anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Ieşenii au în medie în bănci 11.300 de lei, de trei ori mai puţin decât bucureştenii

GALERIE
depozit-banca
  • depozit-banca
- +

Cele mai mici depozite bancare sunt trecute în dreptul judeţelor Giurgiu (6.200 lei), Botoşani (6.500 lei) şi Caraş-Severin (7.100 lei). Cele mai mari economii la instituţiile financiare sunt deţinute de locuitorii din Bucureşti (34.400 lei), Constanţa (18.100 lei) şi  Cluj (16.700 lei).

 

Valoarea medie a unui depozit bancar deţinut de un locuitor al judeţului Iaşi este de 11.300 lei la data de 30 iunie 2016, sub valoarea medie naţională a unui depozit, calculată ca fiind 13.500 lei. La finele primului semestru din 2016, cea mai mare valoare medie a depozitului bancar este în Bucureşti (34.400 lei) şi cea mai mică medie în judeţul Giurgiu (6.200 lei), potrivit unui studiu de piaţă dat publicităţii de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). În afară de regiunea Bucureşti-Ilfov, judeţele cu cele mai mari niveluri ale depozitului mediu sunt, la aceeaşi dată, Constanţa (18.100 lei), Cluj (16.700 lei) şi Braşov (14.300 lei). La polul opus, alături de judeţul Giurgiu se mai situează Botoşani (6.500 lei), Caraş-Severin (7.100 lei), Olt (7.200 lei) şi Vaslui (7.300 lei).

 
Cele mai multe persoane au până în 50.000 de lei
 
La 30 iunie 2016, valoarea însumată a depozitelor bancare, în monedă naţională, din judeţul Iaşi era de 2,16 miliarde de lei, potrivit centralizării întreprinse de Banca Naţională a României (BNR). Din acest cuantum, circa 86% reprezentau economiile provenite de la populaţie, iar 232,5 milioane lei figurau drept depozite la termen şi depozite rambursabile după notificare, în lei, deţinute de societăţi comerciale din judeţ. În cazul economiilor în valută, tot la finele semestrului I din 2016, judeţul Iaşi avea un stoc de 1,12 miliarde lei, potrivit datelor BNR, din care circa 92 de procente erau depozite la termen şi depozite rambursabile după notificare, în valută, în dreptul gospodăriilor populaţiei. „Utilizând datele disponibile la 30 iunie 2016, rezultate în urma prelucrărilor interne, precum şi situaţia populaţiei rezidente la 1 ianuarie 2016, rezultă că aproximativ 51% din populaţia rezidentă are depozite la instituţiile de credit participante la FGDB. Depozitul mediu pe segmentul deponenţilor bărbaţi este de 14,5 mii lei, cu 1,8 mii lei mai mare decât depozitul mediu aferent categoriei deponenţilor de sex feminin. Aproximativ 1,2 milioane deponenţi au depozite între 10.000 şi 50.000 lei, cu o medie de circa 23.000 lei per deponent. Numărul deponenţilor descreşte pe măsura apropierii de nivelul plafonului de acoperire, astfel încât în ultimul segment, între 339.075 lei (75.000 euro) şi plafonul de acoperire sunt cuprinşi doar 20.313 deponenţi, cu un depozit mediu de 390.582 lei”, se precizează în cel mai recent studiu dat publicităţii de FGDB.
 
Cel mai puţin economisesc tinerii
 

Din rândul populaţiei cu vârsta cuprinsă între 19 şi 60 de ani, cea mai mare pondere a persoanelor cu depozite la bănci corespunde grupei de vârstă 41-50 ani (64,2% pe total, respectiv 63,3% în cazul bărbaţilor şi 65,3% în cazul femeilor), urmată de grupa 31-40 ani (62,5% pe total, respectiv 59% în cazul bărbaţilor şi 66,3% în cazul femeilor). Potrivit documentului citat, cele două grupe de vârstă ocupă cele mai mari ponderi şi în numărul total al deponenţilor la instituţiile de credit participante la FGDB, respectiv 19,3% pentru grupa de vârstă 41-50 ani şi 17,9% pentru grupa de vârstă 31-40 ani. „Din punct de vedere al valorii totale a depozitelor deţinute de deponenţii din diferite grupe de vârstă, pe primul loc se situează depozitele persoanelor din grupa de vârstă 61-70 ani (pondere de 22,8% în suma depozitelor la instituţiile de credit participante la FGDB), urmate de cele aparţinând deponenţilor între 41 şi 50 de ani (pondere de 20,6%) şi între 51 şi 60 ani (pondere de 18,6%). Pe segmentul deponenţilor între 61 şi 70 de ani se înregistrează cea mai mare valoare a depozitului mediu, respectiv 19,3 mii lei, pe cel de-al doilea loc aflându-se depozitul mediu corespunzător deponenţilor din grupa de vârstă 51-60 ani, respectiv 17,1 mii lei. Cel mai redus nivel al depozitului mediu revine deponenţilor între 19 şi 30 de ani, respectiv 5,1 mii lei, aproape un sfert din valoarea depozitului mediu pentru grupa 61-70 ani”, potrivit analizei FGDB. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un sezon de ducă-se pe pustii

Nicolae GRECU

Un sezon de ducă-se pe pustii

Bine că ne-a mers: bine că a câştigat CFR campionatul după un meci tranşat fără comentarii, bine că a promovat cine trebuie, bine că lobby-ul, uneori deşănţat, pentru salvarea lui Dinamo, a dus la soluţia solomonică destinată a linişti pe toată lumea. Şi bine că a scăpat şi Iaşul de coşmar.

Filmuletul zilei

opinii

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Eugen MUNTEANU

Remanenţe protocroniste în înţelegerea unor momente importante din istoria creştinismului românesc (IV)*

Se argumentează în continuare necesitatea de a face distincţie între declararea de către Sfântul Sinod a Sfântului Andrei drept patron al României şi realitatea istorică a faptului că „cel dintâi chemat” dintre apostolii lui Iisus Hristos a predicat în Scythia (Dobrogea actuală), cu mai multe secole înainte ca poporul român să se fi format ca atare.

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

pr. Constantin STURZU

Greyhound - un film pe care-l aşteptam de la Tom Hanks (II)

În această a doua parte a articolului vom sonda alte câteva elemente ale filmului ce au corespondent în viaţa duhovnicească. Convoiul de nave care pleacă din Statele Unite spre Marea Britanie trece prin trei zone. 

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

pulspulspuls

Hopaa: cine-i musiu?

Hopaa: cine-i musiu?

Pe personagiul din prim plan, din ce am văzut, au avut grijă colegii noştri să vi-l prezinte: figurează în dosarul imobiliarilor de la DIICOT ca omul ce făcea legătura dintre imobiliari şi cei cu ştampila din premărie. 

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.