Idee de drumeţie de weekend ca la munte, în Codrii Iaşului: traseul turistic Repedea – Canton Veniaş – Stâna Poieni

vineri, 11 august 2023, 01:50
4 MIN
 Idee de drumeţie de weekend ca la munte, în Codrii Iaşului: traseul turistic Repedea – Canton Veniaş – Stâna Poieni

Urmează un nou weekend, unul chiar mai lung, aşa că este timpul pentru un nou traseu prin codrii Iaşului. De această dată îţi propunem un traseu mai lung, însă impresionant. Vei porni de pe Dealul Repedea şi vei ajunge la Stâna Poieni, iar timp de aproximativ trei ore vei fi doar tu şi natura.

Traseul Dealul Repedea – Dealul Păun – Canton 19 Veniaş – Stâna Poieni este marcat cu bandă albastră, are o lungime de 10 kilometri, iar parcurgerea acestuia durează în jur de trei ore sau trei ore jumătate. Este uşor, accesibil, şi străbate peisaje minunate, alternând pădurile cu poieniţele.

Unde începe traseul?

Traseul începe pe DN 24 Iaşi-Vaslui. La 100 de metri mai sus de ieşirea DJ 248 spre Bârnova, pe partea stângă, se desprinde o şosea asfaltată ce trece pe lângă un atelier de dezmembrări auto. După 150 de metri, şoseaua o coteşte spre stânga, dar tu vei merge înainte.

Vei lăsa pe partea stângă Cabana Bucium şi vei observa pe partea stângă primul marcaj cu bandă albastră, imediat după bariera care marchează intrarea pe drumul forestier Fânaţu Mare. O vei lua la stânga pe lângă gardul cabanei, prin pădure, iar după aproximativ 250 de metri vei vira încet spre dreapta. Urci uşor pe un drum de exploatare forestieră şi după alţi 350 de metri vei ajunge pe Dealul Păun (398 m), care este cel mai înalt punct al acestui traseu.

Încotro ne îndreptăm?

Drumul o coteşte tot mai mult spre dreapta, îndreptându-se spre sud-est. Vei străbate o pădure deasă şi întunecoasă, crengile formând adevărate bolţi deasupra ta, încât, uneori, pare că te strecori printr-un tunel. Marcajul este vizibil şi te vei putea orienta destul de uşor.

După un timp, drumul coboară, la început mai lin, apoi tot mai accentuat. Vei trece prin mai multe poieni, unele mai mari, altele mai mici, şi vei lăsa în urma ta, pe partea stânga, o hrănitoare pentru animale. Poienile sunt întrerupte adesea de pâlcuri de copaci.

Ce facem acum?

După aproximativ 3,3 km, adică după o oră şi zece minute, de la drumnul naţional vei ajunge pe drumul forestier Fânaţu Mare, care face un cot de 90 de grade. De la intersecţie, vei continua drept înainte pe drumul forestier, urmând meandrele în lungul pârâului Vasluieţ, care izvorăşte din Poiana Mieilor şi care trece prin oraşul Vaslui. Drumul străbate o zonă deschisă, doar pe malul stâng al pârâului fiind pădure.

 

La un moment dat, drumul urcă şi se îndepărtează de apă, apoi se îndreaptă direct spre răsărit, pe curba de nivel, la liziera unei păduri cu stejari. Tocmai ai ajuns la codrul Lacul Negru, iar în dreapta vei găsi o poiană largă care coboară în valea râului Vasluieţ.

Încă puţin

Vei traversa câteva pâraie, vei merge înainte şi vei lăsa pe partea dreaptă un alt drum forestier. După aproape 4 km de la intrarea pe acest drum, vei ajunge la o bifurcaţie de drumuri forestiere. Tu vei transerva drumul forestier care vine perpendicular pe cel pe care erai, mergând tot înainte în pădure. Vei urmări semnele de pe copaci şi vei urca aproximativ 200 de metri, iar apoi vei ajunge la un drum de căruţe. Vei vira strâng la dreapta şi vei urma acest drum pe o direcţie sud-estică. Drumul este bine conturat, aşa că îl vei putea găsi uşor.

După 1 km de la intersecţie vei păsări drumul şi o vei lua uşor la stânga. Poteca merge drept înainte pe sub bolţile copacilor şi urcă destul de abrupt un dâmb de 266 de metri, care se află chiar în spatele Cantonului 19 Veniaş, ale cărui acareturi pot fi observate în partea dreaptă. De la intersecţie până în acest punct sunt 1,3 km.

Din acest vârf, poteca coboară uşor, face o buclă strânsă pentru a traversa o râpă – care poate fi mocirloasă după ploi abundente – şi apoi te va scoate într-o rarişte din spatele Stânii Poieni. Vei merge mai departe până vei da într-un drum forestier, o vei lua la dreapta pe acesta, iar apoi, după 70 de metri, în DN 24, vei fi chiar în faţa popasului turistic Stâna Poieni (205 m), punctul final al traseului.

Acest traseu a fost descris de Iustin Mihailov, din comunitatea Codrii Iaşilor. În plus, cei de la Codrii Iaşilor au realizat o hartă cu toate traseele, în Google Maps. 

Harta CODRII IAȘILOR

 

Citeşte şi articolul despre Traseul turistic Bârnova – Vârf Movila Rotundă, prezentat de ZdI săptămâna trecută:

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii