De la Bârnova la Palma de Mallorca: o familie din Iași duce gustul tradițional românesc peste hotare

sâmbătă, 22 martie 2025, 19:20
2 MIN
 De la Bârnova la Palma de Mallorca: o familie din Iași duce gustul tradițional românesc peste hotare

La o aruncătură de băț de „Dulcele târg al Ieșilor”, satul Bârnova a devenit, în ultimii ani, unul dintre cele mai renumite centre de producție a bucatelor tradiționale, cu livrări în toată țară și cu exporturi până în Insulele Baleare, transmite Economedia.ro.

Anual, aici sunt preparate peste 100.000 de borcane de zacuscă, gemuri, dulcețuri, sosuri și garnituri. Alimentele sunt gătite după rețete tradiționale, fără aditivi. Legumele provin de la producătorii agricoli din jurul Iașului, iar fructele de pădure și ciupercile, de la un centru de colectare din județul Mureș.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

În spatele efortului logistic nu e un mare procesator din industria alimentară, ci o familie pasionată de gătit. Fondatorul micuței afaceri e o gospodină curajoasă, doamna Gica Neamțu, care și-a vândut casa doar să fie sigură că are suficienți bani pentru investiții.

De la pasiunea pentru gătit, la propria afacere

Gica Neamțu a lucrat, vreme de 15 ani, la Combinatul Siderurgic Roman, într-un atelier de proiectare. „Când s-a oprit activitatea acolo, am decis să fac ceea ce mi-a plăcut întotdeauna: să gătesc”, spune antreprenorul, pentru Economedia.

Producție artizanală cu echipamente pe bani europeni

La început, când producția era mică, familia Neamțu gătea cu ce avea la îndemână prin gospodărie. Ceapa și alte legume le curățau la cuțit, iar zacusca era preparată într-un ceaun. Dar, odată cu numărul tot mai mare de comenzi, gospodina a fost nevoită să cumpere echipamente cu ajutorul cărora să-și ușureze munca.

Gica Neamțu a explicat:

„Odată cu creșterea cifrei de afaceri, am recurs la împrumuturi bancare, linii de credit sau IMM Invest. Ne bucurăm, totodată, de implementarea unui proiect pe fonduri europene pentru achiziții de echipamente, care să ne ajute pe partea de producție cu, de exemplu, mașină de curățat legume, de desâmburit fructe sau mașina de umplut borcane, dar fără a schimba modul tradițional de realizare a produselor”.

Profitabilitate afectată de scumpirea materiilor prime

Cea mai mare problemă pe care o întâmpină familia Neamțu e însă scumpirea materiilor prime.

Fructele și legumele sunt printre produsele agro-alimentare ale căror prețuri au crescut cel mai mult din cauza secetei, dar și pentru că suprafețele cultivate sunt prea mici și nu asigură necesarul de consum. De exemplu, în luna ianuarie, fructele proaspete erau mai scumpe cu peste 11% decât în ianuarie 2024, iar legumele și conservele de legume, cu aproape 8%, potrivit Institutului Național de Statistică.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii