Idee de drumeţie de weekend ca la munte, în Codrii Iaşului: traseul turistic Bârnova – Vârf Movila Rotundă
Ştiaţi că, pentru a petrece câteva ore în natură într-un cadru asemănător celui montan, nu trebuie neapărat să te refugiezi din IaşI la munte? Poţi face o drumeţie chiar prin pădurile frumoase de la marginea oraşului. Cei din comunitatea Codrii Iaşilor au identificat de-a lungul timpului câteva trasee prin pădurile învecinate, pe care cu ajutorul lucrătorilor silvici le-au şI marcat corespunzător. Începem în această vineri prin a-ţi prezenta unul dintre aceste trasee din zona Bârnova – Dobrovăţ, în cazul în care vrei să faci o scurtă drumeţie în acest weekend.
Traseul turistic Comuna Bârnova – Vârf Movila Rotundă este marcat cu un punct roşu, are o lungime de 4,5 km, durează 1 oră şi 30 de minute (3 ore dus întors), iar diferenţa de nivel este de 300 de metri. Uşor şi accesibil pe tot parcursul anului, acest traseu permite atingerea celei mai mari înălţimi din preajma Iaşului: 416 metri, vârful Rotunda.
Unde începe traseul?
Traseul începe la ieşirea din comuna Bârnova, spre pădure. Mai exact, începe unde se termină şoseaua asfaltată DJ 247A şi există o barieră pentru drumul forestier Bogonos. La 80 de metri de barieră, pe partea dreaptă, chiar la marginea pădurii, va putea fi observat marcajul cu punct roşu. Acesta este locul unde începe traseul. Există şi un al doilea punct de plecare, la 50 de metri mai la deal de drumul forestier. Orice variantă de început veţi alege, trebuie să ştiţi că ambele poteci vor duce în aceeaşi direcţie, spre vest.
După circa 450 de metri de urcuş uşor, poteca o coteşte brusc, în unghi ascuţit, şi se îndreaptă spre sud, urcând accentuat prin pădurea de stejari. Copacii sunt destul de rari, iar poteca pare o alee într-un parc.
Unde suntem după 30 de minute?
După aproximativ 30 de minute de la plecare veţi ajunge la drumul forestier Bătrâneasa. Veţi traversa acest drum în direcţia sud-vest şi veţi ajunge la o culme de 320 de metri altitudine.
Veţi coborî apoi de pe culme spre sud. Nu vă speriaţi dacă parcurgeţi o parte din drum fără să identificaţi marcajul cu punct roşu, pentru că în această porţiune sunt aproximativ 250 de metri în care marcajul lipseşte. Cărarea este bine conturată, putând fi observat chiar drumul forestier Bătrâneasa în partea dreaptă.
Regăsiţi marcajul cu punct roşu, urcaţi o nouă culme, apoi coborâţi într-o mică şa, unde de pe partea stângă veţi observa marcajul cu bandă roşie al traseului 2, Repedea – Cabană Antibiotice (Bârnova) – Gara Bârnova. În acest punct se află „Căsuţa din pământ”, adică un bordei acoperit de pământ.
Încotro ne îndreptăm?
Cele două marcaje vor continua împreună pe un drum de exploatare forestieră şi urcă pentru 80 de metri o pantă dintr-o lutărie. Apoi, drumul continuă pe platoul dealului Rotunda, pe o suprafaţă relativ plană, spre sud.
După 430 de metri veţi ajunge la o bifurcaţie de drumuri de exploatare. Veţi alege drumul din dreapta, adică înainte. La început veţi merge printr-o zonă a pădurii unde copacii sunt foarte rari din cauza tăierii arborilor. Apoi, veţi urca uşor prin pădurea care devine mai întunecoasă. Astfel, după 1,2 km de la bifurcaţie vă veţi reîntâlni cu marcajul cu bancă roşie, lângă Movila Rotundă, care are chiar forma unei movile uriaşe răsărite printre copaci.
Încă puţin până la cel mai înalt vârf
Urmează ultimul urcuş, iar după 3-4 minute veţi ajunge pe cel mai înalt vârf de lângă Iaşi (416 m). Vă vor aştepta o masă şi două bănci de lemn, unde vă puteţi odihni în timp ce admiraţi priveliştea.
Dacă acest traseu nu a fost prea greu, la întoarcere puteţi opta pentru coborârea pe celălalt versant al movilei, iar după 100 de metri veţi ajunge la traseul cu bandă roşie, continuându-vă trumul spre Cabana Antibiotice.
Cei de la Codrii Iaşilor au realizat o hartă cu toate traseele în Google Maps. Harta poate fi vizualizată AICI
Acest traseu a fost descris de Iustin Mihailov.
Publicitate și alte recomandări video