
Ieșeni în pericol să rămână fără case? Un dezvoltator, pus de judecători să transforme o clădire de locuințe vândute deja într-una de birouri

În locul unei clădiri de birouri, un dezvoltator a construit un bloc de locuințe. Când cazul a ajuns în instanță, a explicat că nu făcuse decât să urmeze sfatul funcționarilor Primăriei, schimbând titlul proiectului, pentru a fi sigur că va primi autorizația de construire.
Cei care au de suferit sunt locatarii, care nu pot deveni proprietari pe apartamentele cumpărate, fiind chiar în pericol de a rămâne fără locuințe.
Capcană pentru cumpărători
Poliția Locală și Primăria l-au chemat în judecată pe dezvoltatorul imobiliar Călin Toma în februarie 2023, pentru neregulile descoperite la blocul construit de acesta în Bucium, pe strada Grigore T. Popa nr. 24. Cu un an mai înainte, polițiștii locali constataseră în urma unui control că autorizația de construire emisă de Primărie în 2017 nu fusese respectată. Concret, se autorizase construirea unei clădiri de birouri, dar fusese construit un bloc de locuințe.
În plus, podul imobilului fusese recompartimentat și transformat în spațiu de locuit, cu încălcarea prevederilor autorizației. Fusese aplicată o amendă de 10.000 de lei și i se dăduse termen dezvoltatorului să reintre în legalitate până în septembrie 2022. Cum acest lucru nu se întâmplase, cazul fusese înaintat Judecătoriei, cerându-se desființarea lucrărilor efectuate nelegal și aducerea imobilului la forma autorizată, respectiv de clădire de birouri. Prinși la mijloc sunt ghinioniștii care și-au cumpărat locuințe în blocul respectiv în baza unor antecontracte.
Locuințele nu pot fi intabulate
Prin întâmpinarea depusă la dosar, dezvoltatorul a dat vina pe Primărie pentru situația existentă. Conform explicațiilor lui Toma, intenționase de la bun început să construiască un bloc de locuințe. Inspectorii municipalității refuzaseră să-i elibereze certificatul de urbanism, motivând „verbal” că zona avea nevoie de un centru de cartier. Ca urmare, schimbase pur și simplu titlul proiectului. Scrisese „birouri” în loc de „locuințe colective”, iar în primăvara lui 2017 obținuse autorizația.
O respectase întru totul, cu excepția podului. Acesta fusese însă amenajat fără a fi afectată structura construcției sau aspectul arhitectural al acesteia. Or, în acest caz nu ar fi avut nevoie de autorizație.
„În momentul efectuării lucrărilor de construcții, executantul lucrării a respectat în mod temeinic dispozițiile proiectului care a fost avizat de Primăria Iași, păstrând în totalitate poziționarea băilor, a bucătăriilor și a camerelor la dimensiunile avizate și autorizate prin autorizația de construire. Deși Primăria solicită modificarea construcției, aceasta ignoră faptul că această clădire a fost construită conform parametrilor din proiectul avizat tocmai de către Primărie”, a afirmat dezvoltatorul.
El a susținut că demarase procedurile necesare intrării în legalitate în termenul de 6 luni care îi fusese acordat în 2022, dar Primăria nu dăduse niciun răspuns solicitărilor sale repetate de a i se emite un certificat de urbanism. La rându-i, a solicitat obligarea municipalității la emiterea certificatului edificare a construcției. În lipsa acestuia, proprietarii apartamentelor nu pot semna contractele de vânzare-cumpărare, pentru a-și intabula locuințele.
Judecătorii au dispus aducerea imobilului la forma autorizată
Argumentele aduse în instanță de Călin Toma au fost respinse de magistrații Judecătoriei. Dezvoltatorul nu demonstrase altfel decât prin cuvinte că ar fi solicitat efectiv emiterea unui certificat de urbanism sau a unei autorizații de construire în vederea intrării în legalitate. Demersurile la care fusese obligat de Poliția Locală în 2022 nu fuseseră demarate.
De asemenea, nu putea fi primit nici argumentul că ar fi solicitat autorizație pentru birouri în loc de apartamente, la sugestia funcționarilor Primăriei. Câtă vrem e ceruse autorizație pentru o clădire de birouri, asta și trebuia să construiască. Judecătorii au dispus aducerea imobilului la forma autorizată în termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a sentinței. Aceasta a fost atacată de Toma, apelul său urmând să fie judecat de Tribunal.
Publicitate și alte recomandări video