Ieşeni, atenţie la "pomana porcului"!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ieşeni, atenţie la "pomana porcului"!

GALERIE
porc
  • porc
- +

Pentru că în perioada următoare carnea de porc va fi nelipsită de pe mesele ieşenilor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVA) a tras ieri un semnal de alarmă pentru prevenirea îmbolnărilor cu trichineloză. “Pomana porcului” este principalul obicei culinar blamat de medicii sanitar-veterinari.

 

În vederea prevenirii îmbolnăvirii, DSVSA Iaşi a recomandat ieşenilor să controleze trichineloscopic carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau carnea de vânat în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora. “Se mai recomandă achiziţionarea cărnii numai din centrele comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar şi sa renunţe la obiceiurile culinare riscante, care presupun consumul de carne sau preparate de carne crudă sau insuficient prelucrată termic”, susţin medicii instituţiei.
De pe 1 decembrie şi până în prezent, inspectorii DSVSA au acordat sancţiuni contravenţionale cu amenzi în cuantum total de 11.000 lei. 17 comercianţi din judeţ au fost găsiţi cu nereguli, cinci scăpând doar cu avertismente. Controalele vor continua însă în perioada următoare. “În perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere şi control pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă, motiv pentru care sunt necesare măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produce, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală”, a declarat medicul Nicolaie Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi.

Totodată, conducerea DSVSA a anunţat că va avea în vedere detaliile referitoare la marcarea cărnii şi identificarea produselor de origine animală, în special prezenţa mărcii de sănătate şi existenţa, după caz, a certificatului de sănătate pentru carne. În cazul restaurantelor şi cantinelor, inspectorii DSVSA Iaşi vor acorda o importanţă ridicată condiţiilor de funcţionare a unităţilor, mai ales în cazul acelora unde se vor organiza mese festive cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Viaţă uşoară nu vor avea nici cei care vor comercializa produse de origine animală în alte locuri decât cele autorizate ori înregistrate sanitar veterinar. “În funcţie de gravitatea, caracterul şi consecinţe abaterilor, măsurile care pot fi luate pot ajunge de la sancţionarea contravenţională până la suspendarea temporară a activităţii. În cazurile cele mai grave se poate lua decizia interzicerii activităţii şi a sesizării altor instituţii abilitate ale statului în efectuarea de cercetări specifice, altele decât cele sanitare veterinare”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituţiei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.