Ieşenii care merg spre Chişinău îşi rup maşinile la ieşirea din ţară
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Ieşenii care merg spre Chişinău îşi rup maşinile la ieşirea din ţară

GALERIE
Vama Albita groapa2Vama Albita groapa1Vama Albita groapa3
 • Vama Albita groapa2
 • Vama Albita groapa1
 • Vama Albita groapa3
- +

De ce ne întâmpinăm şi oaspeţii cu sectoare de drum off-road? În unele puncte vamale, cum este cel de la Albiţa, locul cel mai folosit de ieşenii care merg la Chişinău, carosabilul este praf . Problema este că situaţia nu se poate remedia, pentru că se derulează formalităţile aprobării unui proiect european de modernizare a infrastructurii vamale.

„La intrarea în ţară, chiar în lo­cul unde se face controlul, pe o por­ţiu­ne de vreo 500 m, drumul arată ca şi cum ar fi bombardat (asemeni Dru­mului hoţilor, înainte să fie as­faltat de Primărie). La întrebarea mea despre această situaţie, mi s-a răspuns cu scuzele lor de rigoare că au fost echipe TV, miniştri, pre­şedinţi etc., că au făcut în fiecare an zeci de hârtii, şi nu s-a rezolvat ni­mic“, ne-a semnalat un cititor cum sunt întâmpinaţi cei care intră în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa.

Şeful Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi ne-a declarat că şi mâine ar interveni acolo, dar că perimetrul vămii nu ţine de infrastructura rutieră a ţării, ci de Mi­nisterul Finanţelor, mai precis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „Drumul Naţional (24B, n.r.), cel de pe partea cântarului, pentru vehiculele grele, este asfaltat, că e al nostru. Celelalte benzi sunt ale celor de la Vamă. Chiar dacă aş vrea să le fac, nu pot, pentru că nu sunt în administrarea mea, ci a Mi­nisterului Finanţelor“, ne-a explicat Ovidiu Laicu. El a precizat că situaţii similare sunt şi la alte vămi, precum Siret (Suceava), şi chiar şi la cele din vestul ţării. Direcţia Generală Re­gională a Finanţelor Publice Iaşi, în a cărei jurisdicţie intră toate cele şase judeţe din Regiunea Nord-Est, deci şi Vămile Albiţa şi Siret, are o veste proastă şi una bună pentru cei care trec frontiera cu Republica Moldova. Cea rea este că nu se va repara nimic în viitorul apropiat. Cea bună e că, cel mai devreme la sfârşitul anului viitor, punctele de trecere a frontierei vor intra, pe rând, în procese de modernizare a întregii infrastructuri, de la căi de acces până la clădiri.

„În această toamnă, au fost făcute reparaţii la platformele Roboscan, de control nedistructiv, şi la căile de acces către acestea“, am aflat de la directorul general al DGRFP, Marian Bosianu. „Pentru birourile vamale Albiţa şi Sculeni, este în derulare o procedură în vederea accesării de fonduri eu­ropene în cadrul unui program ope­raţional comun cu Republica Mol­dova în vederea modernizării celor două puncte de trecere a frontierei. Cererea de finanţare a fost depusă luna trecută la autorităţile de ma­nagement şi până la 31 decembrie trebuie să ajungă la Comisia Eu­ropeană. Dacă CE aprobă proiectul, în primul trimestru al anului viitor vom demara procedura de atribuire a contractului de proiectare. După ce se obţin toate avizele şi autorizaţia de construcţie, iniţiem procedura de atribuire a contractului de execuţie. Aceasta înseamnă că lucrările vor putea începe, în cel mai fericit caz, la sfârşitul anului viitor, dar mai sigur în primăvara lui 2019“, ne-a explicat Marian Bosianu.

„Cunosc doleanţele multor oameni, ale multor transportatori, dar ne-am săturat de cârpeli. Într-un an şi jumătate vom avea condiţii mult mai bune în punctele de frontieră“, a spus şeful Regionalei Finanţelor Publice, adăugând că iniţierea proiectelor împiedică reparaţiile punctuale la căile de acces din interiorul vămilor.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.