Ieşenii au tăiat porci de 15 milioane de lei în decembrie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ieşenii au tăiat porci de 15 milioane de lei în decembrie

Luna trecută au fost sacrificaţi 13.391 de porci, cu 56% mai mult faţă de luna similară a anului trecut.

GALERIE
billa-carne1
  • billa-carne1
- +

Ieşenii s-au îngrămădit anul acesta pentru a avea pe masa de Crăciun carne de porc. Cel puţin aşa rezultă din statisticile Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Iaşi. 13.391 de porcine au fost sacrificate în decembrie 2013 în abatoarele din judeţul Iaşi, cu aproximativ 3.000 mai puţin decât în tot trimestrul patru al anului 2012.

Vechea zicală românească cum că cea mai bună legumă este carnea de porc s-a concretizat printr-o creştere a consumului pe tot parcursul anului trecut.

 
 
Ce spun cifrele
 
 
Cu ocazia sărbătorilor ce abia s-au încheiat, 13.391 de porcine au fost sacrificate în abatoare, cu 56% mai mult decât în luna decembrie a anului 2012, potrivit datelor puse la dispoziţia “Ziarului de Iaşi” de DSVSA. Pentru a ieşi “pe plus”, greutatea minimă a unui exemplar din abator nu poate coborî sub 105,5 kg, a arătat medicul Nicolae Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi. Un kilogram de carne de porc “în viu” ajungea în proximitatea Crăciunului la preţul de 11-12 lei. Făcând un calcul, rezultă că la nivelul judeţului Iaşi, peste 15,5 milioane de lei reprezintă suma investită de ieşeni pentru a-şi asigura nelipsita carne de porc de pe masa de Crăciun. Pe tot parcursul anului 2013, 66.312 porcine au fost sacrificate în abatoarele din judeţ, cu 22 mii mai mult decât în cursul anului 2012. Cele mai multe – cum era şi firesc – au fost înregistrate în trimestrul patru, în număr de 28.005, conform datelor culese de DSVSA. Reprezentanţii instituţiei consideră că adaptarea la rigorile legislative din spaţiul comunitar sunt în strânsă legătură cu creşterea numărului de sacrificări în abatoarele din judeţ. “Am lucrat 20 de ani într-o unitate de creştere a porcilor şi vă pot spune că în sfârşit ne aliniem la legislaţia europeană din domeniu.
 
 
Au apărut noi crescătorii
 
 

În linii mari, se respectă criteriile şi normele sanitare-veterinare existente în Uniunea Europeană”, a declarat medicul Ivanciu. Responsabilul cu Bunăstarea Animalelor din cadrul instituţiei consideră că numărul porcinelor sacrificate trebuie corelat numaidecât cu tendinţa de creştere a consumului la nivel naţional. “Datorită respectării normelor sanitare-veterinare în abatoare, cetăţenii se simt în siguranţă, astfel că a crescut numărul persoanelor care preferă să cumpere din comerţ carnea de porc în detrimentul creşterii acestora în gospodăriile proprii. Trebuie să menţionăm calitatea produselor din comerţ şi a carcaselor în care sunt ambalate”, a spus Ivanciu. Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al DSVSA Iaşi justifică creşterea numărului de sacrificări de porcine din luna decembrie 2013 prin faptul că s-au dezvoltat exploataţii noi şi au fost modernizate cele existente deja. “Fondul genetic bun al raselor autohtone s-a intersectat cu investiţiile din fonduri europene din domeniul creşterii porcinelor iar rezultatele se văd pe piaţă autohtonă, dar şi pe cea comunitară”, a mai adăugat medicul Ivanciu. Contactat telefonic de reporterii “Ziarului de Iaşi”, Neculai Apostol, fondatorul Grupului de Firme “Kosarom” a spus că este foarte greu de spus care sunt cauzele acestei creşteri.  “Cine mai înţelege piaţa în zilele astea? Nu avem un istoric în spate ca să putem face o analiză. Au fost şI ani cu efective mari, deşi puterea de cumpărare a populaţiei era mică”, a adăugat patronul Kosarom. 80% din producţia societăţii este îndreptată spre piaţa internă, a susţinut Apostol, restul luând drumul Germaniei, Marii Britanii, Spaniei şi Portugaliei.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

Dan CONSTANTIN

Hai cu pensiile speciale: Poliţiştii tocmai au mai rupt un gât!

După cum se poate observa din cele trei cazuri, atât intervenţia, cât şi neintervenţia Poliţiei provoacă pierderi de vieţi omeneşti.

Filmuletul zilei

opinii

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Nichita DANILOV

Şerban Axinte şi anxietăţile sale

Consider că nu e simplu să scrii un reportaj contemplându-ţi de pe marginea prăpastiei propriul tău abis existenţial în care simţi că luneci fără să găseşti un punct de echilibru.

Noii infractori

Dana ȚABREA

Noii infractori

În cadrul Maratonului dramaturgiei israeliene pe scene româneşti, derulat între 14 şi 16 aprilie, cele cinci teatre partenere (Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti, Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti şi Teatrul de Stat din Constanţa), propun publicului, cu ocazia Zilei Naţionale a Israelului, montări ale pieselor unor autori israelieni de prestigiu, precum Edna Mazia, Hillel Mittelpunkt, Zadok Zemach, Savyon Liebrecht sau Hanoh Levin.

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Michael ASTNER

„Absolutismul” libertăţii de expresie

Ultima întrebare a interviului (din Die Welt) luat de Mara Delius politologului Mark Lilla (despre care am scris săptămâna trecută) pune-n discuţie declaraţia unei critici a scrisorii deschise semnată anul trecut de 150 de intelectuali din SUA (majoritatea de stânga!, cum m-a asigurat la telefon un prieten…).

pulspulspuls

Un deştept Grămadă

Un deştept Grămadă

Până mai ieri, indiferent de guvern, PSD sau PNL, fostul dipotat local PMP Grămadă avea numai cuvinte de laudă despre orice ministru al Sănătăţii.

Caricatura zilei

Cu telefonu pe trecere

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.