anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 27.05.2022

Ieşenii au început să prindă gustul antreprenoriatului

GALERIE
registrul comertului_2
 • registrul comertului_2
- +

Locuitorii judeţului Iaşi au fost anul trecut printre cei mai activi întreprinzători din ţară. Pe parcusul lui 2015, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Bucureşti (18.988), Cluj (5.942), Ilfov (4.862), Timiş (4.662) şi Iaşi (4.313), potrivit centralizării întomite de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). 

Domeniile principale de activitate pentru care au optat profesioniştii înmatriculaţi anul trecut au fost „Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor”, „Agricultură, silvicultură şi pescuit” şi „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice”. În total, la nivelul întregii ţări au fost înmatriculaţi 113.167 comercianţi anul trecut, în creştere cu 11,36% faţă de datele pe 2014. Tot anul trecut, Iaşul se poate „mândri” şi cu un număr semnificativ de firme radiate, pierzând la „mustaţă” locul doi, în dauna Clujului.  4.110 firme au fost radiate în judeţ în intervalul 1 ianuarie-31 decembrie 2015. Numărul firmelor radiate la nivelul întregii ţări a crescut cu 23,39% în 2015 comparativ cu situaţia consemnată în 2014, ajungând la 94.374, se arată în statistica ONRC.
 
Cele mai multe radieri au avut loc în Capitală, respectiv 16.946, în urcare cu 59% faţă de 2014. Poziţia a doua este ocupată de judeţul Cluj cu 4.118 (^48,24%), fiind urmat de judeţul Iaşi cu 4.410 (^27,24%). În schimb, după numărul societăţilor comerciale intrate în insolvenţă, Iaşul este pe poziţia a cincea la nivelul întregii ţări. „În anul 2015, numărul societăţilor intrate în insolvenţă a fost de 10.269, în scădere cu 50,38% faţă de anul anterior când au fost înregistrate 20.696 de cereri. În ceea ce priveşte distribuţia pe judeţe, datele statistice pentru anul 2015 arată o scădere semnificativă a numărului de insolvenţe, de 70,45% în judeţul Bistriţa-Năsăud, unde în 2015 au fost înregistrate 86 de insolvenţe comparativ cu 291 în anul 2014”, a transmis Roxana Epuraş, şefa Biroului Comunicare şi Relaţii Internaţionale din cadrul ONRC. 
 
Cele mai multe firme intrate în insolvenţă au fost în municipiul Bucureşti, respectiv 1.816 cazuri, judeţul Bihor, 565 cazuri, şi Timiş, unde au intrat sub incidenţa legii insolvenţei 494 de firme anul trecut. Singurul judeţ în care a existat o creştere a numărului de insolvenţe este Maramureş, cu 441 de firme în această situaţie, în urcare cu 6,78% faţă situaţia din urmă cu doi ani. În judeţul Iaşi 466 de societăţi au intrat în incapacitate de plată în 2015. Faţă de situaţia consemnată în 2014, incidenţa cazurilor de firme intrate în insolvenţă s-a diminuat cu 34,18 procente. 
 
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Toni HRIŢAC

Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică

Anunţul companiei Iulius apropie de sfârşit o dezbatere publică care în urmă cu trei ani a mobilizat societatea civilă ieşeană. Au fost douăsprezece ore de discuţii aprinse, marcate de suspiciune şi neîncredere. Este însă atributul unui oraş de valoare să scoată o asemenea soluţie după discuţii încinse.

opinii

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

Alexandru CĂLINESCU

Franţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme

După ce reluaseră sloganul clasic, „să punem stavilă extremei drepte”, au descoperit că extrema stângă, sub conducerea lui Jean-Luc Mélenchon, a devenit mai periculoasă decât partidul lui Marine Le Pen. În consecinţă, executivul actual (căruia comentatorii îi prevăd o viaţă scurtă) a fost alcătuit în aşa fel încât să „ciupească” (scuzaţi termenul) din electoratul mélenchonist.

Cine ocupă scaunul gol?

George PLEȘU

Cine ocupă scaunul gol?

Iaşul are nevoie de un organism care să direcţioneze, să ghideze şi să potenţeze eforturile culturale ale comunităţii, de la administraţia locală şi instituţiile culturale de stat, la societatea civilă, sectorul cultural independent şi până la publicul existent şi dezvoltarea de noi audienţe. Fie că se va chema Institutul Cultural Ieşean sau în orice alt fel, înfiinţarea sa este esenţială pentru a reprezenta interesele industriilor culturale şi creative şi a realiza cât mai rapid o strategie culturală care să facă parte dintr-o viitoare strategie de oraş.

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

dr. Eugen TÂRCOVEANU

IN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat

Alături de alte mari personalităţi chirurgicale, profesorul Victor Strat se înscrie în galeria celor care au contribuit la progresul şi modernizarea chirurgiei din ţara noastră. Şcoala pe care a format-o îi este pe deplin recunoscătoare şi îi va păstra o vie amintire.

pulspulspuls

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes

Tare ne-am mai amuzat alaltăieri, stimaţi telespectatori, când l-am auzit pe fostul şef liberal nea Şică Orban dezvăluind boborului, la o emisiune teve şi oră de maximă audienţă, şi chiar de ziua lui, cum a trebuit el săracul să-i paraşuteze pe listele parlamentare liberale pe actualul premier Ciucă şi pe actualul menistru al Justiţiei Predoiu, totul la intervenţii din afara partidului (de la Cotroceni, adicătelea). 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.