteajudetului.ro, care încă nu conţin nimic. Actuala pagină de internet a Consiliului Judeţean este greoaie şi are o interfaţă nu foarte prietenoasă cu cei care intră aici.

Redacţia de la CJ

Cei mai mulţi bani la acelaşi capitol vizează o „Soluţie de comunicaţie integrată pentru reţeaua date/voce”, 234 mii lei. Următoarele achiziţii conturează un studio audio-video: kit cameră foto mirrorless şi obiectiv (25 mii lei), un teleobiectiv (9 mii lei), lavaliere (microfoane) wireless (12 mii), aplicaţie de transcriere voce. „Echipamentele propuse pentru achiziţie vor fi folosite pentru diseminarea informaţiilor privind activităţile Consiliului Judeţean: transmiterea în direct a şedinţelor publice organizate de consiliu, a conferinţelor de presă, a întâlnirilor de lucru, audienţelor, deplasărilor în teren, evenimentelor şi altor acţiuni desfăşurate de CJ”, ne-a explicat preşedintele Costel Alexe.

Cine se „blindează” cu veste antiglonţ

În proiectul de buget există şi un capitol „Apărare”, în care se alocă peste 30 de mii de lei expertizelor necesare refacerii a două clădiri ale Centrului Militar Zonal. Achiziţiile propuse pentru capitolul următor, „Ordine publică şi siguranţă naţională”, sunt ceva mai interesante: detectoare de metal, în valoare totală de peste 27 de mii de lei, şi veste antiglonţ. Bugetul propus pentru acestea din urmă, 36,3 mii lei permit cumpărarea a cel puţin 10 asemenea echipamente. Detectoarele, de două tipuri, diferă consistent la preţ: unele sunt de trei ori mai scumpe decât altele, în funcţie de tehnologia folosită. Astfel, în suma propusă, ar putea să intre un dispozitiv de 20 de mii de lei şi două de câte 6 mii – preţuri rezultate la o căutare sumară pe internet.

„Aceste echipamente sunt destinate desfăşurării activităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Iaşi. Conform legislaţiei în vigoare, Consiliul Judeţean are obligaţia să asigure dotarea ISU pe baza notelor de fundamentare înaintate”, ne-a explicat Costel Alexe unde vor ajunge achiziţiile respective.

Bani pentru muzeele restaurate pe fonduri europene

Pentru proiectul comunitar transfrontalier ce vizează restaurarea Muzeului „Ion Creangă”, în valoare de 1,7 milioane de euro, bugetul menţionează alocarea unei sume de 4,14 milioane de lei, ce urmează să fie recuperată dată cu rambursarea fondurilor europene. La fel, şi Muzeul „Vasile Pogor”, restaurat la rândul lui pe fonduri europene, are atribuită o sumă de 2,5 milioane de lei. „Pentru aceste proiecte, banii se vor deconta prin cererile de rambursare”, ne-a mai spus şeful CJ.

Dotările de la Şcoala de Arte, mai ieftine decât contabilitatea

O altă instituţie de cultură, Şcoala Populară de Arte „Titel Popovici”, unde de aproximativ o lună se derulează un control al inspectorilor de la CJ, are alocate investiţii de 62 de mii de lei pentru anul în curs. Cu aceşti bani vor fi cumpărate instrumente muzicale, dar şi echipament audio-video.

Cititi si: Dezmăț pe bani publici. Iată cum se cheltuiesc banii ieșenilor la Școala Populară de Arte!

Comparativ cu costul serviciului de contabilitate externalizat, această sumă este o dată şi jumătate mai mică. Amintim că externalizarea serviciilor de contabilitate la această instituţie a fost atribuită prin achiziţie directă la sfârşitul anului 2019, pentru suma de 94,8 mii lei pe an, chiar firmei contabilei şcolii.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

Cosmin PAȘCA

Câteva observaţii despre votul pe bugetul Iaşului

În loc să vină cu soluţii pe fond, să fie pro-activ în negocierile cu USR PLUS, s-a agăţat ostentativ de forma solicitărilor. Atitudinea defensivă a primarului trădează reaua credinţă sau, în cel mai bun caz, un orgoliu prostesc. Sigur, şi reprezentanţii USR PLUS sunt încăpăţânaţi, pe alocuri obraznici, dar ei pentru asta au fost trimişi în CL.

Filmuletul zilei

opinii

Teste

Codrin Liviu CUȚITARU

Teste

Neîndoios, ceva grav se petrecuse în procesul evaluării, făcându-l pe Grimase să intre în şoc. Suspiciunea mi-a fost întărită şi de amănuntul că bietul corector ţinea între degetele încârligate de la mâna stângă o foaie scrisă - în mod evident una dintre numeroasele şi buclucaşele lucrări.

Inegalitatea veniturilor

Alin ANDRIEȘ

Inegalitatea veniturilor

Trăim vremuri excepţionale în care inegalitatea socială, atât din perspectiva veniturilor, cât şi a avuţiei individuale, se adânceşte. Cauzele şi consecinţele creşterii disparităţilor la nivelul veniturilor şi a averii reprezintă elemente centrale ale dezbaterilor atât la nivelul economiştilor, cât şi al politicienilor. Deşi nivelul de trai a înregistrat o creştere semnificativă în ultimele decenii, iar inegalitatea veniturilor la nivel global s-a redus, inegalitatea din perspectiva veniturilor a crescut semnificativ la nivel naţional în majoritatea ţărilor.

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

pulspulspuls

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Probleme ontologice la liberali: doi au refuzat deja! Ghici cine urmează?

Informaţii interesante transpiră în ultimele zile despre liberalii ieşeni, stimaţi telespectatori. Prin culisele politichiei de la Bucale se zvoneşte că în parohia de la Iaşi ar fi apărut o mare problemă de lidărşip, ca să ne exprimăm mai elevat: nu prea ar vrea nimeni mai de soi să se bage pe locul de şef lăsat liber de Paralexe, până se clarifică într-un fel sau altul aspectele penale ale acestuia. 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.