Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O măsură birocratică ce loveşte cu duritate în cei mai bătuţi de soartă ieşeni

Ieşenii grav bolnavi, neimportanţi pentru Ministerul Sănătăţii

GALERIE
cepoi
  • cepoi
- +

Vasile Cepoi şi Vasile Astărăstoae sunt nemulţumiţi că ministrul Sănătăţii taie finanţarea pentru bolnavii care apelează la serviciile paliative. Directorul CJAS Iaşi o tratează ca pe o problemă de matematică dictată de minister.

Reducerea numărului de paturi în spitalele ieşene poate produce o tragedie. Sute de pacienţi vor fi siliţi să se îngrijească singuri. Anul acesta, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) a decis că se vor încheia contracte de furnizare de servicii medicale pentru un număr de 7.256 de paturi, mai mic faţă de anul trecut. Această decizie are ca fundament un ordin al ministrului care limitează numărul de paturi din sistemul privat la 5% din numărul total. Dacă la nivel de ţară procentul celor din privat nu depăşeşte acest prag, la Iaşi spitalele private consumă 7% din bugetul alocat sănătăţii. Sunt judeţe unde procentul este mult mai mare. La Arad este de 16%, în timp ce la Braşov circa 12% din serviciile medicale sunt asigurate în sistem privat. Cel mai afectat domeniu îl reprezintă paliaţia. Aşa cum sunt definite de Ministerul Sănătăţii, îngrijirile paliative reprezintă o îngrijire activă, oferită pacienţilor a căror boală avansată nu răspunde la tratamentul curativ.
 
La Iaşi, îngrijirile paliative au fost reduse cu un sfert
 
La Iaşi, în jur de 160 de paturi sunt finanţate din buget pentru paliaţie, din care mai bine de jumătate sunt asigurate de cel mai mare spital de profil din România. Spitalul „Sf. Sava“ are o capacitate mult mai mare, însă doar o parte din paturi a primit finanţare, deşi listele de aşteptare sunt destul de lungi. Mai mult, reprezentanţii CAS au înştiinţat oficial că şi numărul acesta se va mai reduce cu încă de 25 de paturi. „Conform legii, suntem obligaţi să reducem la 5% numărul de paturi din sistemul privat. La Iaşi, au fost aprobate doar 363 de astfel de paturi pe toate domeniile, de la cardiologie la paliaţie. Aşa că am redus proporţional de la toată lumea, echitabil şi legal. Am ales acest procedeu tocmai pentru a nu favoriza pe nimeni“, a declarat Robert Dâncă, directorul general al CAS Iaşi. Reacţiile nu au întârziat să apară. Reprezentanţii Spitalului de Paliaţie „Sf. Sava“ nu ştiu ce să facă cu pacienţii deja internaţi, pe când reprezentanţii CJAS spun că e doar o chestiune de matematică. „Nu suntem încântaţi de această nouă gândire a celor care decid bugetele în sănătate. De când am deschis spitalul, indicele de utilizare a fost de 100%, iar pe listele de aşteptare sunt numai acum 115 persoane. Acum noi trebuie să reducem cu 25% numărul de paturi. Înainte de a mă gândi la viitor, mă întreb ce vom face cu cei 25 de pacienţi pe care trebuie să-i trimitem acasă. Ce să le spunem familiilor? Că ministrul Sănătăţii nu ne-a mai dat finanţare? O altă problemă ar fi aceea a selecţiei. Pe care-i păstrăm şi pe care-i dăm afară? Toţi sunt destul de grav bolnavi şi toţi necesită o îngijire specială. Am credinţa că lucrurile se vor rezolva într-un fel. Am făcut un memoriu, pe care-l vom înainta la CAS, şi sper ca Dumnezeu să-i lumineze pe cei ce acum ne cer imposibilul“, a declarat Iulia Samoilă, managerul Spitalui de Paliaţie „Sf. Sava“.
 
Astărăstoae: Decât să faci economie, mai bine propui eutanasia voluntară
 
Preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae, a reacţionat cu duritate la auzul acestei veşti, considerând că paliaţia este ultima verigă a celor care suferă de boli cronice incurabile, unde nu poţi face economie, optimizând numărul zilelor de spitalizare. „Numai nişte birocraţi socotesc cazurile medicale în număr de paturi. E absurd să se reducă finanţarea la paliaţie, mai ales în România, unde acest domeniu este slab reprezentat. Nu e uman să spui că faci economie şi să reduci numărul de paturi în paliaţie. Este ca şi cum îi spui pacientului că trebuie să moară la o anumită oră şi într-o anumită zi. Mai bine introduci eutanasia voluntară decât să-ţi propui să faci astfel de economii la bugetul de sănătate“, a declarat el. Şi fostul ministrul al Sănătăţii, actualmente consilierul primului-ministru pe probleme de sănătate, medicul Vasile Cepoi, consideră că după ce la Iaşi oarecum se rezolvase problema paliaţiei prin înfiinţarea unui spital privat, reducerea numărului de paturi aruncă înapoi sistemul de sănătate în poziţia în care era acum doi ani. „Nu ştiam că la Iaşi s-a redus numărul de paturi pe paliaţie. Nu este o soluţie, mai ales că şi aşa numărul de paturi era insuficient. A fost un succes că la Iaşi am reuşit acest număr de paturi în acest domeniu, şi mă refer aici la cele din sistemul public (n.r. - 40 de paturi la spitalul din Paşcani şi 20 la Institutul de Oncologie), cât şi la cele din privat (n.r. - 102). Astfel, s-au deblocat nişte paturi din secţiile de oncologie, fiindcă nu puteai trimite bolnavul pur şi simplu acasă. Chiar şi la domiciliu, acest tip de bolnav nu este îngrijit corespunzător. Îngrijirile paliative necesită un anumit grad de pregătire. În concluzie, nu văd o astfel de măsură cu ochi buni şi nu faci economie; din contra, blochezi nişte paturi în secţiile unor spitale cu astfel de cazuri“, a declarat Vasile Cepoi. (Dan COMAN)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri