
EXCLUSIV: Peste 160 de procese, după ce s-au trezit cu alți proprietari pe apartamentele cumpărate
Ieșenii care au băgat milioane de euro în schema Nordis au „mirosit” țeapa înainte de primele semnale publice. Tot a fost prea târziu

Un detaliu intrat în atenția „Ziarului de Iași” arată faptul că Multiactive Finance SRL, firma ieșenilor Cristian Delcea și Bogdan Gheorghiu, a „mirosit” dezastrul care urma la NORDIS. Compania a deschis peste 160 de procese, individual pentru fiecare apartament achiziționat în complexul imboliar ridicat la Năvodari, la Judecătoria Constanța. Speța este aceeași – „plângere împotriva încheierii de carte funciară”, dar sursele „Ziarul de Iași” spun că reprezentanții firmei și-au dat seama că, deși avea înscrise ante-contractele de vânzare-cumpărare în Cartea funciare, mai apăreau și alte sarcini pe suprafețele „antamate” de ei.
Procesele deschise de către Multiactive Finance SRL au fost înregistrate pe rolul instanței încă din luna mai a anului 2024, cu șase luni de zile înainte de apariția investigației Recorder, dar și a intrării în insolvență a firmelor NORDIS. Din informațiile „Ziarului de Iași”, toate procesele inițiate de Multiactive vizează diverse suprapuneri sau neclarități în cartea funciară, unde fie figurau deja, fie au apărut ulterior diverse persoane cu pretenții că ar fi achiziționat apartamente. Un lucru pe care Nordis l-a respins încă de la bun început, inclusiv după investigația DIICOT. În mod concret, după investigația Recorder din octombrie 2024, aceștia au trimis un punct de vedere în care spun că este „imposibil” să fi vândut un apartament de două ori.
„Nordis Group nu a vândut unitățile de două ori, așa cum se speculează. Este imposibil acest lucru. La baza oricărui contract de vânzare-cumpărare stă un extras de carte funciară. Acest extras este întotdeauna liber de sarcini, altfel vânzarea nu poate avea loc”, au specificat cei de la Nordis.
Schema Nordis: cumperi apartament la etajul 6 la un bloc și ajunge la etajul 1 într-o clădire de birouri
„Ziarul de Iași” a descoperit însă că instanța din Constanța a conexat circa 30 dintre procesele deschise de Multiactive Finance SRL, în care apărea și un alt cetățean – Octav Popescu. După ce le-a reunit, a respins cererea celor de la Multiactive Finance SRL, de modificare a încheierii de carte funciară, dar instanța a făcut o precizare: cererea devenise lipsită de obiect fiindcă, în cazul celor 30 de procese, înscrisul în Cartea funciară a fost modificat.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
Publicația noastră a mers mai departe: am descoperit motivul pentru care Multiactive Finance SRL a ajuns să aibă atât de multe spețe comune cu cetățeanul Octav Popescu. Apartamentul cumpărat de acesta fusese înscris la un moment dat la etajul 1 al complexului ridicat de Nordis în Năvodari, pe care sursele noastre spun că cei doi ieșeni din spatele companiei l-au achiziționat integral. În februarie 2020, Octav Popescu a încheiat cu Nordis Management SRL un antecontract prin care se angaja să cumpere un apartament de 34,5 mp la etajul 6 în Năvodari, împreună cu un loc de parcare. În momentul semnării promisiunii de vânzare-cumpărare, Popescu a achitat în avans 431.907 lei, aproape întreaga valoare a imobilului încă inexistent la acea dată. În momentul încheierii propriu-zise a contractului, Popescu urma să mai plătească doar un „mărunțiș” de 3.422 euro. Apartamentul urma să fie livrat până pe 15 decembrie 2022.
Apartamentul achiziționat de Octav Popescu reprezenta însă blana ursului din pădure, iar pe măsură ce se apropia termenul la care trebuia să devină proprietar, fără ca lucrările să dea vreun semn că se apropie de final, investitorul și-a dat seama de aceasta. El a cerut înscrierea în cartea funciară a dreptului de ipotecă legală pentru suma de 431.907 lei plătită deja. Când a solicitat și identificarea în fizic a apartamentului ce avea să-i revină, a venit și marea surpriză. Cei 34,5 mp ai săi nu mai făceau parte dintr-un bloc de apartamente, ci dintr-o construcție de birouri; nu se mai aflau la etajul 6, ci la etajul 1; nici numerele cadastrale nu se mai potriveau.
Cum a câștigat Popescu împotriva Nordis: ramificații la Iași
Popescu a făcut o cerere de reexaminare, care i-a fost însă respinsă. Ca urmare, în iulie 2023 s-a adresat instanței. Oficiul de Cadastru Constanța înscrisese ipoteca legală a lui Popescu doar în cartea funciară aferentă apartamentului său, nu și în cea a blocului din care făcea parte și a celorlalte dezmembrări. În cazul unui litigiu vizând întregul imobil, Popescu risca să nu se țină cont de dreptul său de proprietate asupra unui apartament. De altfel, după împărțirea imobilului în apartamente, acestea fuseseră vândute încă o dată, pe noua carte funciară apărând noul proprietar, dar nu și cei vechi, care cumpăraseră încă din stadiul de proiect.
Judecătoria Constanța a acceptat punctul de vedere al lui Octav Popescu, dispunând înscrierea ipotecii legale de care beneficia acesta pentru suma de 431.907 lei în toate cărțile funciare provenite în urma dezmembrării cărții funciare a blocului.
De aici și lipsa de obiect a cererii celor doi ieșeni care au cumpărat apartamente în construcția Nordis din Năvodari: instanța deja mutase apartamentul lui Octav Popescu către etajul și locul unde a făcut inițial achiziția.
Bogdan Gheorghiu nu comentează, Multiactive Finance cere banii înapoi la masa credală
„Ziarul de Iași” a încercat să ia legătura cu Bogdan Gheorghiu în mai multe rânduri în ultimele zile, explicându-i subiectul materialului nostru. Acesta nu ne-a răspuns apelurilor și mesajelor. De altfel, peste 100 dintre procesele deschise la Iași sunt în continuare active pe portalul instanțelor. Însă publicația noastră a consultat mai mulți avocați specializați în spețe imobiliare și explicația tuturor a fost unitară: în momentul în care Nordis a intrat în insolvență, toate procesele care au ca obiect pretenții financiare sau modificări cadastrale asupra imobilelor se sistează automat.
Nu am reușit să obținem o confirmare oficială cu privire la starea celorlalte procese, unele dintre ele având în continuare termene care curg și pe perioada lunii februarie. Faptul că Multiactive Finance SRL a avut ante-contractele pe apartamentele cumpărate înscrise în Cartea funciară e dovedit de poziția preferințială pe care o au la masa credală: s-au înscris cu datorii de peste 42 de milioane de lei, echivalentul a 100 de apartamente achiziționate de persoane fizice precum Octav Popescu.
Publicitate și alte recomandări video