Ieşenii de peste 40 de ani au cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Ieşenii de peste 40 de ani au cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă

Cei mai mulţi şomeri din baza de date a AJOFM Iaşi sunt trecuţi de vârsta de 40 de ani.

GALERIE
someri
  • someri
- +

Potrivit datelor oficiale privind angajările, persoanele de peste 40 de ani întâmpină cele mai mari dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. În numărul total al şomerilor din judeţul Iaşi, statistici centralizate lunar de către Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, „greutatea” o deţin cei care au trecut pragul acestei vârste. 

Astfel, din cei 9.810 de ieşeni aflaţi în căutarea unui post vacant la sfârşitul lunii februarie 2021 (ultimele date disponibile), înscrişi în baza de date a Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Iaşi, 2.805 de şomeri erau din categoria de vârstă 40 – 49 de ani, fiind urmaţi de cei cu vârsta cuprinsă între 50 – 55 de ani (2.057 de şomeri) şi peste 55 de ani (2.388 de şomeri).

Asta pentru că angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în ciuda calificărilor sau experienţei deţinute de aceşti oameni. În cel mai recent raport al Angajez 45+, un proiect marca Great HRs, care „luptă” în combaterea discriminării pe criterii de vârstă la angajare, se precizează că există beneficii reale pe care le pot oferi angajaţii seniori companiilor, cum ar fi capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, mentorat, şi, poate neaşteptat, competenţe digitale, unul dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaţilor seniori de către angajatori fiind lipsa competenţelor digitale.

Cititi si: Firmele primesc subvenţii să angajeze persoane discriminate, dar nu o fac

Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România, arată şi studiul „Piaţa forţei de muncă în 2020” efectuat de Kondiment, partener Angajez 45+, în iulie anul trecut. Dacă în 2019, 59% de persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani. Mai mult decât atât, vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă cu precădere pentru femei (63%) decât pentru bărbaţi (37%). Fenomenul este vizibil şi în restul Europei. „Şi aceasta în condiţiile în care speranţa de viaţă creşte şi natalitatea scade în toată Europa. Studiile realizate de Biroul de statistică al UE - European Union’s Statistical Office - preconizează că, în 2060, populaţia Europei va fi alcătuită din 30% persoane cu vârstă 65+”, se subliniază în raportul Angajez 45+.

Din perspectiva angajatorilor, calităţile dorite de la un candidat cu vârsta de 40+ astfel încât să se integreze într-o echipă, în actualele cerinţe ale pieţei, vizează învăţarea continuă (noul trend impus de evoluţia tehnologică), capacitatea de a se adapta, flexibilitate, colaborarea cu cei tineri prin adaptarea unui limbaj comun, dar şi capacitatea de a înţelege când şi cum să îşi folosească abilităţile. Experienţa persoanelor active cu vârsta de peste 45 de ani poate fi valorificată cel mai mult în domenii precum consultanţă, construcţii, producţie şi banking, mai arată sursa citată. La momentul actual, firmele din România pot lua bani de la stat dacă angajează şomeri peste 45 de ani sau persoane care se apropie de ieşirea la pensie, mai precis câte 2.250 de lei/lunar pentru fiecare persoană angajată. Subvenţiile sunt reglementate de Legea 76/2002. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.