Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşenii cu vârsta peste 40 de ani pot beneficia de un control amănunțit cardiovascular. Ce trebuie să facă

GALERIE
screening, cardiovascular
  • screening, cardiovascular
- +

Ieşenii care au vârste peste 40 de ani şi care nu se află în evidenţele medicilor cu boli de inimă, vor putea face parte dintr-un amplu proiect de identificare a celor care se află la risc pentru a dezvolta astfel de afecţiuni. Proiectul „Totul pentru inima ta!” – program de screening pentru identificarea pacienţilor cu factori de risc cardiovascular se desfăşoară în perioada următoare şi în judeţul Iaşi, până acum fiind investigaţi peste 60.000 de oameni din toată ţara, cei mai mulţi fiind din judeţele Dolj, Constanţa şi Galaţi.

 

Prima etapă a proiectului a avut loc în regiunile Vest, Sud-Vest şi Sud-Est, cu centrele regionale de screening la Timişoara, Craiova, Constanţa şi s-a încheiat pe 30 septembrie. În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia şi Bucureşti-Ilfov se pot testa la medicii de familie. „Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în ţara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul «Totul pentru inima ta» urmăreşte identificarea acestor factori de risc şi reducerea lor pentru a evita apariţia bolilor cardiovasculare”, a precizat conf. univ. dr. Alexandra Cucu, manager al proiectului „Totul pentru inima ta”, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS).

Cum se desfăşoară screeningul

În total, până la finalul anului viitor, ar urma să fie consultate 165.000 de persoane din toată ţara. Medicii de familie care fac parte din proiect trebuie să cheme la o primă consultaţie persoane care nu sunt cunoscute cu probleme cardiace. Cele care sunt identificate cu factori de risc sunt redirecţionate către medici specialişti sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigaţii de specialitate.

„Sunt trei etape: în prima etapă medicul de familie îi consultă pe cei care au peste 40 de ani şi care nu au fost diagnosticaţi cu boală cardiacă. Apoi sunt programaţi la analize, tot în cadrul proiectului, iar în urma rezultatelor urmează o a doua consultaţie pentru a vedea dacă există risc de afecţiuni cardiace, atunci li se recomandă să meargă la medicul specialist sau la centrul de screening. Noi, cei de la COPAC, ne asigurăm că aceşti pacienţi au înţeles când au programarea făcută, dacă nu vor să meargă noi vrem să înţelegem care este motivul şi încercăm să îi convingem pentru că este spre binele lor”, a explicat Sorin Grădinaru, coordonator al proiectului şi reprezentant al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) pentru „Ziarul de Iaşi”.

Proiectul este realizat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii, Societatea Română de Cardiologie, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din Români.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri