Ieşeni care se vaccinează antigripal ca să scape de COVID
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ieşeni care se vaccinează antigripal ca să scape de COVID

GALERIE
medicidd
 • medicidd
- +

Oamenii se vacinează antigripal ca să scape de COVID: „Şi aşa sunt răceli amândouă”.

 

Medicii de familie spun că anul acesta ne aşteaptă o campanie de vaccinare antigripală „cum n-am mai întâlnit până acum”. Suprapusă peste imunizarea anti-COVID-19, peste valurile de neîncredere şi de dezinformare ale cetăţenilor, vaccinarea antigripală porneşte de la mai multe paradoxuri. Pe de o parte, sunt pacienţi care vin la cabinet să îşi facă antigripalul fiindcă au încredere în el - „l-am mai făcut până acum şi e bun”, dar cred că îi va proteja şi de COVID, spunând că oricum „sunt răceli amândouă”. Pe de altă parte, persoanele nehotărâte, speriate de toate conspiraţiile legate de COVID-19, nu vor să mai audă nici de antigripal şi nu mai ştiu în cine să creadă. „Ziarul de Iaşi“ a mers şi a discutat cu medicii din mediul rural din judeţ care, pe lângă toată problemele, mai duc o luptă: jumătate din consultaţie e muncă de convingere că vaccinarea e bună, că gripa e gravă şi că trebuie să ne imunizăm cu toţii, inclusiv cei care ne credem sănătoşi.

Primele 20 de doze s-au terminat imediat

„Oamenii preferă să se vaccineze antigripal spre deosebire de vaccinarea anti-COVID care este privită în continuare cu reticenţă. Este pentru ei ca un fel de lucru care a fost probat, l-au făcut şi în anii din urmă şi nu au fost probleme, nu au fost mediatizate atât de mult efectele secundare, deşi este ştiut că orice vaccin are astfel de efecte”, a precizat dr. Viorel Olăraşu, medic în comuna ieşeană Ciorteşti. În cabinetul medicilor Olguţa şi Viorel Olăraşu sunt aşteptaţi să se vaccineze la fel de mulţi oameni câţi au fost şi anul trecut, când campania de imunizare antigripală a mers destul de bine. Au făcut cerere pentru 400 de doze, au primit momentan doar o primă tranşă de 20, care s-au terminat imediat, astfel că se aşteaptă ca aceasta să fie tendinţa generală. „Anul trecut vaccinările au mers foarte bine şi deşi eram în pandemie cred că purtatul măştii şi măsurile de protecţie au făcut diferenţa. Nu doar COVID-ul, orice infecţie cu transmitere respiratorie se poate preveni astfel”, a mai explicat dr. Viorel Olăraşu.

Dr. Viorel Olăraşu:„Oamenii preferă să se vaccineze antigripal spre deosebire de vaccinarea anti-COVID”

Oamenii cred că vaccinul antigripal îi va proteja şi de COVID

Deşi este al doilea sezon gripal care se suprapune peste pandemie, aspecialiştii spun că este prea devreme ca să ştim cum va evolua. Medicii însă au descoperit un paradox vorbind cu din ce în ce mai mulţi pacienţi: foarte mulţi vor să se vaccineze antigripal şi nu anti-COVID, sperând că astfel vor fi protejaţi oricum. „Am observat, cel puţin la mine în cabinet, că sunt mult mai multe solicitări pentru cel antigripal. Am adus vaccinul şi deja am cereri peste măsura dozelor primite. Adică am primit 30 de doze şi fără îndoială că pe acestea le fac într-o singură zi. Totul vine ca o reacţie la informarea legată de vaccinul anti-COVID, adică din start pacientul a fost informat greşit şi acum vor să îl facă pe cel antigripal crezând că este posibil să fie protejat şi de COVID, însă sunt doi agenţi patogeni total diferiţi. E interesant însă fenomenul pentru că şi el vine din dezinformare”, a explicat dr. Dragoş Hoescu, medic de familie în comuna Bălţaţi.

Dr. Dragoş Hoescu:Am primit 30 de doze şi fără îndoială că pe acestea le fac într-o singură zi.

Medicul spune că vaccinează în cabinetul său din anul 2010 şi anul trecut cererea a fost mult mai mică, astfel că atunci când a întocmit necesarul pentru sezonul actual, a cerut mai puţine doze, aşteptându-se ca dorinţa să fie minimă. „Spre exemplu anul trecut am avut 300-400 de doze, iar anul acesta am făcut un necesar mai mic pentru că mă aşteptam că nu se va face, ştiam care este reacţia pacienţilor referitor la vaccinarea anti-COVID, astfel că am crezut că nu se vor vaccina nici antigripal”, a mai precizat dr. Dragoş Hoescu.

În antigripal au încredere fiindcă „e mai vechi, clasic”

Medicul crede că toate acestea se întâmplă din cauza faptului că pacienţii sunt dezinformaţi sau informaţi eronat. A observat tiparul: dacă într-o seară se vorbeşte la un post de televiziune despre importanţa vaccinării, a doua zi oamenii vin să întrebe când se pot imuniza. Dacă într-o altă seară se militează public împotriva vaccinării, oamenii se tem, dau înapoi şi unii dintre cei programaţi chiar renunţă. „Cred că exact pacienţii care nu s-au vaccinat anti-COVID vor vrea să se vaccineze antigripal. Merg pe ideea că vaccinul antigripal este realizat printr-un mecanism clasic, în comparaţie cu celălalt vaccin, despre care nu ştiu cum a fost făcut. Au atunci această încredere. Din păcate, nu există o informare corectă la nivel naţional, îmi usuc efectiv gura explicându-le aceste lucruri. Vaccinarea, atunci când se întâmplă, vine după o muncă foarte epuizantă”, a completat dr. Dragoş Hoescu.

Lumea așteaptă să se vaccineze la cabinetul medical din Bălțați

„Este credinţa omului neinstruit, e doar o speranţă care nu se bazează pe nimic”

Acelaşi aspect legat de informarea pacienţilor a fost remarcat şi de medici din alte cabinete din judeţ. Specialiştii spun însă că observă cum pacienţii sunt tot mai puţin informaţi: ajung să creadă mai degrabă în ceea ce citesc pe reţelele de socializare sau în ceea ce le spun rudele sau prietenii. Medicii au căzut pe ultimul loc şi au foarte mult de recuperat când intră prima oară pacientul pe uşa cabinetului. „Sunt mulţi care preferă să se lase influenţaţi de diverse comentarii pline de păreri, iar dacă unul dintre ei spune că ceva nu merge bine şi o spune convingător, toţi merg după el. Am întâlnit percepţia aceasta, fac un tip de vaccin, dar speră să îi ajute în alt sens. Este credinţa omului neinstruit, e doar o speranţă care nu se bazează pe nimic”, a completat şi dr. Viorel Olăraşu, medic în comuna Ciorteşti.

Cabinetul medical din Ciortești

„Ori asculţi de croitoreasă, ori de mine care sunt medic”

În cele mai multe cazuri, lipsa informaţiilor poate fi corectată în cabinetele medicilor de familie care încearcă să le explice pacienţilor care este perspectiva ştiinţifică asupra vaccinării şi de ce ar trebui să aibă încredere în aceasta. Momentan însă, majoritatea discuţiilor se concentrează asupra vaccinului anti-COVID. Medicul Dragoş Hoescu din comuna Bălţaţi spune că doar în cabinetul său a reuşit să administreze 700 de doze anti-COVID, însă toate acestea după o muncă enormă care a presupus numeroase discuţii, adaptate după fiecare pacient în parte. De multe ori, mai mult de jumătate din timpul petrecut la o consultaţie ajunge să fie dedicat subiectului vaccinării. „Am avut foarte mulţi pacienţi care au zis din start că nu vor să se vaccineze şi nici să nu încerc să le zic ceva. Spuneau că le-a explicat vecina, care este croitoreasă, şi nu vor să audă altceva. În astfel de situaţii le spun «sunt două variante: să asculţi de vecina care este croitoreasă sau să asculţi de mine care sunt medic şi totuşi am trecut printr-o şcoală şi ştiu despre ce vorbesc»”, a precizat medicul ieşean.

Gripa şi COVID-ul, „nişte răceli” în ochii oamenilor. „Dar nici gripa nu te iartă”

Astfel, inclusiv în privinţa gripei există tendinţa de a crede că este de fapt doar o răceală mai puternică, iar după câteva zile de odihnă va trece. Medicii spun că este o percepţie extrem de eronată şi că oricine are ghinionul să aibă gripă într-un sezon, anul viitor cu siguranţă că va dori să se vaccineze. „Complicaţia finală este decesul, cu gripa nu te joci. Simptomatologia este destul de zgomotoasă, febră destul de mare, tuse, senzaţia de lipsă de aer, de sufocare. Diferenţa faţă de o viroză, chiar şi faţă de COVID, este că, la gripă, simptomatologia se instalează brusc şi este foarte zgomotoasă. La COVID, simptomele se instalează insidios, la gripă nu, începe direct cu febră 39-40 şi ţine zile întregi. Dacă ai comorbidităţi, dacă eşti în vârstă, nu prea te iartă. Am făcut într-un an experiment pe mine, am decis să nu mă vaccinez şi am făcut o gripă de am zis că nu am să scap. Anul viitor m-am vaccinat”, a mai completat dr. Hoescu.

Unul dintre vaccinurile antigripale care se administrează la Ciortești și Bălțați

Anul acesta, medicii spun că încep târziu vaccinarea antigripală

Medicii susţin că un lucru pozitiv este că în multe cazuri, neîncrederea în vaccinul anti-COVID nu se răsfrânge şi asupra celui antigripal. Anul acesta, pacienţii au început de mai bine de o lună să întrebe când ajunge vaccinul în cabinete pentru că vor să îl facă. Problema este că întreaga campanie a început mai târziu decât în alţi ani. „În ultimii doi-trei ani începeam vaccinările pe 1 octombrie, aveam deja foarte multe vaccinări făcute. Câteva săptămâni înseamnă mult pentru un sezon de vaccinare, pentru că în primele săptămâni şi apetenţa oamenilor pentru vaccinare este mai mare, apoi pe măsură ce te îndrepţi spre sfârşitul anului, mai ales după Anul Nou, deja scade spre zero. Oamenii văd că, dacă nu păţesc nimic, nu prea îi mai interesează, deşi sezonul gripal ţine până în mai chiar, nu se termină pe 1 ianuarie”, a explicat dr. Manuela Dăscălescu, medic de familie în comuna Bivolari. Medicul spune că, în general, aceiaşi oameni care încep să întrebe foarte devreme „când ajunge vaccinul?” sunt aceeaşi care şi-au format un obicei şi aşteaptă acest moment. Alţii nu întreabă pentru că ştiu că medicul îi va chema pentru că se află pe lista de bolnavi cu afecţiuni cronice, iar alţii, nu foarte mulţi, sunt dispuşi să îl facă deşi nu fac parte din nicio categorie de risc. Merg în farmacie de unde îl achiziţionează la un preţ între 48 şi 62 de lei, fiind în special adulţi care vor să se imunizeze din proprie iniţiativă pentru a se simţi cât mai protejaţi.

Ne putem aştepta la un sezon epidemic sever

„Nu mi se pare nicio deosebire faţă de alţi ani, lumea are încredere în vaccinul antigripal pentru că a dat rezultate an de an. Am persoane care chiar nu au făcut forme grave, nu îşi dau seama care e gripă şi care nu, de asta ne trebuie şi o confirmare de la laborator, dar ei ştiu că nu au mai răcit serios. În special sunt oameni în vârstă care aveau probleme şi sunt mulţumiţi, pentru că de ani de zile nu au mai trecut printr-o răceală serioasă care să îi ţintuiască la pat”, a mai explicat dr. Manuela Dăscălescu. În schimb, medicii atrag atenţia asupra unui efect neaşteptat al pandemiei care va influenţa şi răspândirea gripei.

Citește și: Pandemia la Bălțați: ”Baba acuș se duce, la ce să ne mai vaccinăm?”

Pentru că anul trecut au fost depistate foarte puţine cazuri de gripă, în special datorită respectării măsurilor de protecţie şi a purtării măştilor, anul acesta ne putem aştepta la un sezon epidemic sever. „Faptul că anul trecut a fost un sezon epidemic «ratat» din punct de vedere al gripei, în teorie ar trebui să urmeze unul sever, ceea ce ar însemna că anul acesta intrăm în sezonul gripal oarecum descoperiţi. Fiind o infecţie sezonieră, cei care nu ajung să facă forme grave, dar fac forme uşoare, capătă o imunitate naturală şi atunci o mare parte a populaţiei, chiar dacă nu are probleme serioase, nu ajunge în spital şi nu decedează, capătă o imunitate naturală. De aceea noi le recomandăm să se vaccineze celor care intră în grupele de risc. Chiar dacă purtăm măşti în continuare, chiar dacă poate vor urma nişte restricţii de deplasare, e posibil ca anul acesta să avem un sezon epidemic serios. Însă ce va fi, doar Dumnezeu ştie”, crede dr. Manuela Dăscălescu.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gena bizantină

Cătălin ONOFREI

Gena bizantină

Poveşti de trezit americanii.

Filmuletul zilei

opinii

Educaţia sexuală - fondul problemei

Briscan ZARA

Educaţia sexuală - fondul problemei

Singura şi marea problemă este lipsa educaţiei în general! Iar asta este cauza principală a tuturor neajunsurilor şi aberaţiilor din ţara asta. Românii care o duc rău sunt astfel pentru că nu au o educaţie elementară, la fel şi părinţii minori. Terminaţi cu legile stupide şi faceţi ca nivelul educaţiei în ansamblul lui din ţara asta să fie ridicat, altfel nu veţi realiza nimic bun, niciodată, cu toţi banii pe care îi veţi pompa în proiecte care mai de care mai ridicole.

Leul din spatele tufişului

Cristina DANILOV

Leul din spatele tufişului

Toţi am crezut, măcar o dată în viaţă, în teoriile conspiraţiei. Ba am reuşit să creăm noi înşine unele. Însă dependenţa de ele e distructivă, nu doar că provoacă neîncrederea în lumea înconjurătoare, dar descurajează fiinţa de a mai participa la o viaţă normală, raţională.

Sly Fox

Dana ȚABREA

Sly Fox

Propunerea regizorală vine în întâmpinarea nevoii de teatralitate a publicului, dar şi a actorilor, putând constitui într-un bun sens un teatru de actor. Accentuarea teatralităţii conferă iluzia reîntoarcerii la normalitatea teatrului care părea până mai ieri să ia o turnură definitiv virtuală. La cumpăna dintre paradigme teatrale, actorii acceptă provocarea unei convenţii de teatralitate exagerată.

pulspulspuls

A fost au ba aranjată călimara dinainte? Haideţi că vom vedea curând!

PULS

A fost au ba aranjată călimara dinainte? Haideţi că vom vedea curând!

Pentru că se tot fac şi se desfac scenarii privind cerneala cu care a fost împroşcat liderul AUR George Simion, adicătelea dacă nu cumva a fost ceva aranjat chiar de “victimă”, haideţi să facem şi noi aicea niscai observaţiuni, nu neapărat despre subiect dar sigur adiacente.

Caricatura zilei

Șoșoacă și racheta

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X