anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ieşenii de peste 40 de ani au cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă

Cei mai mulţi şomeri din baza de date a AJOFM Iaşi sunt trecuţi de vârsta de 40 de ani.

GALERIE
someri
 • someri
- +

Potrivit datelor oficiale privind angajările, persoanele de peste 40 de ani întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. În numărul total al şomerilor din judeţul Iaşi, statistici centralizate lunar de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, „greutatea” o deţin cei care au trecut pragul acestei vârste. 

Astfel, din cei 9.810 de ieşeni aflaţi în căutarea unui post vacant la sfârşitul lunii februarie 2021 (ultimele date disponibile), înscrişi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi, 2.805 de şomeri erau din categoria de vârstă 40 – 49 de ani, fiind urmaţi de cei cu vârsta cuprinsă între 50 – 55 de ani (2.057 de şomeri) şi peste 55 de ani (2.388 de şomeri).

Asta pentru că angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în ciuda calificărilor sau experienţei deţinute de aceşti oameni. În cel mai recent raport al Angajez 45+, un proiect marca Great HRs, care „luptă” în combaterea discriminării pe criterii de vârstă la angajare, se precizează că există beneficii reale pe care le pot oferi angajaţii seniori companiilor, cum ar fi capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, mentorat, şi, poate neaşteptat, competenţe digitale, unul dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaţilor seniori de către angajatori fiind lipsa competenţelor digitale.

Cititi si: Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac

Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România, arată şi studiul „Piaţa forţei de muncă în 2020” efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie anul trecut. Dacă în 2019, 59% de persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani. Mai mult decât atât, vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă cu precădere pentru femei (63%) decât pentru bărbaţi (37%). Fenomenul este vizibil şi în restul Europei. „Şi aceasta în condiţiile în care speranţa de viaţă creşte şi natalitatea scade în toată Europa. Studiile realizate de Biroul de statistică al UE - European Union’s Statistical Office - preconizează că, în 2060, populaţia Europei va fi alcătuită din 30% persoane cu vârstă 65+”, se subliniază în raportul Angajez 45+.

Din perspectiva angajatorilor, calităţile dorite de la un candidat cu vârsta de 40+ astfel încât să se integreze într-o echipă, în actualele cerinţe ale pieţei, vizează învăţarea continuă (noul trend impus de evoluţia tehnologică), capacitatea de a se adapta, flexibilitate, colaborarea cu cei tineri prin adaptarea unui limbaj comun, dar şi capacitatea de a înţelege când şi cum să îşi folosească abilităţile. Experienţa persoanelor active cu vârsta de peste 45 de ani poate fi valorificată cel mai mult în domenii precum consultanţă, construcţii, producţie şi banking, mai arată sursa citată. La momentul actual, firmele din România pot lua bani de la stat dacă angajează şomeri peste 45 de ani sau persoane care se apropie de ieşirea la pensie, mai precis câte 2.250 de lei/lunar pentru fiecare persoană angajată. Subvenţiile sunt reglementate de Legea 76/2002. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pohtiţi la fotbal!

Nicolae GRECU

Pohtiţi la fotbal!

N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

opinii

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.