Ieşeni care şi-au luat lumea în cap
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Un altfel de top sportiv

Ieşeni care şi-au luat lumea în cap

GALERIE
nistor-misudolniceanu-roma
  • nistor-misu
  • dolniceanu-roma
- +

Boxerul Mihai Nistor, scrimerul Tiberiu Dolniceanu şi canotoarele Irina Dorneanu şi Mihaela Petrilă ar fi fost acum cei mai buni sportivi ai Iaşului, dacă ar fi avut posibilitatea să rămână în urbea care i-a consacrat.

 

“Primăria Municipiului Iaşi sprijină sportul” scrie o lozincă mare cât toate zilele în tribuna aceea golaşă a Sălii Polivalente din Iaşi, acolo unde se poate ajunge doar traversând terenul printre sportivi, sau cu vreun elicopter. Şi în timp ce se vehiculează “şde” variante de construcţii de stadion de “Champions League”, din Moara de Vânt până în şesul Uricanilor, sportul ieşean atât de sprijinit de Primărie şi  - în aceeaşi măsură nulă - de Consiliul Judeţean – n-are o Sală Polivalentă ca lumea, în afara celei vândute la metru pătrat clanurilor interlope, n-are piscine decât de agrement în care se lăfăie progeniturile de lux (în timp ce singura grupare care încearcă să lanseze înotul la Iaşi, CS Swim Junior, se antrenează la Roman!) şi îşi vinde talentele la mezat. Mai grav, în anul pe care ne pregătim să-l parcurgem, Iaşul nu are nici măcar un sportiv calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Nici măcar valoarea certă a sportivului LEGITIMAT IEŞEAN (fiindcă, fie vorba între noi, Alin Moldoveanu e focşănean get-beget, pe jumătate la Omega Tehnoton, jumătate la Dinamo) n-a avut un an bun în 2015. Există ceva şi mai grav decât asta? Există, pentru că în tradiţionalele topuri întocmite de DJST Iaşi nu s-au găsit, nici la olimpici, nici la neolimpici, nici la noua categorie “arte marţiale” câte zece sportivi care se întregească un clasament ca lumea.

Să amintim? Locul I la olimpici, Vlăduţ Simionescu, o valoare certă, dar cu şanse mici de a-şi reedita participarea olimpică (şi) din motive obiective; la mare luptă cu Dragomir Iordache, un puşcaş descoperit de Mihai Axinte, recordman mondial şi campion european de juniori, însă prea “crud” pentru Rio 2016. (Îl vom vedea candidat la Tokyo 2020 ca reprezentant al vreunui club ieşean?). Restul este completat fie de tinere speranţe pentru care nu pune nimeni mâna în foc că vor reprezenta Iaşul peste patru ani, fie de sportivi blazaţi care au şanse puţine de a-şi valorifica şansa olimpică.

De aceea, pentru a demonstra că sportul ieşean are potenţial, întocmim aici un Top 3 al sportivilor care s-au format la Iaşi dar culeg lauri pentru alte cluburi datorită iubirii nestrămutate a aleşilor noştri pentru sport

Topul sportivilor de export

1. Mihai Nistor (box): campion mondial la supergrea, versiunea AIBA Pro Boxing, singurul pugilist român calificat la Jocurile Olimpice, descoperit în comuna natală, Erbiceni de primarul Constantin Ivan şi format la CS Nicolina de antrenorul Nicolae Chipirog. În prezent, legitimat la SCM Bacău, lucrează cu antrenorii Relu Auraş şi Nicolae Cara.

2. Tiberiu Dolniceanu (scrimă). În 2011, când echipa României de sabie devenea campioană mondială, Rareş Dumitrescu era singurul ne-ieşean din echipă. Însă singurul care rămăsese la Iaşi sub comanda lui Iulian Biţucă era Tibi Dolniceanu. Acum, în anul de graţie 2015, nici Tibi nu mai punctează pentru Iaşi. Evoluează la Dinamo Bucureşti sub comanda lui Dan Găureanu, iar în 2015 a obţinut medalia de bronz mondială.

3. Irina Dorneanu şi Mihaela Petrila (canotaj). Păşcăneanca Petrila a părăsit mai de mult gruparea CSM, unde a fost descoperită de Ioan Lazariuc. Irina a fost, timp de trei ani, cea mai bună sportivă a Iaşului şi poate că ar fi fost şi în acest an, alături de Mihaela, graţie bronzului european, dacă n-ar fi plecat la Dinamo Bucureşti, din motive financiare. Chiar dacă sportul cu vâsle (rame) pe ape a înregistrat un regres remarcabil sub oblăduirea doamnei Lipă

Oricum, stimaţi ieşeni, mândriţi-vă măcar cu aceşti sportivi care şi-au luat lumea în cap. Şi nu uitaţi, alte talente răsar în oraşul nostru gata de a îmbunătăţi palmaresul altora. Pentru că (nu-i aşa?): “Municipalitatea sprijină sportul ieşean!” 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.