anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 28.05.2022

O măsură birocratică ce loveşte cu duritate în cei mai bătuţi de soartă ieşeni

Ieşenii grav bolnavi, neimportanţi pentru Ministerul Sănătăţii

GALERIE
cepoi
 • cepoi
- +

Vasile Cepoi şi Vasile Astărăstoae sunt nemulţumiţi că ministrul Sănătăţii taie finanţarea pentru bolnavii care apelează la serviciile paliative. Directorul CJAS Iaşi o tratează ca pe o problemă de matematică dictată de minister.

Reducerea numărului de paturi în spitalele ieşene poate produce o tragedie. Sute de pacienţi vor fi siliţi să se îngrijească singuri. Anul acesta, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a decis că se vor încheia contracte de furnizare de servicii medicale pentru un număr de 7.256 de paturi, mai mic faţă de anul trecut. Această decizie are ca fundament un ordin al ministrului care limitează numărul de paturi din sistemul privat la 5% din numărul total. Dacă la nivel de ţară procentul celor din privat nu depăşeşte acest prag, la Iaşi spitalele private consumă 7% din bugetul alocat sănătăţii. Sunt judeţe unde procentul este mult mai mare. La Arad este de 16%, în timp ce la Braşov circa 12% din serviciile medicale sunt asigurate în sistem privat. Cel mai afectat domeniu îl reprezintă paliaţia. Aşa cum sunt definite de Ministerul Sănătăţii, îngrijirile paliative reprezintă o îngrijire activă, oferită pacienţilor a căror boală avansată nu răspunde la tratamentul curativ.
 
La Iaşi, îngrijirile paliative au fost reduse cu un sfert
 
La Iaşi, în jur de 160 de paturi sunt finanţate din buget pentru paliaţie, din care mai bine de jumătate sunt asigurate de cel mai mare spital de profil din România. Spitalul „Sf. Sava“ are o capacitate mult mai mare, însă doar o parte din paturi a primit finanţare, deşi listele de aşteptare sunt destul de lungi. Mai mult, reprezentanţii CAS au înştiinţat oficial că şi numărul acesta se va mai reduce cu încă de 25 de paturi. „Conform legii, suntem obligaţi să reducem la 5% numărul de paturi din sistemul privat. La Iaşi, au fost aprobate doar 363 de astfel de paturi pe toate domeniile, de la cardiologie la paliaţie. Aşa că am redus proporţional de la toată lumea, echitabil şi legal. Am ales acest procedeu tocmai pentru a nu favoriza pe nimeni“, a declarat Robert Dâncă, directorul general al CAS Iaşi. Reacţiile nu au întârziat să apară. Reprezentanţii Spitalului de Paliaţie „Sf. Sava“ nu ştiu ce să facă cu pacienţii deja internaţi, pe când reprezentanţii CJAS spun că e doar o chestiune de matematică. „Nu suntem încântaţi de această nouă gândire a celor care decid bugetele în sănătate. De când am deschis spitalul, indicele de utilizare a fost de 100%, iar pe listele de aşteptare sunt numai acum 115 persoane. Acum noi trebuie să reducem cu 25% numărul de paturi. Înainte de a mă gândi la viitor, mă întreb ce vom face cu cei 25 de pacienţi pe care trebuie să-i trimitem acasă. Ce să le spunem familiilor? Că ministrul Sănătăţii nu ne-a mai dat finanţare? O altă problemă ar fi aceea a selecţiei. Pe care-i păstrăm şi pe care-i dăm afară? Toţi sunt destul de grav bolnavi şi toţi necesită o îngijire specială. Am credinţa că lucrurile se vor rezolva într-un fel. Am făcut un memoriu, pe care-l vom înainta la CAS, şi sper ca Dumnezeu să-i lumineze pe cei ce acum ne cer imposibilul“, a declarat Iulia Samoilă, managerul Spitalui de Paliaţie „Sf. Sava“.
 
Astărăstoae: Decât să faci economie, mai bine propui eutanasia voluntară
 
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a reacţionat cu duritate la auzul acestei veşti, considerând că paliaţia este ultima verigă a celor care suferă de boli cronice incurabile, unde nu poţi face economie, optimizând numărul zilelor de spitalizare. „Numai nişte birocraţi socotesc cazurile medicale în număr de paturi. E absurd să se reducă finanţarea la paliaţie, mai ales în România, unde acest domeniu este slab reprezentat. Nu e uman să spui că faci economie şi să reduci numărul de paturi în paliaţie. Este ca şi cum îi spui pacientului că trebuie să moară la o anumită oră şi într-o anumită zi. Mai bine introduci eutanasia voluntară decât să-ţi propui să faci astfel de economii la bugetul de sănătate“, a declarat el. Şi fostul ministrul al Sănătăţii, actualmente consilierul primului-ministru pe probleme de sănătate, medicul Vasile Cepoi, consideră că după ce la Iaşi oarecum se rezolvase problema paliaţiei prin înfiinţarea unui spital privat, reducerea numărului de paturi aruncă înapoi sistemul de sănătate în poziţia în care era acum doi ani. „Nu ştiam că la Iaşi s-a redus numărul de paturi pe paliaţie. Nu este o soluţie, mai ales că şi aşa numărul de paturi era insuficient. A fost un succes că la Iaşi am reuşit acest număr de paturi în acest domeniu, şi mă refer aici la cele din sistemul public (n.r. - 40 de paturi la spitalul din Paşcani şi 20 la Institutul de Oncologie), cât şi la cele din privat (n.r. - 102). Astfel, s-au deblocat nişte paturi din secţiile de oncologie, fiindcă nu puteai trimite bolnavul pur şi simplu acasă. Chiar şi la domiciliu, acest tip de bolnav nu este îngrijit corespunzător. Îngrijirile paliative necesită un anumit grad de pregătire. În concluzie, nu văd o astfel de măsură cu ochi buni şi nu faci economie; din contra, blochezi nişte paturi în secţiile unor spitale cu astfel de cazuri“, a declarat Vasile Cepoi. (Dan COMAN)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

C-aşa-i în tenis!

Nicolae GRECU

C-aşa-i în tenis!

Englezii îl exclud pe Medvedev de la Wimbledon, ATP îl face lider mondial.

opinii

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Eugen MUNTEANU

Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (V)*

Românitatea mea este dată, în mod esenţial, de faptul de a locui în limba română şi de a accepta să fiu numit român. Restul ingredientelor ţin de opţiunile mele personale.

Cinematografie, mit şi ideologie

pr. Constantin STURZU

Cinematografie, mit şi ideologie

Pe 23 mai a debutat seria de evenimente “Ne vedem la Mitropolie”. Sala “Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iaşi se doreşte a deveni tot mai mult un spaţiu al prelungirii “prelegerilor” în “dialoguri”, în vederea întăririi “comuniunii”. 

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

Aurelian-Petruș PLOPEANU

„Comunismul primitiv”, o minciună vinovată şi frivolă

În viziunea lui Marx, naraţiunea despre comunismul primitiv sună în felul următor: cândva, în timpuri imemoriale, proprietatea privată era necunoscută omului. Hrana era distribuită după necesităţi, iar toţi cei aflaţi în nevoie erau îngrijiţi. 

pulspulspuls

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Iată cum votează corect online un conţilier local cu proiect imobiliar de avizat la Premărie!

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, când ne gândim la prichiciul vetrei cel humuit şi când vedem cum se joacă unii aleşi locali cu motoceii imobiliari prinşi de horn de Mihăiţă, parcă nu prea ne saltă inima de bucurie.  

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.