Ieşeni misionari în Africa: Mii de cadouri de Crăciun oferite de credincioşi din Iaşi copiilor din Kenya şi Coasta de Fildeş
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.12.2021

Ieşeni misionari în Africa: Mii de cadouri de Crăciun oferite de credincioşi din Iaşi copiilor din Kenya şi Coasta de Fildeş

GALERIE
Preot Iasi4
  • Preot Iasi4
- +

Mii de copii care trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat pentru noi, de la 8.000 km de Iaşi, au sărbătorit un Crăciun cu cadouri oferite de ieşeni aşa cum nici nu au visat vreodată. „Minunea” a fost posibilă în cadrul unei curajoase misiuni a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi pe continentul african, în Kenya şi Coastra de Fildeş. Pr. Florin-Petru Sescu, coordonator al centrului misionar, spune că au avut de înfruntat inclusiv situaţii conflictuale locale în activitatea lor. „Crăciunul” misiunii, la temperaturi de vară europeană acolo, s-a încheiat abia zilele trecute.

 

Un anunţ al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi creează o punte de legătură între capitala Moldovei şi regiuni foarte devaforizate din Africa, precum Kenya sau Coasta de Fildeş. Prin Centrul Misionar Diecezan, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a desfăşurat un proiect umanitar care a atins valori nesperate de organizatori: au ajutat 2.600 de copii din Africa de Crăciunul din anul trecut. Copiii se află în regiunea Maikona - Kenya şi Djebonoua - Coasta de Fildeş, unde există misiuni de zeci de ani ale preoţilor ieşeni, despre care şi „Ziarul de Iaşi” a scris în trecut.

„Fă un copil să zâmbească”

„Proiectul «Fă un copil să zâmbească, oferă un cadou de Crăciun» a ajuns la final. Datorită generozităţii oamenilor din Dieceza de Iaşi şi a generozităţii binefăcătorilor din ţară şi din străinătate, Centrul Misionar Diecezan a reuşit anul acesta în perioada Crăciunului să aducă bucurie pe chipul a peste 2.600 de copii din ţările de misiune”, a declarat pr. Florin-Petru Sescu, coordonator al centrului misionar.

Acesta a spus că una dintre cele mai mari dificultăţi ale proiectului, pe lângă pandemie şi distanţele lungi pe filiera Iaşi - Africa, a fost o situaţie internaţională pe care pr. Sescu o denumeşte „mai delicată”. De aceea proiectul a durat mai mult timp - şi în ceea ce priveşte drumul cadourilor, dar şi privind împărţirea lor în toate satele misiunilor preoţilor ieşeni. Pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi sunt publicate mesajele de mulţumire ale preoţilor misionari, cât şi fotografii de la momentul împărţirii darurilor. Astfel, pr. Claudiu Iştoc, misionar în Maikona, Kenya, a spus că întârzierea cu distribuirea pachetelor nu a făcut decât să prelungească bucuria sărbătorii Crăciunului.

„Ultima Liturghie de Crăciun din toate comunităţile a fost celebrată pe data de 6 ianuarie, deoarece nu am reuşit să ajungem peste tot în zilele imediat următoare Crăciunului. La aceasta se adaugă faptul că în misiune suntem doar doi preoţi, şi distanţele sunt foarte mari, de aceea abia acum am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul. Cadourile pentru copii, oferite de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, le-am distribuit în toată această perioadă. Astfel, au fost împărţite aproximativ 1.400 de cadouri”, a descris pr. Claudiu Iştoc experienţa. Acesta a spus că bucuria copiilor şi a părinţilor este „de nedescris” şi spune că, astfel, oamenii de acolo simt că „nu vor fi uitaţi”.

Sărbătoare în Coasta de Fildeş

Cealaltă jumătate a cadourilor - cele 1.200, au ajuns în Parohia Djebonoa, din Coasta de Fildeş, unde a fost o întâlnire cu toţi copiii din satele din misiune unde responsabilii grupurilor le-au împărţit cadourile.

„Încă de la 7 dimineaţa, copiii au ieşit din case şi s-au adunat în satele lor, de unde au fost luaţi de microbuzele trimise de noi. Aceştia au fost transportaţi în satul Adjouassou, acolo unde a avut loc întâlnirea tuturor copiilor. Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc şi un botez. După Sfânta Liturghie, copiii au mers la şcoală, unde au avut parte de un scurt moment de animaţie, urmat de prânz”, a precizat pr. Mădălin-Răzvan Iacob desfăşurarea de forţe necesară pentru a ajunge cu cadourile la toţi copii. În după-amiaza aceleiaşi zile a fost organizat un program de jocuri pentru toţi copiii, au primit şi mici premii, iar la finalul întâlnirii, înainte de a pleca acasă, fiecare copil a primit darul de Crăciun de la ieşeni.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ar fi prea frumos

Nicolae GRECU

Ar fi prea frumos

În noul format al Cupei Davis, extrem de ofertant, echipa României are o mică şansă de a participa la masa bogaţilor.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (IV)

Autorul continuă seria distincţiilor între editarea ştiinţifică a textelor vechi şi diortosirea periodică a cărţilor întrebuinţate în serviciul liturgic.

O zi cu Părintele Florescu

pr. Constantin STURZU

O zi cu Părintele Florescu

Un eveniment editorial: publicarea volumului "Lumea ca o zi de vineri. Din jurnalul unui preot misionar" (Editura Doxologia, Iaşi, 2021). Nu e puţin lucru să publici azi o carte cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei şi cu un cuvânt înainte entuziast al lui Andrei Pleşu, care constată că în paginile lucrării se împleteşte "cu atâta naturaleţe cateheza cu libertatea spirituală, cu surpriza (nearogantă) a interpretării, cu experienţa de viaţă şi, când e cazul, cu umorul" (p. 10). Dar, când este vorba de Părintele Ioan-Florin Florescu, pe mine - din 1997, de când l-am cunoscut - nu mă mai miră nimic. În sensul bun, curat. Precum sunt "uimirea şi cutremurul" (p. 55), cele care ne ţin vii în Biserică.

Altfel

arh. Ionel OANCEA

Altfel

Am reiterat în acest spaţiu povestea proiectelor publice de amploare pentru a releva complexitatea lor. Marele proiect de reabilitare a centrului istoric din Oradea a durat peste cincisprezece ani. Pentru ca un asemenea proiect public să aibă sorţi de izbândă este necesară punerea la punct în detaliu a mecanismelor economice, juridice şi tehnice. Ele înseamnă, între multe altele, negocieri dificile între partenerii implicaţi direct în proiect, dar şi acceptarea lui de comunitate.

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cântecel de sezon

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.