Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Miniştri controversaţi, indivizi condamnaţi sau cu dosare penale, toţi vă cer votul

Ieșeni, știți cu cine votați? Oile negre care vă cer să le dați un loc în Parlament

GALERIE
vot
  • vot
- +

Curăţarea clasei politice, promisă de toate partidele, se mai lasă aşteptată. Listele de candidaţi propuse de filialele ieşene ale partidelor participante la alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt împestriţate cu numele unor personaje controversate, cu probleme penale sau de integritate. De multe ori, aceşti candidaţi se regăsesc în fruntea listelor, pe locuri eligibile. De votul ieşenilor depinde dacă ei vor şi intra în Parlament, pentru a-şi asigura liniştea pe următorii patru ani.

Cea mai controversată candidatură este propusă de PSD, pe a cărui listă de candidaţi la Camera Deputaţilor se află fostul mi­nistru Nicolae Bănicioiu. Acesta ocupă poziţia a doua, eligibilă, Bănicioiu având practic deja mandatul de deputat în buzunar. Bănicioiu, impus pe listă de conducerea centrală a PSD, a fost ministrul Sănătăţii în timpul tragediei de la Colectiv. Presa centrală a arătat că, în zilele de după incendiu, Bănicioiu a avut o serie de declaraţii contradictorii. „Nu avem nevoie de nimic“, declara Băncioiu pe 1 noiembrie 2015, la două zile de la tragedie pentru ca, pe 6 noiembrie, să afirme că nu a spus niciodată că România nu ar avea nevoie de ajutor în tratarea răniţilor. Guvernul a solicitat ajutorul altor ţări europene abia după 6 zile de la tragedie, când devenise evident că sistemul sanitar românesc era depăşit de situaţie. Numele lui Băniciou apare şi în dosarul „Sex cu minore“, unde a fost audiat ca martor. Acest dosar a adus în atenţia pu­blică, în 2012, numeroşi politicieni, oameni de presă, interlopi şi oameni de afaceri.

Eligibilă în cazul unui rezultat bun al PSD la alegeri este şi a şasea poziţie de pe lista de candidaţi ai partidului la Camera Deputaţilor. Aceasta este ocupată de Vasile Axinte, fostul viceprimar al municipiului Paşcani. În februarie, Axinte şi-a dat demisia din funcţia de membru al Con­siliului de Administraţie al unui liceu din localitate. Contactat de presa locală, Axinte a spus atunci că a luat această decizie din cauza unor suspiciuni privind o stare de incompatibilitate. Pe 18 martie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a arătat că viceprimarii care ocupă şi calitatea de membru în CA la unităţi şcolare sunt incompatibili. Nu este clar până în acest moment dacă Axinte a făcut obiectul unei evaluări a ANI, în contextul în care instituţia nu a făcut nicio comunicare în acest sens.

Locul 8 pe lista PSD pentru Camera Deputaţilor este ocupat de primarul comunei Ţibăneşti, Aurica Cobuz. În iunie 2009, Aurica Cobuz a fost condamnată la 4 luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă, după ce a provocat un accident rutier pe raza comunei Miroslava. În 2002, ca şefă a Serviciului Public Antiepizootic şi de Protecţia Plan­telor (SPAPP) din cadrul Consiliului Judeţean, numele Auricăi Cobuz a fost im­plicat într-un scandal provocat de un control de audit intern. Raportul de audit prezenta numeroase nereguli, Cobuz fiind acuzată că ar fi folosit încasările serviciului în interes personal, depunând banii la bancă în nume propriu şi încasând dobânda. Inspectorii au constatat şi că un sfert din maşinile care trecuseră prin punctul de trecere a frontierei de la Sculeni nu apăreau şi în scriptele SPAPP, care se ocupa cu dezinfectarea autoturismelor, ridicându-se astfel suspiciunea că s-ar fi încasat bani fără acte. Raportul ridica semne de întrebare şi cu privire la compatibilitatea Auricăi Cobuz cu funcţia publică, aceasta fiind şi administrator la două socie­tăţi comerciale cu acelaşi profil de activitate ca cel al SPAPP. Scandalul de atunci nu a avut nicio finalitate penală.

Şi numele candidatului de pe prima poziţie pe lista ALDE pentru Camera De­putaţilor a fost implicat în scandaluri legate de fondurile publice, dar la alt nivel. În fe­bruarie 2015, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a scăpat de urmărire penală, după ce colegii săi senatori au respins cererea DIICOT în dosarul numit de presă „Gaze ieftine“, în care fusese acuzat inclusiv de subminarea economiei naţio­nale. Potrivit Euroactiv.ro, un alt fost ministru, Adriean Videanu, este la un pas de a fi trimis în judecată în acest dosar. Numele lui Vosganian a apărut şi în dosarul „Poşta Română“, dosar în care un alt fost ministru ieşean, Tudor Chiuariu, a primit o condam­nare la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Dacă va obţine la nivel naţional mai mult de 5% din voturi, PRU va fi reprezentat în Camera Deputaţilor şi de fostul primar, Gheorghe Nichita. Acesta a fost trimis în judecată de către DNA în două dosare. Unul dintre acestea face referire la faptul că ar fi pretins o mită de 10%, respectiv 1,5 milioane euro din valoarea proiectului privind Sistemul de Management Integrat al Traficului, proiect care nici în ziua de astăzi nu este în totalitate funcţional. În celălalt dosar, Nichita a fost trimis în judecată pentru că şi-ar fi spionat fosta amantă, Adina Samson, utilizând resursele Poliţiei Locale. Informaţii recente arată că Nichita este cer­cetat penal într-un nou dosar, instrumentat de data aceasta de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi. Dosarul are la bază o plângere a Adinei Samson, care îl acuză pe fostul primar de hărţuire, hărţuire sexuală şi ameninţare.

Pe listele PRU pentru Camera Deputa­ţilor se află pe poziţia a treia, cu şanse doar teoretice de a fi ales, şi un fost candidat la Primărie, Marian Russo. Acesta a repre­zentat PSR la alegerile locale din 2012. În 2007, Russo a înfiinţat „Asociaţia Comu­nităţii Moldovenilor din România - Originari din Republica Moldova“, acuzată de apropiere cu Partidul Comuniştilor din Moldova, condus de Vladimir Voronin. Aso­ciaţia se declara adversară a unirii Ba­sarabiei cu România, susţinând totodată ideea existenţei unui popor moldovean distinct de cel român. Asociaţia a fost des­fiinţată de justiţie, în 2008.

Tot cu şanse teoretice la deputăţie sunt şi reprezentanţii PSR. Prim-vicepreşedintele Biroului Executiv Judeţean al PSR, Daniel Bliorţ, se află pe poziţia a doua a listei de candidaţi pentru Senat. Consecvent ideii că lumina vine de la răsărit, Bliorţ a reprezentat anul trecut PSR la congresul extraordinar al partidului basarabean „Casa noastră - Moldova“, format din foşti membri ai Partidului Comuniştilor. La lucrările congresului au mai participat şi secretarul CC al Partidului Comunist din Transnistria, ca şi liderul Comsomoliştilor transnistreni.

Poziţionat pe prima poziţie a listei pentru Senat a PMP, patronul firmei Parma Taxi, Mircea Manolache, s-a ales în martie cu un dosar penal pentru vătămare corporală şi fugă de la locul accidentului. Manolache refuzase să oprească la semnul unui poliţist local care l-a surprins conducând autoturismul perso­nal pe contrasens în zona centrală şi l-ar fi acroşat pe poliţist, agentul suferind o contu­zie.

Alex ZĂNOAGĂ, Alex ANDREI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri