Ieşeancă condamnată pentru „aranjarea” de certificate false de handicap, pentru pensie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Ieşeancă condamnată pentru „aranjarea” de certificate false de handicap, pentru pensie

GALERIE
condamnare, trafic, certificat, handicap
  • condamnare, trafic, certificat, handicap
- +

Au fost condamnate şi unele cliente, pentru dare de mită. Din păcate, nicăieri nu a fost abordată problema de fond: medicii la care au ajuns banii.

 

Scandalurile legate de persoanele cu handicap sănătoase tun s-au încheiat la Iaşi cu trei condamnări banale. O ieşeancă a fost condamnată după ce a luat bani pentru a „aranja” emiterea de certificate de handicap unor persoane care de fapt nu aveau probleme de sănătate. Au fost condamnate şi două cliente, pentru dare de mită, toate pedepsele fiind cu suspendare. În dosarul trimis în instanţă, procurorii nici nu au abordat problema de fond, cea a medicilor care ar fi luat banii.

Eugenia Huţanu a fost trimisă în judecată în 2019, pentru trafic de influenţă pe lângă membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap. Ea a fost acuzată că, în perioada 2012-2013, ar fi pretins şi primit de la patru persoane sume totalizând 2.500 de lei, promiţându-le obţinerea unor certificate de handicap. Împreună cu ea au fost trimise în judecată şi două cliente, Maria Roman şi Alina Panaitescu, pentru dare de mită. În schimbul a 300, respectiv 1.100 lei, Roman ar fi urmat să beneficieze pentru sine, iar Panaitescu pentru o cunoştinţă, de certificate de încadrare în gradul II de handicap. Beneficiile materiale pentru handicapul accentuat se ridicau la 375 lei lunar şi la 6 călătorii gratuite cu autobuzul sau trenul, ca şi la scutiri de impozite şi medicamente gratuite pentru afecţiunile respective. La momentul respectiv, reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială reclamau existenţa a numeroase cazuri în care fuseseră acordate certificate de handicap pentru afecţiuni inexistente, invocându-se cu precădere deficienţe ale vederii.

Magistraţii Tribunalului au decis joi condamnarea Eugeniei Huţanu la 2 ani de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani. Cele două cliente au fost condamnate la câte 1 an şi 4 luni, cu suspendarea pe un termen de încercare de câte 3 ani şi 4 luni. Sentinţele nu sunt definitive, ele putând fi atacate cu apel în următoarele 10 zile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iluzii guvernamentale

Lucian DÎRDALA

Iluzii guvernamentale

Aparent, desemnarea domnului Cioloş a fost un gest politic inutil, de natură a consuma în zadar timp şi energie. În realitate, ea a avut rolul de a oferi partidelor din fostul arc guvernamental ceva mai mult timp de gândire şi, în special pentru PNL, de decantare a opţiunilor pe termen mediu.

Filmuletul zilei

opinii

Un model discret, iradiant...

Florin CÎNTIC

Un model discret, iradiant...

Zilele trecute l-am sărbătorit pe Alexandru Zub la Mănăstirea Văratic, loc de reflecţie şi ospitalitate pentru multe figuri emblematice ale culturii noastre contemporane. Cum Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei, face pentru marele istoric mai mult decât Academia şi autorităţile locale la un loc, aş vrea, ca modestă reverenţă, să readuc în faţa cititorilor un text revelator pentru efigia lui Al. Zub, model cultural şi uman pentru mulţi dintre noi, un partener de dialog exemplar, ieri şi azi.

Serafima

Radu PĂRPĂUȚĂ

Serafima

Serafima nu amintea deloc în înfăţişare de un serafim. Nu ştiu la ce s-o fi gândit maică-sa, când i-a dat acest nume - Serafima, poate originea ei basarabenească s-o fi condus spre acest nume, căci numele se întâlneşte la ruşi. Nu găsesc decât explicaţia că, nu-i aşa, orice gâscă îşi visează puii lebede. 

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Alex VASILIU

Întâlniri internaţionale Enescu (II)

Tinerii participanţi la Concursul de cânt vocal organizat la Paris în paralel cu festivalul Rencontres Internationales Georges Enesco au avut de demonstrat pregătirea în trei domenii muzicale: aria de operă clasică sau romantică, aria sau liedul modern şi liedul compus de George Enescu. Sunt experienţe muzicale ce le-au deschis deja, unora, calea spre scenele de spectacol, de recital, având în vedere cerinţele teatrelor lirice şi oportunităţile înregistrării pe disc a unor programe inedite. 

pulspulspuls

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Cum se va tranşa duelul amazoanelor de la USR Iaşi? Iată câteva indicii!

Vorbeam ieri aicea despre cum de s-a făcut şi s-au aranjat cărţile politicii încât dipotata Monika de la Iaşi a luat faţa în partid, la nominalizarea ca menistru al digitalizării, unora mai bine înfipţi ca ea pe lângă şefi. 

Caricatura zilei

Suspiciune...

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.