Iată toate cifrele campaniei electorale de la Iaşi: suntem cu 5 la sută mai mulţi alegători
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Iată toate cifrele campaniei electorale de la Iaşi: suntem cu 5 la sută mai mulţi alegători

GALERIE
vot pandemie
  • vot pandemie
- +

Biroul Electoral Municipal a făcut cunoscute regulile scrutinului în noile condiţii, de pandemie. Care sunt acestea?

Peste 322.000 de ieşeni sunt aşteptaţi la urne pentru a-l alege pe primarul Iaşului şi pe cei 27 de consilieri locali pentru perioada 2020 - 2024. Faţă de alegerile locale din anul 2016, numărul de alegători a crescut cu 5% în municipiul Iaşi. Acum patru ani, la urne s-au prezentat aproape 103.000 locuitori (33,5%).

Faţă de 2016, diferenţa majoră vizează contextul în care vor fi organizate alegerile, cel dat de răspândirea bolii infecţioase Covid-19. Prima hotărâre a Biroului Electoral de Circumscripţie Muncipală (BECM) Iaşi a avut ca obiect chiar acest context: s-a adoptat un set de reguli pentru prevenirea răspândirii Covid-19 pe durata procesului electoral. De exemplu, competitorii electorali trebuie să anunţe în prealabil ziua şi ora depunerii candidaturilor, prin mail, iar în sediul BECM vor avea acces doar trei persoane care aparţin aceleaşi formaţiuni politice. La scrutinele precedente, partidele încercau acţiuni în forţă, mobilizând zeci de membri şi simpatizanţi.

Cine reprezintă partidele în BEM

Candidaturile se pot depune încă de pe 8 august, dar, cel mai probabil, toate partidele vor veni la BECM săptămâna viitoare, cel târziu pe 18 august, atunci când se încheie perioada de înscriere. Fiecare candidatură trebuie susţinută cu un număr minim de 1.612 de semnături, respectiv 0,5% din numărul total de alegători (322.321 de persoane). BECM Iaşi a fost constituit pe 8 august şi are program de lucru în intervalul orar 9.00 - 17.00.

Conducerea biroului este asigurată de către doi judecători (Monica Mihaela Mihai - preşedinte, Adrian Mereuţă - locţiitor), iar din componenţa forului mai fac parte reprezentanţi ai PSD (Cătălin Bejan), PNL (Mara Aftene), USR (Ioan Alexandru), ALDE (Cristina Răuţu), Ciprian Dragomir (PMP), Daniela Ganea (Pro România) şi Daria Tănăsucă (minorităţi).

Candidaturile depuse până pe 18 august vor rămâne definitive pe 24 august (perioada dintre cele două zile e alocată eventualelor contestaţii). Ordinea de pe buletine de vot va fi stabilită prin tragere la sorţi pe 26 august, iar două zile mai târziu va începe campania electorală, în timp ce alegerile sunt programate pe 27 septembrie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.