Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

ICR, de la I, Ce Ruşine!

GALERIE
george plesu
  • george plesu
- +

Soft power este un concept lansat de Joseph Nye în 1990, când a identificat două modalităţi de influenţă, hard şi soft, pe care statele le au asupra celorlalţi actori globali. Dacă hard power implică coerciţie, soft power reuşeşte să determine pe ceilalţi să îşi dorească obţinerea rezultatelor avute în vedere de cel care exercită această formă de putere blândă. Convingere, nu reprimare, promovarea unei imagini atractive în loc de presiune. Cultura este unul dintre cele mai importante instrumente de soft power (vezi exemplele de succes ale Coreei de Sud, Germaniei sau, mai aproape de noi, Cehiei şi Poloniei).

De aceea, e necesar ca Institutul Cultural Român să redevină o instituţie credibilă, un instrument de diplomaţie culturală, de soft power, care să-şi îndeplinească scopul pentru care a fost creat. Însă scandalurile permanente generate de numirile discreţionare la cel mai înalt nivel, de cele mai multe ori bazate exclusiv pe clientelism politic, ne arată că ICR e departe de acest deziderat. Iar speranţa că noua conducere numită în noiembrie 2021 ar putea începe procesul de transparentizare a instituţiei s-a spulberat după nici jumătate de an. ICR este perceput de mediul politic ca având un potenţial considerabil pentru distribuirea unor sinecuri pentru serviciile aduse diverselor partide, răsplată pentru personaje care, în marea lor majoritate, nu au nicio legătură cu domeniul cultural.

Culturaladuba.ro, cea mai interesantă apariţie online în domeniul cultural din ultima perioadă, a publicat o serie de materiale edificatoare despre candidaţii pentru posturile de director şi director adjunct ai diverselor filiale ICR din străinătate. Câteva exemple, aşa cum au fost devoalate de autoarea articolului, Alexandra Tănăsescu: Andreea Dogariu, soţia senatorului PSD Eugen Dogariu, a primit votul comisiei pentru postul de director adjunct al ICR Budapesta; Adriana Pietrăreanu, profesoară de engleză şi franceză din Buzău şi apropiată de Marcel Ciolacu (PSD), primeşte un nou mandat de director adjunct al ICR Bruxelles; Catinca Maria Nistor, fiica unui personaj influent, pusă de Gabriela Firea director la Teatrul Bulandra şi dată afară după un protest al actorilor de acolo, trimisă în judecată pentru folosirea unor sume de bani necuvenite, primeşte funcţia de director al ICR Londra; Dragoş Tiberiu Niţă, o fostă propunere PSD pentru un post în Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, absolvent de Teologie şi Drept, urmează să devină director ICR Istanbul. De cazul liberalului metalurgist Cezar Preda, viitorul director adjunct al ICR Paris, care nu are nicio legătură cu cultura, a auzit toată lumea, inclusiv datorită interviului în care declara că cultura are şi „valenţe tehnice, de informatică”. Deşi a avut o prestaţie controversată în mandatul anterior, Salamon Marton Laszlo urmează să primească un nou mandat ca director al ICR Tel Aviv. Iar un istoric apropiat de PNL, Liviu Ţăranu, urmează să fie trimis la ICR Beijing, o reprezentanţă închisă în 2019, care a costat 400.000 de euro doar chirie în ultimii 2 ani.

E de datoria mea să precizez că scriu acest text din postura de fost candidat la preşedinţia ICR, nominalizat din partea USR ulterior încetării activităţii mele politice. Ştiam de la început că principala miză a candidaturii mele, în contextul politic actual, era de a genera o dezbatere de idei cu privire la rolul ICR. De aceea am publicat înainte de audieri programul meu, ca punct de pornire pentru o astfel de dezbatere. Din păcate, dezbaterea aşteptată n-a avut loc nici măcar în cadrul audierilor. Dacă acum 5 ani candidaţii au fost audiaţi în prezenţa presei, de data asta candidaturile au fost prezentate pe rând, fără a permite celorlalţi pretendenţi să fie de faţă: 4 minute au avut la dispoziţie candidaţii pentru funcţie de preşedinte, 3 minute cei pentru vicepreşedinte şi 2 minute pentru membrii Consiliului de conducere.

Această practică se perpetuează şi în cazul celor audiaţi pentru posturile de directori ai filialelor ICR din străinătate, care au fost recent avizaţi formal de Comisia de cultură din Senat, după un vot pe linie de partid, fapt menţionat şi de Observatorul cultural într-un comunicat de presă. Într-un gest fără precedent, una dintre cele mai importante publicaţii culturale din România a suspendat unilateral contractul cu ICR, valabil din 2005, în virtutea căruia a publicat mii de articole despre evenimentele organizate sau realizate cu sprijinul ICR.

În pofida reacţiilor destul de prompte ale scenei culturale neafiliate, calculele şi negocierile din birourile politicienilor rămân singurele criterii relevante pentru modul în care sunt atribuite aceste posturi care, la rândul lor, garantează acces la finanţările ICR pentru cei apropiaţi de partidele aflate la butoane. Semnalul e clar: meritocraţia nu e un criteriu relevant ICR. Tot ce contează e susţinerea politică.

P.S. Titlul articolului face referire la desenul lui Dan Perjovschi, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români la nivel mondial, şi surprinde situaţia deplorabilă în care a ajuns o instituţie care altădată era una dintre cele mai eficiente metode de promovare a valorilor culturii române în lume. Nu întâmplător, Dan Perjovschi este şi unul dintre numele mari ale culturii naţionale care refuză asocierea cu ICR din cauza politicii şi managementului instituţiei de după îndepărtarea lui H.R. Patapievici de la conducere.

George Pleşu este manager cultural, preşedintele Asociaţiei AltIaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri