anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ieri au fost Floriile: catolicii intră azi în Săptămâna Mare. Iată programul!

Care sunt orele până la care credincioşii vor putea participa la slujbele religioase specifice din aceste zile.

GALERIE
florii catolici
 • florii catolici
- +

PS Iosif Păuleţ a transmis la finalul săptămânii trecute către comunităţile catolice din Dieceza de Iaşi modul în care se va serba Paştele catolic în judeţ şi modul în care credincioşii vor putea participa la slujbele religioase în Săptămâna Sfântă. În cadrul mesajului sunt stabilite orele până la care vor avea loc slujbele, dar şi aspecte legate de modul în care vor avea loc acestea. 

„Ne mai despart doar câteva zile de celebrarea celor mai mari mistere ale credinţei noastre: pătimirea, moartea şi învierea Domnului nostru Isus Cristos. Misterul pascal al lui Cristos se află în centrul întregului an liturgic, deoarece reprezintă inima credinţei creştine şi izvorul bucuriei şi al speranţei noastre. Deoarece situaţia pe care o traversează ţara noastră şi lumea întreagă nu este deloc stabilă, am considerat oportun să vă scriu aceste rânduri, pentru ca adunările liturgice din bisericile noastre să nu fie lipsite de demnitatea pe care o impun misterele pe care le celebrăm, dar nici să nu reprezinte o ocazie care să pună în pericol siguranţa credincioşilor care participă”, a transmis PS Iosif Păuleţ.

Astfel, conform recomandărilor venite din partea Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei, celebrările pascale vor fi organizate respectând toate recomandările făcute până în prezent de către autorităţi, şi anume păstrarea distanţării fizice, dezinfectarea mâinilor la intrare în locaşurile de cult şi purtarea măştii de protecţie. Totodată, ieri, în Duminica Floriilor, comemorarea intrării Domnului în Ierusalim s-a celebrat conform ritualului, iar în funcţie de situaţia fiecărei comunităţi, părinţii parohi au ales una dintre cele trei forme prevăzute de Liturghierul Roman. În cadrul mesajului, PS Păuleţ îi îndeamnă pe credincioşi să participe la Liturghia crismei, care se va celebra în Joia Sfântă în Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iaşi, începând cu ora 10.30. Una dintre cele mai importante menţiuni este aceea că în Joia Sfântă, la Liturghia Cinei Domnului, se va omite spălarea picioarelor.

Totodată, se menţionează că programul de adoraţie euharistică va fi conceput în aşa fel încât credincioşii să poată ajunge acasă până cel târziu la ora 22.00. Un alt aspect important este acela că, în Vinerea Sfântă, celebrarea Pătimirii Domnului se va desfăşura în aşa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal, iar ceilalţi participanţi vor adora Sfânta Cruce doar prin îngenunchere sau plecăciune. PS Păuleţ îi îndeamnă totodată să participe la Colecta din Vinerea Sfântă, fondurile fiind destinate pentru Ţara Sfântă. În ceea ce priveşte „Vigilia Pascală”, aceasta se poate celebra anul acesta începând cu ora 19.00, iar fiecare părinte paroh, în funcţie de situaţia locală, va stabili ora începerii celebrărilor. În Noaptea de Paşti le este permisă credincioşilor catolici libera circulaţie până la ora 2.00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.