anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.10.2020

Ieri a sunat clopoţelul şi în politica locală: va avea Iaşul un ministru al Educaţiei?

GALERIE
Camelia Gavrila ministru
  • Camelia Gavrila ministru
- +

În discursul său de la deschiderea festivă a anului şcolar, şeful CJ Iaşi, care este şi preşedintele PSD pe judeţ, a numit-o pe Camelia Gavrilă, de mai multe ori, „viitorul ministru al Educaţiei“. Numirea e posibilă, confirmând mai multe informaţii neoficiale, în contextul unor noi propuneri de miniştri, nenominalizate, anunţate ieri de premier. Ce declaraţii au mai făcut oficialităţile, la deschiderea festivă a anului şcolar?

 

Elevii din Iaşi au început ieri din nou şcoala, primind, ca de fiecare dată, mai multe promisiuni, îndemnuri şi sfaturi decât manualele care încap în ghiozdan. Ceremonia oficială care a deschis anul şcolar la Iaşi s-a desfăşurat la proaspăt modernizata Şcoala primară nr. 33 Mihail Kogălniceanu, o structură a Colegiului „Mihai Eminescu“. Lucrările la şcoala primară, care datează din 1895, fiind o clădire de patrimoniu, au durat mai bine de 13 ani, au început în 2006, iar în perioada 2017-2019, clădirea a fost inclusă de municipalitate într-un proiect fiind investiţi 4,9 milioane de lei în refacerea acesteia. La deschiderea anului şcolar, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a rugat împreună cu elevii şi părinţii, rostind împreună rugăciunea Tatăl nostru. Apoi, le-a vorbit copiilor despre importanţa educaţiei în obţinerea libertăţii.

„Cel mai important este să fii om liber, iar un om fără de carte este un om care cade în sclavie. Un om fără cultură este unul supus diferitelor dependenţe care sunt tot timpul suspuse atenţiei minţii şi sufletului nostru. Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor putere să vă orientăm spre drumul libertăţii“, a spus IPS Teofan. În continuare, a vorbit Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, care a făcut mai multe trimiteri în discursul său către deputata Camelia Gavrilă decât către deschiderea anului şcolar, numind-o la un moment dat pe aceasta „viitorul ministru al educaţiei“. Înainte de a preda cuvântul fostului inspector şcolar general al ISJ Iaşi, Maricel Popa le-a transmis elevilor să preţuiască şcoala şi pe profesorii lor. „Deschidem simbolic anul şcolar la şcoala dumneavoastră care poartă un nume de semnificaţie culturală, politică şi istorică, Kogălniceanu însemnând perioada paşoptistă, a fost un istoric şi un om politic, şi a avut anvergura unor demersuri culturale care pot fi preluate ca model şi astăzi“, a punctat, la rândul său, Camelia Gavrilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport la Camera Deputaţilor. Ideile acesteia au fost continuate de actualul inspector şcolar general, Genoveva Farcaş, care a avut un discurs presărat cu ideea unităţii şi comunităţii.

„Suntem prezenţi la o şcoală a comunităţii, o şcoală care, asemenea celorlalte 218 unităţi de învăţământ din judeţul nostru, ne-o dorim să devină sigură şi prietenoasă. Acest lucru nu este cu putinţă decât printr-un efort comun al tuturor celor prezenţi astăzi aici, fiindcă şcoala nu este doar a elevilor sau a dascălilor, ci este a întregii comunităţi“, a precizat Genoveva Farcaş. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a punctat ideile IPS Teofan, vorbind despre salvarea prin educaţie şi de efortul comun, al tuturor, ca nivelul acesteia să fie cât mai bun pentru ca elevii să poată beneficia de el. „Nu este normal ca în judeţul Iaşi să avem peste zece mii de analfabeţi, iar la nivel naţional, sute de mii. Ne-am întors unde eram acum mai bine de 50 de ani. Nu am fi ajuns aici dacă oamenii care au coordonat destinele noastre ar fi înţeles cât de importantă este şcoala. De aceea, îi invit pe toţi să ne trezim şi să ne recăpătăm identitatea de care avem nevoie“, a spus Mihai Chirica. În încheierea evenimentului, elevii şcolii au susţinut mai multe momente artistice, fiind tăiată simbolic şi panglica pentru inaugurarea noii unităţi de învăţământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politruci

Cătălin ONOFREI

Politruci

Da, sunt total de acord cu Orban. Politrucii trebuie mătrăşiţi. Dar începeţi cu cei din PNL, din PSD, din USR! Sigur este vorba de o măsură constituţională!

Filmuletul zilei

opinii

Suntem cum gândim

Briscan ZARA

Suntem cum gândim

Sunt atâtea aspecte care caracterizează un om prin prisma minţii lui, că s-ar putea scrie tone de cărţi, de aceea e important să se descopere doar plusurile lui, acelea pe care el le-a considerat cu adevărat importante. Restul sunt înşelătoare. Pentru că timpul unui om şi spaţiul în care se desfăşoară acesta sunt finite, prin urmare nu poate să fie foarte bun în toate domeniile, pe toate planurile, de aceea el alege conform structurii sale, doar anumite laturi ale vieţii pe care să le studieze mai profund, pe care să le respecte, să le considere cu adevărat valoroase.

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Ciprian IFTIMOAEI

Despre populaţie, prezenţa la vot şi incidenţa COVID-19

Începând cu anul 2010, pe data de 20 octombrie, se aniversează în peste 130 de ţări Ziua Mondială a Statisticii. Această aniversare a fost stabilită prin Rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite 64/267 din 3 iunie 2010, ca o recunoaştere a activităţii Comisiei de Statistică a ONU, care funcţionează din 1947, în dezvoltarea sistemelor naţionale de statistică (statisticilor oficiale), îmbunătăţirea comparabilităţii acestora, elaborarea unor indicatori statistici fiabili, precum şi acordarea de asistenţă pentru programele de dezvoltare durabilă.

Cuvântul ierarhului

Mihai DORIN

Cuvântul ierarhului

Trăim o stare de agitaţie care ne complică vieţile, iar pe unii îi împiedică să gândească responsabil. Am în vedere mai ales pe cei care au datoria - prin statutul funcţiei şi fişa postului - să aducă măcar un strop de calm, dacă pace nu pot, din varii motive, care ţin nu atât de complexitatea gestionării pandemiei, cât de incapacitatea intelectuală de a identifica soluţii mature, nu simple măsuri imperativ-restrictive. 

pulspulspuls

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Oare ce o fi cu diversiunea cu miros kaghebist a lui Peni Hill

Când vă spuneam noi că ceva e putred în relaţiile externe ale lui Peni Hill, că nu degeaba l-a şi acuzat Dragnea la vremea lui, la un moment dat, că e băiat de mingi de-al ghinărarilor din SIE, voi nu şi nu: Bartman, Batman... 

Caricatura zilei

Arheologi

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.