Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşeanca pe mâna căreia a ajuns TVR-ul. Este prima numire din interiorul instituţiei

GALERIE
irina radu
  • irina radu
- +

Irina Radu este o veche angajata a TVR, care s-a remarcat in ultimul an prin cateva contre publice cu Stelian Tanase, presedintele - director general inlaturat azi din functie dupa votul din Parlament. Irina Radu, propusa acum pentru sefia interimara a TVR, s-a angajat in televiziunea publica in anii 90, dupa doi ani in presa locala, la Monitorul de Iasi.

A aparut initial la TVR Iasi ca prezentatoare, apoi a ajuns la TVR Bucuresti, unde a ajuns pana in postul de director. In 2006 a parasit TVR si a plecat la Kanal D, post noul infiintat, ca director de productie.

De la Kanal D a plecat dupa trei ani, ajungand la Intact Production (firma din trustul mediatic al lui Dan Voiculescu) ca manager general. Din Intact a plecat dupa mai putin de un an, revenind la TVR in in 2012 ca si consilier de programe. In 2013 a devenit director de programe.

Cit Stelian Tanase a fost presedinte - director general al TVR, Irina Radu s-a angajat repetat in conflicte cu acesta, inclusiv in contre publice, la CNA sau diverse alte evenimente.

Numirea Irinei Radu în fruntea TVR este o premieră în ceea ce priveşte locul din care provine. Din 1990 încoace la cârma televiziunii naţionale au fost doar numiri din exteriorul instituţiei. Este pentru prima dată când preşedinte interimar este o persoană care lucrează în cadrul TVR.

Televiziunea Romana a fost condusa, din 1990 si pana in 2007, de opt directori / presedinti directori generali, Aurel-Dragos Munteanu, Razvan Theodorescu, Paul Everac, Dumitru Titus Popa, Stere Gulea, Cristian Valeriu Hadji-Culea, Valentin Nicolau si Tudor Giurgiu.

Din 2007 până în prezent au fost numiţi de Parlament la conducerea TVR, în ordine: Alexandru Sassu (2007 - 2010), Alexandru Lăzescu (2010 - 12 iunie 2012), Radu Călin Cristea - interimar (12 iunie - 3 iulie 2012), Claudiu Săftoiu (2012 - 2013) şi Stelian Tănase - (decembrie 2013, iniţial ca director general interimar, şi, din iunie 2014, ca preşedinte-director general)..

Primul director postdecembrist al Radioteleviziunii Romane, din care faceau parte, la acea vreme si televiziunea publica si radioul public, a fost Aurel-Dragos Munteanu, care a condus institutia intre 28 decembrie 1989 si 9 februarie 1990. El a fost numit presedinte al Radioteleviziunii Romane prin decret al presedintelui CFSN, Ion Iliescu, si a fost eliberat din functie, la cerere.

Aurel-Dragos Munteanu a
fost declarat disident, in perioada comunista, pentru ca a incercat sa emigreze in Israel fara sa fie evreu. Dupa ce a parasit conducerea Radioteleviziunii Romane, din martie 1990 si pana in 1992 a fost ambasador al Romaniei la New York, iar din 1992 pana in 1994 a fost ambasador la Washington. El a fost, totodata, reprezentant permanent al Romaniei la Organizatia Natiunilor Unite (ONU) si, apoi, presedinte al Consiliului de Securitate al ONU. Aurel-Dragos Munteanu a murit in data de 30 mai 2005, la varsta de 64 de ani.

Dupa Aurel-Dragos Munteanu la conducerea televiziunii publice a fost numit Razvan Theodorescu, care a ocupat aceasta functie in perioada 9 februarie 1990 - 9 iulie 1992. A fost numit presedinte al Radioteleviziunii Romane la 9 februarie 1990, prin decret al presedintelui Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN), Ion Iliescu.

Mandatul sau a fost unul controversat, fiind marcat de primele alegeri democratice postdecembriste si de mineriadele din 1990 si 1991. Razvan Theodorescu a fost acuzat de manipularea opiniei publice si de implicare in mineriada din iunie 1990, el intrerupand, in calitate de director al televiziunii publice, in timpul mineriadei emisia postului, fapt caracterizat de presa drept "servilism politic". Theodorescu a afirmat, ulterior, ca nu are ce sa isi reproseze in legatura cu initiativa pe care a avut-o de intrerupere a emisiei. "Daca n-as fi facut acest lucru, s-ar fi iscat un adevarat razboi civil", a declarat Razvan Theodorescu, potrivit editiei din 7 mai 2007 a ziarului "Cotidianul". In acea perioada, potrivit presei vremii, Theodorescu ii numea pe protestatarii din Piata Universitatii "tineri ai fostei Securitati" si "drogati".  El a demisionat de la conducerea postului public de televiziune in data de 9 iulie 1992, cand a fost numit membru in Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Razvan Theodorescu este academician, doctor in stiinte istorice si profesor universitar. In perioada 1994 - 2000 a fost secretar general al Asociatiei de Studii Sud-Est Europene. Din 1995 este seful catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din cadrul Universitatii de Arte din Bucuresti. A scris peste 600 de studii si articole in reviste din tara si strainatate si, potrivit propriilor afirmatii, este cel mai vechi colaborator al emisiunii "Telenciclopedia". Pana in anul 2000 a ocupat doua mandate in CNA, la propunerea PDSR. In 2000 devine membru PSD, iar intre decembrie 2000 si decembrie 2004 a fost minstru al culturii si cultelor in cabinetul Adrian Nastase. In 2004 a obtinut al doilea mandat de senator PSD.

Dupa plecarea lui Razvan Theodorescu si alegerea lui Paul Everac ca director al televiziunii publice, intre 9 iulie 1992 si 27 ianuarie 1993, conducerea interimara a TVR a fost asigurata de directorul radioului public, Eugen Preda.

Dramaturgul Paul Everac a fost director general al TVR intre 27 ianuarie 1993 si 11 ianuarie 1994. El a fost numit director general al TVR, la propunerea PDSR, printr-o decizie a Guvernului, pana la organizarea, prin lege, a serviciilor publice de radio si de televiziune, dar a  fost eliberat din functie la data de 11 ianuarie 1994. Paul Everac a fost acuzat de presa de servilism politic la adresa puterii. Una dintre initiativele sale criticate vehement a fost organizarea primului Revelion transmis in direct, in cadrul caruia a participat la emisiunea "Robingo" in calitate de concurent. In legatura cu situatia financiara a TVR de la acea vreme, Paul Everac declara, intr-un interviu publicat in data de 3 aprilie 2007 in "Cotidianul", ca mandatul sau a fost un succes. "TVR era 'pe rosu'. Ce am facut ? Simplu. Am ridicat pretul la reclama cat am vrut eu, de trei ori l-am ridicat. Am umplut TVR de bani. Apoi, sefii luau banii pe contul lor. Eu am centralizat toate contractele. S-a produs revenirea TVR", a declarat, pentru "Cotidianul" Paul Everac.

Citeşte mai departe pe bizcity.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri