Ieșenii, chemați să dezbată proiectul unui mare Lidl și pe cel al unor vile lângă Botanică
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Ieșenii, chemați să dezbată proiectul unui mare Lidl și pe cel al unor vile lângă Botanică

GALERIE
dezbatere
 • dezbatere
- +

Primăria organizează o dezbatere publică în cazul mai multor planuri urbanistice zonale propuse de investitori privaţi. Dezbaterea este o premieră a ultimilor ani având în vedere numă­rul de PUZ-uri care vor face obiectul discuţiilor (10). Municipalitatea a anunţat că evenimentul este programat pe 19 august, în intervalul orar 9.00 - 14.00.

„La şedinţa publică sunt invitaţi să participe, în limita locurilor disponibile, cei interesaţi - cetăţeni afectaţi, persoane fizice, organizaţii, asociaţii, iniţiatorii, respectiv proiectanţii sau arhitecţii implicaţi“, se arată în anunţul Primăriei. 

Poate unul dintre cele mai importante planuri vizează construirea unui supermarket Lidl în zona Moara de Foc pe un amplasament ocupat acum de 9 construcţii ale Compan SA. Toate imobilele existente vor fi demolate, inclusiv o clădire cu un regim de înălţime parter şi 4 etaje. În mediul online, un ieşean a iniţiat o petiţie prin care cere autorităţilor să nu aprobe demolarea. Însă, autorizaţia de dezafectare a clădirilor a fost deja emisă în luna iunie, iar Comisia de urbanism a Consiliului Local (CL) a aprobat recent proiectul propus de Lidl. Astfel, cea mai mare parte a suprafeţei de 12.000 mp va fi ocupată de supermarket şi parcarea aferentă (circa 9.500 mp), în timp ce pe restul terenului (spre calea ferată) va fi amenajată o clădire multifuncţională. Planul urbanistic a stârnit controverse în condiţiile în care pentru accesul rutier a fost prevăzută o giraţie (pe şos. Moara de Foc în dreptul str. Canta, porţiunea care face legătura cu str. Păcurari), dar Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri a precizat că nu şi-a dat acordul pentru realizarea unui astfel de obiectiv (şoseaua este drum naţional).

Un alt proiect supus dezbaterii publice aparţine companiei Euro Development Group SRL. Firma propune un complex cu 16 vile într-o zonă aflată la mijlocul distanţei între limita estică a Cimitirului Evreiesc şi partea vestică a Grădinii Botanice.

Celelalte proiecte urbanistice ce au fost incluse în dezbatere constau, în cea mai mare parte, în construirea de locuinţe individuale şi colective. Astfel, un bloc cu 5 etaje este propus pe o suprafaţă de 600 mp pe str. Aurel Vlaicu 26 (MD Paytech SRL), un bloc cu 7 etaje este propus pe un amplasament de 1.211 mp aflat la intersecţia Calea Chişinăului - str. Atelierului (Ina Design Company SRL), iar un bloc cu 2 etaje pe str. Ipsilanti 10A.

Nu în ultimul rând, pe şos. Nicolina 3-3A a fost iniţiat un PUZ pentru construirea unui centru de afaceri cu un regim de înălţime subsol, demisol, parter şi 8 etaje la o înălţime maximă de 40 metri. Investitorul, firma STP Business Construct SRL, are la dispoziţie o suprafaţă de 1.400 mp.

Locuinţele individuale ce fac obiectul unor proiecte urbanistice incluse de asemenea în dezbatere sunt propuse pentru zone precum Bucium (2 proiecte), Copou şi Galata. Toate planurile urbaniste pot fi studiate anterior dezbaterii publice pe site-ul Primăriei (primaria-iasi.ro) la secţiunea dedicată actelor de interes public.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dicţionar politic 2021 (II)

Cătălin ONOFREI

Dicţionar politic 2021 (II)

Cuvântul specific anului 2021 este „trădare”. Dacă ar fi să-l personalizez, mi-aş imagina un păpuşoi uriaş, blond, cam stricat, ce repetă sacadat, ori de câte ori îl scapi cu fundul în sus, pe-se-de, pe-se-de, pe-se-de…

Filmuletul zilei

opinii

Paradoxul australian

Briscan ZARA

Paradoxul australian

Nu zic să accepţi pe oricine îţi bate în poartă, mai ales acum că stai într-un cartier select, curat, pretenţios, ai iarba tunsă la milimetru, în casă miroase a levănţică şi nu găseşti fir de praf nicăieri, dar trebuie totuşi trasată o linie între democraţie reală şi abuz democratic, cu damf de tiranie.

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Cristina DANILOV

Echilibristică pe grămăjoara de monede

Banii - investiţii şi decizii de afaceri - sunt de obicei legaţi de domeniul matematicii, finanţelor şi statisticii, datele indică de fiecare dată când guvernele lumii se apleacă asupra lor unde ar trebui să dirijeze resursele financiare pentru ca întreaga societate să atingă un anumit nivel de prosperitate. Dar, în familie, lucrurile stau puţin altfel, oamenii nu iau decizii financiare doar pe foaie de calcul. Le iau după cină, uneori la un pahar de vin sau după ce au terminat treburile casnice, ţinând cont de priorităţi, intenţii, dorinţe, de istoria personală, de propria lor viziune asupra viitorului, de egoul lor, în fine, de marketingul, de promoţiile şi stimulentele salariale.

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

Mihai DORIN

Mic tratat despre proasta guvernare (I)

La doi ani de la debutul pandemiei, în România putem face un succint bilanţ. Aceasta a prilejuit developarea realităţilor social-politice, instituţionale şi a mentalităţilor specifice unei societăţi întârziate. Metoda comparativă înlesneşte clarificarea diferenţelor de abordare a crizelor între societăţile incluzive şi cele extractive. Fără a intra în detalii, precizăm că societăţile incluzive sunt cele care edifică instituţii creative, dinamice, democratice şi predictibile, iar cele extractive sunt rezultatul selecţiei nedemocratice, prin intermediul unor soluţii opace, din interiorul cercurilor vicioase ale puterii.

pulspulspuls

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Cine este ieşeanca ce va lua locul ocupat cândva de madam Beatrix? E de bine!

Pentru că auzim că multă şi zbuciumată curiozitate a mai trezit zilele trecute pontul nostru legat de faptul că viitoarea şefă a Operei ieşene, în locul amicului lui Chirică, ar urma să fie o madamă de bine din târg apropiată de partidoi, iacătă că pe azi avem ceva date mai concrete, în afară de genul viitoarei şefe, adicătelea cel femeiesc, despre care vedem că a creat atâta vâlvă. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X