Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ieşean confirmat cu noua tulpină Delta. "Până la toamnă, varianta va deveni dominantă"

GALERIE
covid, iasi
  • covid, iasi
- +

Tot laboratorul ieşean a mai confirmat ieri opt persoane din judeţul Bacău. Tulpina Delta va deveni dominantă în România până la începutul toamnei, consideră dr. Carmen Dorobăţ

Nouă cazuri de tulpină Delta a noului coronavirus depistate în regiunea Moldovei au creat îngrijorare în rândul cadrelor medicale. Specialiştii anticipează că varianta "indiană" a virusului va deveni în scurt timp dominantă şi în România, nu numai în ţările din UE şi că tulpina Delta va fi cea responsabilă de cel de-al 4-lea val care se aşteaptă. “Nu este tocmai o surpriză că avem în Moldova cazuri de tulpină Delta. Dacă ţin bine minte sunt 57 de cazuri la Piteşti, un focar la Braşov şi iată aproximativ zece cazuri în arealul Iaşului. Se pare că ministrul francez al Sănătăţii avea dreptate când a spus în urmă cu două zile că acest val patru va veni mai repede decât era preconizat. Eu cred că această tulpină Delta va deveni dominantă în scurt timp şi la noi în ţară, nu numai în Europa. Mai exact, până la începutul toamnei. Rata de vaccinare a scăzut, lumea s-a relaxat, iar inevitabilul se va produce. Totuşi, aş vrea să am o notă optimistă, pentru că rata de infectare în România nu ridică probleme deocamdată, deci ne putem bucura de zilele de relaxare, dar evitând zonele galbene şi roşii de pe glob şi păstrând măsurile de protecţie. Ar fi de dorit ca populaţia să înţeleagă în al 12-lea ceas să se vaccineze. Vaccinul este principala măsură de protecţie. Altfel, în septembrie, ne vom întoarce de unde am plecat, la aceleaşi restricţii de circulaţie, la şcoli online sau hibride", a declarat Carmen Dorobăţ, medic primar la Spitalul de Boli infecţioase.

Referitor la tulpina Delta se ştie că este foarte contagioasă, comparativ cu varianta britanică şi cea braziliană. “A se vedea faptul că, în cazul persoanelor depistate recent a fi infectate, nu toate au venit din alte ţări. Trebuie să ţinem cont că un pacient infectat cu Delta poate transmite virusul în câteva secunde altor opt persoane. Tot despre Delta spun unii specialişti că ar fi mai agresivă, dar agresivitatea unei tulpini este legată de starea sistemului de sănătate. Eu spun că, din punct de vedere medical, suntem pregătiţi pentru valul patru. Dar un element nefavorabil este faptul că autorităţile în drept nu se gândesc preventiv la organizarea sipitalelor non-covid şi nici a zonelor de reanimare, de ATI, astfel încât, atunci când va veni acel val 4 să nu alergăm cu pacienţii dintr-un capăt în celălalt al ţării", a mai adăugat Carmen Dorobăţ.

Nouă persoane din Regiunea de Nord-Est a ţării au fost confirmate cu infecţia cu tulpina Delta a SARS COV 2. Secvenţierea virusului s-a realizat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, singurul centru de screening din Moldova, iar rezultatele au fost şi confirmate de Institutul Matei Balş. Primul pacient depistat cu tulpina Delta este un bărbat de 42 de ani din municipiul Paşcani, care s-a întors recent din Irlanda. Dat fiind istoricul de călătorie, precum şi simptomele prezente la internare, s-a decis secvenţierea virusului. Rezultatul a fost confirmat şi de Institutul Matei Balş din Capitală. Pentru că starea bărbatului era gravă, acesta a fost internat la Terapie Intensivă. “Pacientul nu era vaccinat, iar forma de boală era una severă. Dar, datorită îngrijirilor primite în Terapie Intensivă de către o echipă mixtă formată din medici ATI şi infecţionişti, starea sa s-a ameliorat, urmând ca în zilele care vin să fie externat din ATI", a precizat Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.

Tot la Iaşi au mai fost depistate prin acelaşi procedeu de scevenţiere alte opt persoane ca având aceeaşi infecţie cu varianta Delta a virusului. Cele opt persoane sunt din judeţul Bacău şi provin din două focare diferite. În primul caz este vorba despre o familie întreagă, părinţii cu vârstele de 36 respectiv 29 de ani şi copiii cu vârste între 3 şi 8 ani. În al doilea focar este vorba despre un cuplu de 68 respectiv 61 de ani. Toţi pacienţii din Bacău se aflau miercuri, la momentul transmiterii comunicatului de presă, internaţi la spitalul judeţean din localitate. Ieri, INSP a anunţat decesul a două persoane infectate cu varianta indiană a virusului, care se aflau internate în secţia de ATI a Spitalului Judeţean Bacău, dar care nu făceau parte din lotul testat la Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri