Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşenii cu credite în franci vor protesta din nou la jumătatea lui martie

GALERIE
foto DAN LUCA - protest BNR CHF franci - 9430
  • foto DAN LUCA - protest BNR CHF franci - 9430
- +

Ieşenii cu credite în franci elveţieni se pregătesc din nou de protest. Cel mai probabil aceştia se vor strânge în faţa Băncii Naţionale din Iaşi pe 15 martie. Aşa rezultă din datele preliminare ale unui sondaj realizat în acest sens pe o reţea de socializare.

Ultima acţiune de acest gen a avut loc pe 8 februarie, atunci când aproximativ 100 de persoane s-au adunat în faţa sediului Băncii Naţionale şi au cerut conversia creditelor din franci în lei la cursul istoric plus 20%. O altă propunere, îmbrăţişată însă de un grup restrâns de ieşeni cu credite în CHF, este data de 8 martie. Până atunci însă, mai multe persoane aflate într-o situaţie ingrată în urma “exploziei” cursului valutar au pichetat periodic sediul BNR din Iaşi, situat pe strada Ştefan cel Mare. Trei dintre ieşeni au căutat soluţii la aleşii locali, mergând în audienţă la deputatul UNPR Gheorghe Emacu, susţin aceştia într-un mesaj postat pe “Grupul Clienţilor cu Credite în CHF Iaşi”.

 „Săptămâna aceasta am fost la bancă, BancPost, pentru a discuta despre situaţia creditului meu în CHF şi opţiunile oferite de bancă. Din păcate doar soluţii pe termen scurt: - discount de 0,8 pp (puncte procedurale din marja fixă) începând cu 29 ianuarie 2015 pentru 3 luni (fără a semna act adiţional) - discount de 1.05 pp dacă semnez un act adiţional şi plătesc la timp rata, valabil la fel pe 3 luni. După de trec cele 3 luni... Dumnezeu cu mila! Deoarece numărul agenţilor de credit a fost redus la unul (din ce am observat agenţiile de cartier se închid la Bancpost) nu am reuşit să discut mai în detaliu condiţiile de conversie în lei. Mi s-a spus doar că se face la cursul zilei (deloc avantajos) şi nu se pot face reduceri datorită nomelor BNR. La întrebarea despre ce normă e vorba... nu mi s-a răspuns concret... Negocierea individuală cu banca e doar un vis deocamdată!!!”, s-a confesat Gabriel Cobuz, unul din ieşenii cu credit în franci, celor aflaţi într-o situaţie similară.

Pe de altă parte, unii ieşeni au luat exemplul celor din alte localităţi care au plătit rata în zeci de tranşe, îndeosebi în monede, pentru a protesta faţă de creşterea cursului de tranzacţionale CHF. „Astăzi de la ora 12.30 pînă la ora 17.00 mi-am plătit rata în tranşe de câte 50 de bani... în total vreo 60 de plăţi adică 180 de operaţiuni bancare (plată în contul de lei, schimb valutar, plată în contul de franci). La final am luat şi banii mărunţi cu care am plătit înapoi. Am dat 15 lei şi am luat monedele de 5 şi 10 bani. Săptămâna viitoare merg iarăşi”, a scris un alt utilizator înregistrat pe acest grup.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri