Ieșenii au împrumutat statul cu 66 milioane de euro anul trecut. Cel mai mare județ din țară nu e pe primul loc nici în Moldova

luni, 22 aprilie 2024, 03:00
2 MIN
 Ieșenii au împrumutat statul cu 66 milioane de euro anul trecut. Cel mai mare județ din țară nu e pe primul loc nici în Moldova

Ieşenii au împrumutat statul român anul trecut cu aproape 326,3 mil. lei (echivalentul sumei de 65,9 mil. euro) după ce au investit în titluri de stat Tezaur, bani pe care statul i-a folosit pentru a-și mai acoperi din deficitul bugetar și pentru refinanțarea datoriei publice.

În schimbul acestor împrumuturi ale statului pe diferite termene (scurt, mediu sau lung), micii investitori primesc o dobândă anuală, iar aceste venituri nu se impozitează.

Iașul, pe locul 2 în Moldova, după Bacău

La nivelul celor şase judeţe ale Regiunii Nord-Est în funcţie de situaţia subscrierilor efectuate prin trezoreriile operative din cadrul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Iaşi, instituţie care are în subordine judeţele Iaşi, Bacău, Botoşani, Neamţ, Suceava şi Vaslui, cel mai mult au investit în aceste instrumente financiare băcăuanii, valoarea economiilor plasate în titluri de stat Tezaur prin intermediul unităţilor trezoreriei Statului fiind de 366,7 mil. lei (cca 74 mil. euro) în 2023, după cum reiese din datele consultate de „Ziarul de Iaşi”.

Și sucevenii au ales ca economiile lor să le aducă venituri suplimentare și au subscris anul trecut de 238,1 mil. lei (48,1 mil. euro), iar micii investitori din Neamţ de 179,7 mil. lei (36,3 mil. euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul DGRFP Iaşi. Urmează Botoşani, cu subscrieri titluri de stat – persoane fizice în cadrul programului Tezaur de 123,4 mil. lei (24,9 mil. euro) în 2023, în timp ce în Vaslui valoarea încasărilor din subscrieri a fost de 100,6 mil. lei anul trecut, echivalentul sumei de 20,3 mil. euro, după cum reiese din situaţia subscrierilor efectuate pe fiecare activitate de trezorerie şi contabilitate publică judeţeană.

În anul 2023 au fost lansate 24 emisiuni destinate populaţiei, cu maturităţi de 1, 2, 3 şi 5 ani. Suma totală încasată de DGRFP Iaşi anul trecut s-a ridicat la aproximativ 1,33 mld. lei (268,7 mil. euro). În 2022, suma încasată de instituția locală a fost mai mică, de circa 1,25 mld. lei (252,5 mil. euro), însă au fost lansate 23 emisiuni destinate populației. În acel an, subscrierile la nivelul județului Iași au fost de aproape 293,5 mil. lei, echivalentul sumei de 59,3 mil. euro.

Cine poate investi în titluri de stat

Practic, orice persoană cu vârsta de peste 18 ani poate investi în titluri de stat, care au o valoare nominală de 1 leu şi sunt în formă dematerializată. Pe lângă faptul că nu se impozitează dobânda, cum se întâmplă în cazul depozitelor bancare, un alt avantaj al investițiilor în titluri de stat este că sumele investite și dobânzile asociate sunt garantate complet de către stat, fiind o modalitate relativ sigură de a investi economiile, deoarece riscul de pierdere a banilor este redus. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

Ce mai este bine de știut este că titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni și, în plus, investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate, dar doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Etichete: bacau, Iasi, tezaur, titluri

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii