Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieri a sunat clopoţelul şi în politica locală: va avea Iaşul un ministru al Educaţiei?

GALERIE
Camelia Gavrila ministru
  • Camelia Gavrila ministru
- +

În discursul său de la deschiderea festivă a anului şcolar, şeful CJ Iaşi, care este şi preşedintele PSD pe judeţ, a numit-o pe Camelia Gavrilă, de mai multe ori, „viitorul ministru al Educaţiei“. Numirea e posibilă, confirmând mai multe informaţii neoficiale, în contextul unor noi propuneri de miniştri, nenominalizate, anunţate ieri de premier. Ce declaraţii au mai făcut oficialităţile, la deschiderea festivă a anului şcolar?

 

Elevii din Iaşi au început ieri din nou şcoala, primind, ca de fiecare dată, mai multe promisiuni, îndemnuri şi sfaturi decât manualele care încap în ghiozdan. Ceremonia oficială care a deschis anul şcolar la Iaşi s-a desfăşurat la proaspăt modernizata Şcoala primară nr. 33 Mihail Kogălniceanu, o structură a Colegiului „Mihai Eminescu“. Lucrările la şcoala primară, care datează din 1895, fiind o clădire de patrimoniu, au durat mai bine de 13 ani, au început în 2006, iar în perioada 2017-2019, clădirea a fost inclusă de municipalitate într-un proiect fiind investiţi 4,9 milioane de lei în refacerea acesteia. La deschiderea anului şcolar, Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-a rugat împreună cu elevii şi părinţii, rostind împreună rugăciunea Tatăl nostru. Apoi, le-a vorbit copiilor despre importanţa educaţiei în obţinerea libertăţii.

„Cel mai important este să fii om liber, iar un om fără de carte este un om care cade în sclavie. Un om fără cultură este unul supus diferitelor dependenţe care sunt tot timpul suspuse atenţiei minţii şi sufletului nostru. Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască tuturor putere să vă orientăm spre drumul libertăţii“, a spus IPS Teofan. În continuare, a vorbit Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean, care a făcut mai multe trimiteri în discursul său către deputata Camelia Gavrilă decât către deschiderea anului şcolar, numind-o la un moment dat pe aceasta „viitorul ministru al educaţiei“. Înainte de a preda cuvântul fostului inspector şcolar general al ISJ Iaşi, Maricel Popa le-a transmis elevilor să preţuiască şcoala şi pe profesorii lor. „Deschidem simbolic anul şcolar la şcoala dumneavoastră care poartă un nume de semnificaţie culturală, politică şi istorică, Kogălniceanu însemnând perioada paşoptistă, a fost un istoric şi un om politic, şi a avut anvergura unor demersuri culturale care pot fi preluate ca model şi astăzi“, a punctat, la rândul său, Camelia Gavrilă, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport la Camera Deputaţilor. Ideile acesteia au fost continuate de actualul inspector şcolar general, Genoveva Farcaş, care a avut un discurs presărat cu ideea unităţii şi comunităţii.

„Suntem prezenţi la o şcoală a comunităţii, o şcoală care, asemenea celorlalte 218 unităţi de învăţământ din judeţul nostru, ne-o dorim să devină sigură şi prietenoasă. Acest lucru nu este cu putinţă decât printr-un efort comun al tuturor celor prezenţi astăzi aici, fiindcă şcoala nu este doar a elevilor sau a dascălilor, ci este a întregii comunităţi“, a precizat Genoveva Farcaş. Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a punctat ideile IPS Teofan, vorbind despre salvarea prin educaţie şi de efortul comun, al tuturor, ca nivelul acesteia să fie cât mai bun pentru ca elevii să poată beneficia de el. „Nu este normal ca în judeţul Iaşi să avem peste zece mii de analfabeţi, iar la nivel naţional, sute de mii. Ne-am întors unde eram acum mai bine de 50 de ani. Nu am fi ajuns aici dacă oamenii care au coordonat destinele noastre ar fi înţeles cât de importantă este şcoala. De aceea, îi invit pe toţi să ne trezim şi să ne recăpătăm identitatea de care avem nevoie“, a spus Mihai Chirica. În încheierea evenimentului, elevii şcolii au susţinut mai multe momente artistice, fiind tăiată simbolic şi panglica pentru inaugurarea noii unităţi de învăţământ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri