anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

De ce pierdem medici de top?

Ieşenii fac echipă de transplant la Sibiu

GALERIE
transplant-pulmonar
 • transplant-pulmonar
- +

 Dr. Mugurel Bosânceanu, specialist în chirurgie toracică la IRO, şi-a luat 6 luni de concediu fără plată. “Încă nu am luat o decizie definitivă, dar cel mai probabil voi rămâne la Spitalul Polisano”, arată medicul. Spitalul sibian se pregăteşte de trei ani să obţină acreditarea pentru transplant pulmonar. Coordonatorul echipei de transplant de la Sibiu va fi dr. Victor Costache, medic-primar chirurgie cardiovasculară şi toracică, tot un ieşean, absolvent de UMF şi care a lucrat în spitale din Franţa, Canada, Marea Britanie, Danemarca şi Germania.

Iaşul medical pierde profesionişti în domeniul chirurgiei toracice în defavoarea Sibiului. Institutul Regional de Oncologie (IRO) rămâne fără unul dintre cei mai titraţi specialişti în chirurgie toracică din Iaşi, dr. Mugurel Bosânceanu, care după o colaborare de aproape trei ani cu Spitalul European Polisano din Sibiu, se alătură pe deplin echipei medicale din oraşul transilvănean. Din decembrie, medicul ieşean se află în concediu fără plată, timp de şase luni, de la IRO şi UMF Iaşi, urmând ca în vară să ia o decizie definitivă.

„IRO este unul dintre cele cinci-şase centre de chirurgie toracică din ţară care face performanţă. În ceea ce priveşte dezvoltarea mea profesională, la institut, am ajuns într-un punct din care nu se poate mai mult, chiar dacă eu pot să fac mai mult. Momentan sunt într-un concediu fără plată, pentru şase luni. Încă nu am luat o decizie definitivă, dar cel mai probabil voi rămâne la Spitalul Polisano”, arată dr. Mugurel Bosânceanu, medic-primar chirurgie toracică. Ţinta spitalului sibian Polisano este transplantul pulmonar, pentru care echipa medicală se pregăteşte de cel puţin trei ani.

Însuşi profesorul Walter Klepetko, şeful clinicii de chirurgie toracică şi al programului de transplant pulmonar de la Spitalul AKH din Viena, prezent la inaugurarea clinicii de chirurgie toracică de la Polisano, în septembrie 2013, a apreciat în termenii cei mai buni echipa medicală şi dotarea tehnică a spitalului. „Acest spital are o oportunitate foarte mare pentru că are o modalitate exhaustivă de abordare a medicinei. Una dintre abordări vizează transplantul pulmonar, însă acest lucru nu poţi să îl faci independent, trebuie să fii conectat la alte specialităţi, iar configuraţia de aici este foarte bună. Echipamentul medical este cu adevărat apt să facă faţă celor mai înalte standarde. Sunt ferm convins că aici se va pune în practică o medicină de cel mai înalt nivel”, a subliniat atunci reputatul chirurg.

IRO, „exportator” de medici

Spitalul Polisano din Sibiu a atras încă din primi ani de funcţionare doi medici ieşeni, încadraţi la IRO. Dr. Mugurel Bosânceanu, medic-primar chirurgie toracică, a colaborat cu Polisano încă din 2014 şi dr. Florin Rusu-Cordunean, medic specialist pneumologie, a colaborat din septembrie 2016. Colaborarea a fost atât de fructuoasă încât, la un moment dat, la IRO se credea că ambii medici vor pleca definitiv la Sibiu. Momentan, doar dr. Mugurel Bosânceanu şi-a luat concediu fără plată pentru şase luni, timp în care activează doar la Spitalul Polisano din Sibiu. În acest interval, în compartimentul de chirurgie toracică de la IRO se ocupă de îngrijirea pacienţilor dr. Cristian Sandu, medic-primar chirurgie toracică, şi dr. Oana Miron, medic specialist chirurgie toracică. „Domnul doctor Bosânceanu şi-a luat concediu fără plată pentru o perioadă de şase luni. Este alegerea dumnealui dacă după aceste luni optează pentru spitalul din Sibiu. Activitatea noastră se desfăşoară în continuare în condiţii normale, cu echipă medicală pregătită să ofere servicii medicale pacienţilor internaţi pe compartimentul de chirurgie toracică. La un moment dat se înţelesese că şi dr. Florin-Rusu Cordunean va opta pentru Spitalul Polisano, dar deocamdată medicul este încadrat la noi şi oferă îngrijiri de specialitate bolnavilor de la IRO”, a arătat ec. Mirela Grosu, managerul IRO.

Dezvoltarea profesională, argument pentru plecare

Dr. Mugurel Bosânceanu a fost încadrat la IRO, pe clinica de chirurgie II, din mai 2012. Anterior, din 1997 în 2012, medicul oferise îngrijiri de specialitate la Spitalul de Pneumoftizilogie, iniţial în calitate de medic rezident, apoi de medic specialist şi din 2008 de medic-primar chirurgie toracică. Dr. Mugurel Bosânceanu şi-a completat pregătirea profesională printr-un stagiu de un an în clinica de chirurgie toracică a Spitalului Universitar din Toulouse, Franţa, sub îndrumarea profesorului Marcel Dahan, coordonatorul programului de transplant pulmonar din unitatea medicală. „IRO este unul dintre cele cinci-şase centre de chirurgie toracică din ţară care face performanţă. În ceea ce priveşte dezvoltarea mea profesională, la institut, am ajuns într-un punct din care nu se poate mai mult, chiar dacă eu pot să fac mai mult. Diferenţa dintre un spital de stat şi altul privat constă în modul în care eu, medicul, primesc un aparat de care am nevoie. Dacă la spitalul de stat procedura înseamnă câteva luni, dacă nu chiar un an, la spitalul privat azi te întâlneşti cu conducerea, îi explici de ce ai nevoie, care sunt argumentele pentru un astfel de aparat, şi de cele mai multe ori în câteva zile ai în clinică ce ai cerut”, a precizat dr. Mugurel Bosânceanu, medic-primar chirurgie toracică. La Iaşi, doctorul a introdus în practica medicală patru tehnici chirurgicale pe care nimeni nu le folosise anterior: video-mediastinoscopia (n.r. - procedură medicală prin care se vizualizează conţinutul mediastinului, complex de organe situate între cei doi plămâni), limfadenectomia mediastinală extinsă în cancerul bronhopulmonar, chirurgia toracică video-asistată şi rezecţia, respectiv reconstrucţia traheii.

Transplantul pulmonar la Polisano

Spitalul Polisano din Sibiu oferă servicii medicale pacienţilor de pe întreg continentul european la preţuri mai mici decât cele operate de clinicile din Occident. De exemplu, dacă pentru o intervenţie specifică cancerului bronho-pulmonar în Franţa se plăteşte peste 12.000 de euro, la Polisano aceeaşi intervenţie costă 3.000 de euro. În secţia de chirurgie cardiovasculară şi toracică a spitalului sibian se acoperă întreaga patologie toraco-pulmonară, începând de la cancere şi metastaze pulmonare, tumori de trahee, chirurgia toracică minim invazivă a emfizemului pulmonar, până la rezecţii video-asistate de timus sau defecte de perete toracic. În perspectivă, echipa medicală urmăreşte să realizeze transplant pulmonar, un dosar în acest sens fiind depus la Agenţia Naţională de Transplant de câţiva ani. Medicul care ar urma să fie coordonatorul transplantului pulmonar de la Spitalul Polisano, dr. Victor Costache, medic-primar chirurgie cardiovasculară şi toracică, este ieşean. Dr. Costache, în prezent director medical al Spitalului Polisano, a absolvit UMF Iaşi în 1998 şi apoi a lucrat în spitale din Franţa, Canada, Marea Britanie, Danemarca şi Germania. Medicul are o experienţă vastă în chirurgia cardiacă dobândită prin efectuarea a peste 800 de intervenţii ca prim operator - în care a realizat bypass coronarian, înlocuirea valvei aortice, chirurgie aortă ascendentă, chirurgie valvă mitrală, suport circulator, transplant inimă şi plămâni - şi peste 1.700 de intervenţii de chirurgie cardiacă în care a fost operator secund. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.