Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

„Ziarul de Iaşi“ a prezentat pe larg cazul său

Ieşeanul care a făcut puşcărie fără să ştie le-a dat peste nas autorităţilor

GALERIE
claudiu, foto facebook
  • claudiu, foto facebook
- +
Claudiu Grădinaru a fost prins conducând maşina cu câteva zile înainte de a-i expira suspendarea permisului, calculând greşit zilele. La Poliţie a aflat că ar fi făcut puşcărie în Franţa, în trecut, pe când era licean. În aceste condiţii, instanţa urma să îl condamne cu executare. După publicarea cazului său, autorităţile s-au mobilizat şi au descoperit enormitatea birocratică din cazierul lui.

Ieşeanul care „s-a trezit“ cu cazierul pă­tat cu infracţiuni comise în Franţa şi pedepsit de două ori cu puşcărie a scăpat de închi­soare.

La câteva zile după ce „Ziarul de Iaşi“ a prezentat păţania ieşeanului, Inspec­toratul de Poliţie al Judeţului Iaşi l-a chemat la sediu, unde i-a luat amprente şi l-a foto­grafiat. De asemenea, instanţa care îl judeca pentru conducere pe drumurile publice cu permisul suspendat l-a condamnat la şase luni cu suspendare şi muncă în folosul co­munităţii.

Dacă judecătorii luau în considerare faptele din cazierul acestuia, Claudiu Grădinaru trebuia să execute închisoare. „Mi-au luat amprente şi mi-au fotografiat nişte semne particulare, fiind vorba de nişte cicatrici. Au spus că vor să le confrunte cu cele pe care le au“, a spus Cla­udiu Grădinaru.

Poliţiştii au cerut autorită­ţilor franceze amprentele persoanei care s-a folosit de datele ieşeanului, pentru a le compara. „Facem cercetări în continuare“, a spus Anca Vîjiac, din cadrul Poliţiei.

Însă pe cazierul autorităţilor din Franţa nu apare nimic despre Claudiu Grădinaru. „Am cerut cazierul de acolo, şi în el nu apare nimic. Este ciudat că numai la autorităţile româ­neşti apar infracţiunile, chiar dacă au fost comise în Franţa. Am să dau statul în judecată“, a spus Grădinaru.

Cum a ajuns în situaţia asta

Povestea acestuia a început în ianuarie 2015, când Poliţia i-a suspendat carnetul de conducere pentru depăşirea legală a vitezei. Cu câteva zile înainte să-i expire perioada de suspendare a permisului, şi pentru că a calculat greşit zilele de suspendare, Gră­dinaru s-a urcat la volan pentru o urgenţă. A avut însă ghinion: a fost tras pe dreapta de un echipaj de poliţiei de frontieră, care i-a deschis apoi un dosar penal pentru infrac­ţiunea de conducere pe drumurile publice având permisul suspendat.

Şocul vieţii lui Claudiu Grădinaru avea să vină în momentul în care procurorul de caz i-a spus că este un infractor cu „state vechi“, pentru că a „înfundat puşcăria“ în Franţa, şi nu o dată, ci de două ori.

Cazierul lui Grădinaru era „pă­tat“ cu două condamnări la închisoare executate şi încă o condam­nare cu suspendare, în penitenciarele din Franţa. Culmea, în momentul respectiv, ieşeanul avea 16 ani şi făcea liceul. Având termen în instanţă la mijlocul lunii ianua­rie, cel mai probabil judecătorul trebuia să îl bage la puşcărie, date fiind antecedentele.

Băiatul spune că toate aceste întâmplări se datorează faptului că un individ s-a folosit de buletinul său, în Franţa. „În clasa a opta, spre a noua, mi-a fost furat portofelul cu totul. Eram în tramvai, că învăţam la Liceul Metalurgic. Din staţia Dispecer şi până în Metalurgie mi l-a luat. El a executat închisoarea sub numele Grădinaru Claudiu, şi când a ieşit afară din puşcărie a aruncat buletinul şi şi-a continuat viaţa liniştit, fără nicio condamnare şi nicio problemă“, a precizat Grădinaru.

Acesta a solicitat informaţii şi ajutor reprezentanţilor amba­sadei româneşti din Franţa, însă aceştia au refuzat iniţial să îi comunice date, preci­zându-i că sunt confidenţiale. Autorităţile s-au mobilizat însă după mediatizarea cazului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri