anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ieşeni misionari în Africa: Mii de cadouri de Crăciun oferite de credincioşi din Iaşi copiilor din Kenya şi Coasta de Fildeş

GALERIE
Preot Iasi4
 • Preot Iasi4
- +

Mii de copii care trăiesc într-o sărăcie greu de imaginat pentru noi, de la 8.000 km de Iaşi, au sărbătorit un Crăciun cu cadouri oferite de ieşeni aşa cum nici nu au visat vreodată. „Minunea” a fost posibilă în cadrul unei curajoase misiuni a Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi pe continentul african, în Kenya şi Coastra de Fildeş. Pr. Florin-Petru Sescu, coordonator al centrului misionar, spune că au avut de înfruntat inclusiv situaţii conflictuale locale în activitatea lor. „Crăciunul” misiunii, la temperaturi de vară europeană acolo, s-a încheiat abia zilele trecute.

 

Un anunţ al Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi creează o punte de legătură între capitala Moldovei şi regiuni foarte devaforizate din Africa, precum Kenya sau Coasta de Fildeş. Prin Centrul Misionar Diecezan, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi a desfăşurat un proiect umanitar care a atins valori nesperate de organizatori: au ajutat 2.600 de copii din Africa de Crăciunul din anul trecut. Copiii se află în regiunea Maikona - Kenya şi Djebonoua - Coasta de Fildeş, unde există misiuni de zeci de ani ale preoţilor ieşeni, despre care şi „Ziarul de Iaşi” a scris în trecut.

„Fă un copil să zâmbească”

„Proiectul «Fă un copil să zâmbească, oferă un cadou de Crăciun» a ajuns la final. Datorită generozităţii oamenilor din Dieceza de Iaşi şi a generozităţii binefăcătorilor din ţară şi din străinătate, Centrul Misionar Diecezan a reuşit anul acesta în perioada Crăciunului să aducă bucurie pe chipul a peste 2.600 de copii din ţările de misiune”, a declarat pr. Florin-Petru Sescu, coordonator al centrului misionar.

Acesta a spus că una dintre cele mai mari dificultăţi ale proiectului, pe lângă pandemie şi distanţele lungi pe filiera Iaşi - Africa, a fost o situaţie internaţională pe care pr. Sescu o denumeşte „mai delicată”. De aceea proiectul a durat mai mult timp - şi în ceea ce priveşte drumul cadourilor, dar şi privind împărţirea lor în toate satele misiunilor preoţilor ieşeni. Pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice din Iaşi sunt publicate mesajele de mulţumire ale preoţilor misionari, cât şi fotografii de la momentul împărţirii darurilor. Astfel, pr. Claudiu Iştoc, misionar în Maikona, Kenya, a spus că întârzierea cu distribuirea pachetelor nu a făcut decât să prelungească bucuria sărbătorii Crăciunului.

„Ultima Liturghie de Crăciun din toate comunităţile a fost celebrată pe data de 6 ianuarie, deoarece nu am reuşit să ajungem peste tot în zilele imediat următoare Crăciunului. La aceasta se adaugă faptul că în misiune suntem doar doi preoţi, şi distanţele sunt foarte mari, de aceea abia acum am reuşit să ducem la bun sfârşit proiectul. Cadourile pentru copii, oferite de Episcopia Romano-Catolică de Iaşi prin intermediul Centrului Misionar Diecezan, le-am distribuit în toată această perioadă. Astfel, au fost împărţite aproximativ 1.400 de cadouri”, a descris pr. Claudiu Iştoc experienţa. Acesta a spus că bucuria copiilor şi a părinţilor este „de nedescris” şi spune că, astfel, oamenii de acolo simt că „nu vor fi uitaţi”.

Sărbătoare în Coasta de Fildeş

Cealaltă jumătate a cadourilor - cele 1.200, au ajuns în Parohia Djebonoa, din Coasta de Fildeş, unde a fost o întâlnire cu toţi copiii din satele din misiune unde responsabilii grupurilor le-au împărţit cadourile.

„Încă de la 7 dimineaţa, copiii au ieşit din case şi s-au adunat în satele lor, de unde au fost luaţi de microbuzele trimise de noi. Aceştia au fost transportaţi în satul Adjouassou, acolo unde a avut loc întâlnirea tuturor copiilor. Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a avut loc şi un botez. După Sfânta Liturghie, copiii au mers la şcoală, unde au avut parte de un scurt moment de animaţie, urmat de prânz”, a precizat pr. Mădălin-Răzvan Iacob desfăşurarea de forţe necesară pentru a ajunge cu cadourile la toţi copii. În după-amiaza aceleiaşi zile a fost organizat un program de jocuri pentru toţi copiii, au primit şi mici premii, iar la finalul întâlnirii, înainte de a pleca acasă, fiecare copil a primit darul de Crăciun de la ieşeni.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spaima Constituţiei

Cătălin ONOFREI

Spaima Constituţiei

Asta-i pohta ce-au pohtit?

opinii

Omnia Vincit Amor

Florin CÎNTIC

Omnia Vincit Amor

Ca cercetător care a lucrat pe arhiva Mircea Eliade existentă la Colecţiile Speciale ale bibliotecii Regenstein a Universităţii din Chicago, mă întreb în fiecare an, pe 22 aprilie, ce mai rămâne din amintirea marelui istoric al religiilor azi, când discursul demolator este atât de hotărât cu predecesorii „incorecţi politic”. Însă, oricât de înverşunaţi ar fi detractorii lui, un singur lucru nu i-l pot lua: iubirea pe care i-a purtat-o Christinel.

Dorul şi amintirea de-a pururi

Grigore ILISEI

Dorul şi amintirea de-a pururi

În acest Floral 2022, în ziua de 18, cu 80 de ani în urmă, a venit pe lume în Bălăbăneşti, judeţul Covurlui, Ecaterina Şerbu, din 22 noiembrie 1965 Ecaterina Ilisei. S-a petrecut acea naştere de prunc în locul cu pricina, pentru că aici, în aşezarea dintre dealuri şi văi ameţitoare, îi duseseră soarta şi misia pe Constantin Şerbu, subofiţer de jandarmi şi şef de post, şi pe soţia lui Aneta, născută Moldoveanu, din părţile Constanţei, părinţii Ecaterinei. 

Enescu în presa română (I)

Alex VASILIU

Enescu în presa română (I)

Selecţii din interviurile acordate în România de George Enescu au fost publicate sporadic de-a lungul timpului, însă muzicologul şi compozitorul Laura Manolache a avut iniţiativa ordonării cronologice în două volume a unui număr impresionant de răspunsuri la întrebările jurnaliştilor. 

pulspulspuls

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

Iacătă-l la interval pe conţilierul premarelui Mihai Chirica, cu o postare de zile mari

La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis vineri, spre seară, consilierul de taină al primarului Chirica, inegalabilul Radu Botez, a produs o cugetare care a zguduit gândirea geoeconomică actuală în contextul războiului din Ucraina. 

Caricatura zilei

Grătar la bloc, în balcon

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X