anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Ieri s-a auzit la Primărie „Trăiască PCR!“. Vezi de ce s-a întâmplat asta!

GALERIE
proces comunisti (1)
 • proces comunisti (1)
- +

Un proiect inedit, „Procesul Comuniştilor din România“, a fost lansat ieri la Iaşi. Instituţii partenere sunt UPA, Academia Română, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului etc.

„Procesul Comuniştilor din România“, proiect organizat de către Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi (UPA), a fost lansat ieri, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi. Proiectul, care urmează să se desfăşoare pe durata a doi ani şi jumătate, îşi propune să adune suficiente materiale cu privire la faptele unor nume importante din Partidul Comunist Român care au săvârşit crime împotriva umanităţii. În cadrul acestui proiect vor participa şi cercetători din cadrul Institutului de Studiere a Ideologiilor, în parteneriat cu Academia Română, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, dar şi Editura Institutul European şi Primăria Municipiului Iaşi. Proiectul urmează să se deruleze până pe 8 mai 2020, când, de ziua Partidului Comunist, va avea loc primul proces după finalizarea cercetărilor şi adunarea dovezilor care vor fi folosite în cadrul acestui proces „moral“. În cadrul conferinţei de ieri au participat rectorul Universităţii „Petre Andrei“, Sorin Bocancea, împreună cu primarul Iaşului, Mihai Chirica, istoricul Marius Oprea, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, dar şi Lucian Chirtoacă, fratele primarului din Chişinău, edilul din Republica Moldova aflându-se în acest moment în arest la domiciliu, fiind acuzat de corupţie, „pe nedrept“, după cum afirmă fratele acestuia.

Peste 100.000 de oameni ucişi de comunişti

Pe lângă prezentarea în linii mari a activităţilor ce urmează să se deruleze în cadrul proiectului, istoricul Marius Oprea a prezentat o parte din datele pe care le deţine până în acest moment, subliniind că Partidul Comunist chiar a săvârşit crime împotriva umanităţii. Astfel, Marius Oprea a afirmat că, conform statisticilor realizate în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, aproximativ 10.000 de oameni au fost împuşcaţi, iar mai bine de 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în închisori politice sau din cauza condiţiilor inumane în care au fost obligaţi să muncească forţat. Mărturiile istoricului au fost făcute în cadrul conferinţei „În căutarea poporului pierdut“, care a avut loc în continuarea evenimentului.

Astfel, Marius Oprea a prezentat o parte dintre dificultăţile întâmpinate de acesta încă de la începutul cercetărilor. Unul dintre cei care s-au opus activităţilor desfăşurate de către istoric ar fi, conform declaraţiilor acestuia, chiar Emil Boc, în acea perioadă premier al României. Ulterior, istoricul a aflat că străbunicul matern al lui Emil Boc ar fi fost unul dintre cei care au „uneltit“ uciderea unuia dintre partizanii care luptau împotriva Partidului Comunist. De asemenea, acesta a mai menţionat că, după descoperirea osemintelor acelui partizan, aşa cum făceau de fiecare dată, au chemat şi preotul din satul alăturat, care a refuzat însă să oficieze slujba religioasă, fiind văr cu fostul premier. La finalul proiectului urmează să fie editate mai multe volume, la care vor fi anexate câte un DVD cu materiale foto sau video, cărţi care vor conţine dovezile utilizate în cazul „proceselor“.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.