anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Iată toate cifrele campaniei electorale de la Iaşi: suntem cu 5 la sută mai mulţi alegători

GALERIE
vot pandemie
  • vot pandemie
- +

Biroul Electoral Municipal a făcut cunoscute regulile scrutinului în noile condiţii, de pandemie. Care sunt acestea?

Peste 322.000 de ieşeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-l alege pe primarul Iaşului şi pe cei 27 de consilieri locali pentru perioada 2020 - 2024. Faţă de alegerile locale din anul 2016, numărul de alegători a crescut cu 5% în municipiul Iaşi. Acum patru ani, la urne s-au prezentat aproape 103.000 locuitori (33,5%).

Faţă de 2016, diferenţa majoră vizează contextul în care vor fi organizate alegerile, cel dat de răspândirea bolii infecţioase Covid-19. Prima hotărâre a Biroului Electoral de Circumscripţie Muncipală (BECM) Iaşi a avut ca obiect chiar acest context: s-a adoptat un set de reguli pentru prevenirea răspândirii Covid-19 pe durata procesului electoral. De exemplu, competitorii electorali trebuie să anunţe în prealabil ziua şi ora depunerii candidaturilor, prin mail, iar în sediul BECM vor avea acces doar trei persoane care aparţin aceleaşi formaţiuni politice. La scrutinele precedente, partidele încercau acţiuni în forţă, mobilizând zeci de membri şi simpatizanţi.

Cine reprezintă partidele în BEM

Candidaturile se pot depune încă de pe 8 august, dar, cel mai probabil, toate partidele vor veni la BECM săptămâna viitoare, cel târziu pe 18 august, atunci când se încheie perioada de înscriere. Fiecare candidatură trebuie susţinută cu un număr minim de 1.612 de semnături, respectiv 0,5% din numărul total de alegători (322.321 de persoane). BECM Iaşi a fost constituit pe 8 august şi are program de lucru în intervalul orar 9.00 - 17.00.

Conducerea biroului este asigurată de către doi judecători (Monica Mihaela Mihai - preşedinte, Adrian Mereuţă - locţiitor), iar din componenţa forului mai fac parte reprezentanţi ai PSD (Cătălin Bejan), PNL (Mara Aftene), USR (Ioan Alexandru), ALDE (Cristina Răuţu), Ciprian Dragomir (PMP), Daniela Ganea (Pro România) şi Daria Tănăsucă (minorităţi).

Candidaturile depuse până pe 18 august vor rămâne definitive pe 24 august (perioada dintre cele două zile e alocată eventualelor contestaţii). Ordinea de pe buletine de vot va fi stabilită prin tragere la sorţi pe 26 august, iar două zile mai târziu va începe campania electorală, în timp ce alegerile sunt programate pe 27 septembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Untură specială

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.