Ieşeni misionari în Africa: Mii de cadouri de Crăciun oferite de credincioşi din Iaşi copiilor din Kenya şi Coasta de Fildeş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Ieşeni misionari în Africa: Mii de cadouri de Crăciun oferite de credincioşi din Iaşi copiilor din Kenya şi Coasta de Fildeş

GALERIE
Preot Iasi4
  • Preot Iasi4
- +

Mii de copii care trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat pentru noi, de la 8.000 km de Iaşi, au sărbătorit un Crăciun cu cadouri oferite de ieşeni aşa cum nici nu au visat vreodată. „Minunea” a fost posibilă în cadrul unei curajoase misiuni a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi pe continentul african, în Kenya şi Coastra de Fildeş. Pr. Florin-Petru Sescu, coordonator al centrului misionar, spune că au avut de înfruntat inclusiv situaţii conflictuale locale în activitatea lor. „Crăciunul” misiunii, la temperaturi de vară europeană acolo, s-a încheiat abia zilele trecute.

 

Un anunţ al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi creează o punte de legătură între capitala Moldovei şi regiuni foarte devaforizate din Africa, precum Kenya sau Coasta de Fildeş. Prin Centrul Misionar Diecezan, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a desfăşurat un proiect umanitar care a atins valori nesperate de organizatori: au ajutat 2.600 de copii din Africa de Crăciunul din anul trecut. Copiii se află în regiunea Maikona - Kenya şi Djebonoua - Coasta de Fildeş, unde există misiuni de zeci de ani ale preoţilor ieşeni, despre care şi „Ziarul de Iaşi” a scris în trecut.

„Fă un copil să zâmbească”

„Proiectul «Fă un copil să zâmbească, oferă un cadou de Crăciun» a ajuns la final. Datorită generozităţii oamenilor din Dieceza de Iaşi şi a generozităţii binefăcătorilor din ţară şi din străinătate, Centrul Misionar Diecezan a reuşit anul acesta în perioada Crăciunului să aducă bucurie pe chipul a peste 2.600 de copii din ţările de misiune”, a declarat pr. Florin-Petru Sescu, coordonator al centrului misionar.

Acesta a spus că una dintre cele mai mari dificultăţi ale proiectului, pe lângă pandemie şi distanţele lungi pe filiera Iaşi - Africa, a fost o situaţie internaţională pe care pr. Sescu o denumeşte „mai delicată”. De aceea proiectul a durat mai mult timp - şi în ceea ce priveşte drumul cadourilor, dar şi privind împărţirea lor în toate satele misiunilor preoţilor ieşeni. Pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi sunt publicate mesajele de mulţumire ale preoţilor misionari, cât şi fotografii de la momentul împărţirii darurilor. Astfel, pr. Claudiu Iştoc, misionar în Maikona, Kenya, a spus că întârzierea cu distribuirea pachetelor nu a făcut decât să prelungească bucuria sărbătorii Crăciunului.

„Ultima Liturghie de Crăciun din toate comunităţile a fost celebrată pe data de 6 ianuarie, deoarece nu am reuşit să ajungem peste tot în zilele imediat următoare Crăciunului. La aceasta se adaugă faptul că în misiune suntem doar doi preoţi, şi distanţele sunt foarte mari, de aceea abia acum am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul. Cadourile pentru copii, oferite de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, le-am distribuit în toată această perioadă. Astfel, au fost împărţite aproximativ 1.400 de cadouri”, a descris pr. Claudiu Iştoc experienţa. Acesta a spus că bucuria copiilor şi a părinţilor este „de nedescris” şi spune că, astfel, oamenii de acolo simt că „nu vor fi uitaţi”.

Sărbătoare în Coasta de Fildeş

Cealaltă jumătate a cadourilor - cele 1.200, au ajuns în Parohia Djebonoa, din Coasta de Fildeş, unde a fost o întâlnire cu toţi copiii din satele din misiune unde responsabilii grupurilor le-au împărţit cadourile.

„Încă de la 7 dimineaţa, copiii au ieşit din case şi s-au adunat în satele lor, de unde au fost luaţi de microbuzele trimise de noi. Aceştia au fost transportaţi în satul Adjouassou, acolo unde a avut loc întâlnirea tuturor copiilor. Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc şi un botez. După Sfânta Liturghie, copiii au mers la şcoală, unde au avut parte de un scurt moment de animaţie, urmat de prânz”, a precizat pr. Mădălin-Răzvan Iacob desfăşurarea de forţe necesară pentru a ajunge cu cadourile la toţi copii. În după-amiaza aceleiaşi zile a fost organizat un program de jocuri pentru toţi copiii, au primit şi mici premii, iar la finalul întâlnirii, înainte de a pleca acasă, fiecare copil a primit darul de Crăciun de la ieşeni.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.