Ieșenii fără adăpost caută căldură la spitale. Medicii de la Urgențe cer ajutorul ONG-urilor și autorităților
Personalul medical de la urgențe se confruntă nu doar cu problemele de sănătate ale pacienților, ci și cu dificultăți de ordin social. Venirea iernii îi face, ca în fiecare an, pe cei fără adăpost mult mai vulnerabili, determinându-i să caute ajutor la secțiile de urgență, deși problemele lor depășesc aria medicală.
Medicii au nevoie de sprijinul organizațiilor și al autorităților pentru a veni în ajutorul acestor persoane aflate în dificultate socială, dar fără urgențe medicale acute.
I-a rugat să îl lase să rămână până când temperatura afară ajunge la 3-4 grade Celsius
Unul dintre cazuri este cel al unui bărbat de 43 de ani, cu ambele picioare amputate, posibil din cauza frigului îndurat în iernile precedente, care locuiește într-o mașină și se deplasează cu ajutorul unui cărucior. Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic șef UPU-SMURD Iași, spune că bărbatul i-a rugat pe medicii de la urgențe să îl lase să rămână până dimineața, când temperatura ajunge la 3-4 grade, înainte de a se întoarce în adăpostul improvizat din mașina abandonată.
„Toate aceste cazuri necesită soluții. În centrele medico-sociale și în cadrul asistenței sociale, se fac demersuri constante, însă este foarte dificil, iar sezonul rece abia a început. Este clar că problema devine mai acută în această perioadă, oamenii fără adăpost devin și mai vulnerabili, iar atunci când cineva îi găsește pe stradă sau într-o situație critică, sună la 112, iar ambulanța îi aduce la urgențe. De cele mai multe ori, nu au probleme medicale acute și nu necesită intervenții chirurgicale, au nevoie de căldură și hrană. Și anul acesta, la fel ca în anii trecuți, numărul acestor persoane este în creștere. Este nevoie de soluții sociale și medico-sociale”, a declarat medicul.
Bărbatul repatriat din Italia după un accident vascular nu beneficiază de sprijinul familiei
Un alt caz este cel al unei femei de 74 de ani din Trifești, fără sprijin din partea familiei. Personalul de la urgențe a încercat să contacteze atât o vecină, cât și pe fiul acesteia, pentru a găsi o soluție de îngrijire. Prof. dr. Diana Cimpoeșu menționează că pacienta suferă de multiple boli cronice, dar gestionarea acestora nu cade în sarcina spitalului de urgență, ci este, în mod normal, responsabilitatea familiei, a comunității și a asistentului social din cadrul primăriei. Deși pacienta este parțial mobilă, ea prezintă și semne incipiente de demență. În mediul familiar, persoanele vârstnice cu demență reușesc să se orienteze și să aibă grijă de ele însele, însă, atunci când sunt scoase din acest mediu și aduse la un spital, devine necesar ca cineva să le sprijine pentru a se întoarce acasă.
Un alt caz este cel al unui bărbat de 64 de ani, din satul Suhuleț, comuna Tansa, județul Iași, care a fost repatriat din Italia. Acesta lucra pe un șantier, unde a avut un accident vascular cerebral. După o perioadă de spitalizare și recuperare într-un centru din Italia, a fost transportat cu avionul la București, de unde a fost preluat și adus la Iași.
„Încercăm să-i identificăm familia. Bărbatul se deplasează și vorbește cu dificultate, iar după accidentul vascular cerebral suferit nu mai poate lucra. Are 64 de ani și nu are asigurare medicală. A fost internat în Italia din august, mai întâi într-un spital pentru cazuri acute, apoi într-un spital și centru de recuperare, unde a beneficiat de îngrijiri de calitate. Totuși, este necesar ca acum să fie preluat fie de familie, fie de un centru de recuperare din țară. Familia sa a fost anunțată de Consulatul României în Italia despre repatriere, dar rămâne nevoie de sprijin pentru asigurarea îngrijirilor”, a precizat medicul.
Medicii din spital aduc donații sub formă de pachete pentru a ajuta persoanele aflate în nevoie
Diana Cimpoeșu explică faptul că există un alt fenomen, mulți pacienți care ajung la spital nu au bani pentru transport sau pentru încălțăminte. În aceste cazuri, personalul medical intervine, oferind uneori bani pentru autobuz sau medicamente pentru câteva zile. De asemenea, uneori rămân articole de îmbrăcăminte sau încălțăminte de la pacienții care decedează, iar familia nu le mai revendică. În alte situații, medicii din spital aduc donații sub formă de pachete pentru a ajuta astfel de persoane aflate în nevoie.
„Aceste persoane se hrănesc adesea cu ceea ce primesc de la cei din jur, neavând o alimentație adecvată care să le permită o viață sănătoasă. Direcția de Sănătate Publică a solicitat tuturor spitalelor să aloce locuri pentru cazurile sociale, însă este evident că aceste locuri trebuie să fie în spitale mai puțin aglomerate decât al nostru, care trebuie să asigure locuri pentru urgențe. Este imposibil de anticipat câți pacienți vor veni cu probleme cardiace sau gastrointestinale. Din experiența noastră, numărul acestora este semnificativ. Luna octombrie a fost extrem de aglomerată, toate clinicile fiind pline, nu doar cele de ortopedie și cardiologie, ci și cele de gastroenterologie, toate secțiile medicale și chirurgicale fiind foarte solicitate”, a adăugat medicul.
Publicitate și alte recomandări video