anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 02.10.2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Ieșenii își doresc un oraș al oamenilor, verde, digitalizat și cu arhitectură atractivă

GALERIE
Studiu Iasi pentru viitor 01
 • Studiu Iasi pentru viitor 01
- +

Iașul în viitor este un oraș al oamenilor și pentru oameni. Este un oraș care se dezvoltă sustenabil, este curat și verde, cu o infrastructură modernă, atât rutieră, cât și pentru cei care preferă metodele de deplasare alternative. Este important să se digitalizeze, să se creeze suficiente oportunități de muncă, spații și condiții pentru evenimente culturale, sportive, educaționale, dar să fie atractiv și pentru investitori și turiști. În același timp, ieșenii își doresc prosperitate economică, o arhitectură atractivă și ca orașul să fie recunoscut drept centru de afaceri și hub tehnologic. Află AICI cum văd locuitorii Iașul și cum își doresc să se dezvolte.

Unul din doi ieșeni consideră că Iașul de astăzi este deosebit datorită istoriei, educației și culturii, iar arhitectura este principalul element de atracție al orașului, în percepția locuitorilor, urmată de lăcașurile de cult și de zonele naturale, în strânsă concordanță cu istoria și spiritualitatea. Oamenii sunt mulțumiți de calitatea vieții la un nivel mediu și au acordat nota 3,5 din 7. Facilitățile publice, oportunitățile de muncă și timp liber, investițiile care se fac în oraș sunt satisfăcătoare pentru participanții la studiu, iar cele mai mari probleme sunt legate de ambianța urbană, calitatea mediului sau infrastructură și mobilitate urbană. Însă, fiecare oraș modern trece prin schimbări, se transformă și se adaptează zilnic necesităților pe care le au locuitorii lui, iar Iașul de mâine are nevoie de o dezvoltare sustenabilă, orientată spre oameni, conform ieșenilor care au participat la consultarea online – Un Iași pentru viitor.

Atunci când își imaginează Iașul ca un oraș ideal în care să trăiască, respondenții vorbesc, în primul rând, despre un oraș plăcut pentru oameni (17%), îndereptat spre sustenabilitate (13%) și spre natură (13%), care să includă noi spații pietonale, piste pentru biciclete, infrastructură modernă pentru transportul public, dar și creșterea ponderii și calității spațiilor verzi. Pentru unii dintre respondenți este important ca Iașul să se dezvolte ca un însemnat centru universitar (11%), dar și centru cultural (7%). Pe de altă parte, 7% dintre oameni își doresc un oraș smart, care să ofere suficiente oportunități de muncă, dar și spațiu și condiții pentru evenimente culturale, sportive, educaționale. În aceeași linie, 7% consideră că orașul trebuie să atragă investitori, iar 6% cred că trebuie să se creeze în Iași un hub tehnologic de referință. În final, 3 din 10 ieșeni își doresc o dezvoltare sustenabilă a orașului, prin valorificarea patrimoniului, clădiri noi cu o arhitectură atractivă atât pentru locuitori, cât și pentru turiști, care să fie înconjurate de grădini, parcuri și spații verzi, să includă parcări sub sau supraterane și să ofere facilități pentru relaxare. În prezent, Palatul Culturii este majoritar recunoscut ca principala clădire reprezentativă a Iașului pentru 69% dintre respondenți, iar pe locul al doilea se clasează ansamblul urbanistic Palas, cu 11%. 

Studiul „Un Iași pentru viitor” mai arată că orașul este într-un proces de transformare a identității, iar persoanele din generația Z (tinerii cu vârste între 18 – 24 ani), cu studii superioare îl văd ca un oraș definit de creativitate, care trebuie să devină mai atrăgător și să creeze un mediu propice dezvoltării inovației și diversității, în timp ce persoanele mai în vâstă (adulții cu vârste între 55 - 65 ani) cu studii medii, îl consideră conservator și sofisticat și îl asociază cu tradiționalismul și eleganța. 

De asemenea, la finalul studiului, ieșenii au transmis propria viziune despre dezvoltarea orașului. Asocierile spontane arată că își doresc ca noile proiecte IULIUS să contribuie, în continuare, la dezvoltarea de zone verzi, modernizarea și dezvoltarea orașului, dar și modernizarea arhitecturii.

Concurs internațional de arhitectură pentru „Iașul în viitor”

Unul din principalele obiective ale IULIUS este un aport vizibil, solid, puternic la îmbunătățirea standardelor de viață în orașele în care are proiecte, astfel că rezultatele acestui studiu au fost luate în considerare la elaborarea temei pentru concursul internațional de arhitectură cu invitați, ce a fost demarat de companie pentru propunerea unui ansamblu de clădiri reprezentativ în zona centrală a Iașului. Acesta este organizat de IULIUS și coordonat de o echipă de experți în arhitectură, urbanism și patrimoniu (istoricul Cătălin Turliuc și arhitecții Șerban Țigănaș, Augustin Ioan, Dragoș Ciolacu, Mihai Corneliu Drișcu și Matei Bogoescu) și se află în desfășurare. Cele patru birouri renumite pe plan mondial ce vor propune o soluție pentru o nouă dezvoltare în centrul orașului sunt Foster+Partners, MVRDV, UNStudio și Zaha Hadid Architects. 

La cercetarea desfășurată de compania IULIUS, la finalul anului trecut, au participat 2.155 de persoane, care și-au exprimat așteptările și perspectiva asupra orașului. Pe lângă locuitorii municipiului Iași, la studiu și-au spus părerea și alți 84 de simpatizanți ai orașului. Pentru relevanța analizelor, din datele cantitative înregistrate a fost extras un eșantion de 1.100 de respondenți, pe criterii de gen și vârstă (18-65 ani), iar rezultatele au un nivel de încredere de 95% și o eroare de +/-2.95%. Demersul a fost o premieră națională, pentru că principalele concluzii au putut fi urmărite în timp real pe platforma online – www.iasipentruviitor.ro/rezultate. Studiul a fost dezvoltat în parteneriat cu MKOR Consulting, companie de cercetare strategică a pieței.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Nicolae GRECU

Tradiţionalul sacrificiu al Cupei României

Dacă nu va fi câştigat, şi încă concludent, meciul cu Minaur, o echipă slăbuţă şi obosită, care a făcut turul României de dragul Cupei, ar fi adevărata ruşine pentru fotbalul ieşean.

opinii

Seimeni (XVI). Școala (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Școala (4)

Reluând evocarea satului natal, autorul încearcă să reînvie prin cuvinte primii ani de școală.

Paranoia autorităţii

arh. Ionel OANCEA

Paranoia autorităţii

Dintotdeauna comunităţile şi-au impus reguli de convieţuire. Într-un sat tradiţional românesc funcţionau cu rigoare, chiar dacă nu erau scrise şi nu exista un aparat administrativ pentru impunerea lor. Oamenii se considerau egali în faţa lui Dumnezeu, prin urmare casele erau aproape identice, realizate după acelaşi proiect ancestral cu minore influenţe alogene contemporane construirii.

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

pulspulspuls

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

City managerul oraşului, domnul Petru Movilă, a patentat o aplicaţie prin care poţi câştiga 50 de ron pe oră în timpul somnului

Chiar aşa stimaţi telespectatori, iată câteva ipostaze de la o abordare revoluţionară a felului în care se pot face afaceri. În prima fotografie, city managerul Petru Movilă lucrează în timpul somnului la o întâlnire de tip conferinţă a pompierilor ieşeni. 

Caricatura zilei

Scăpări de gaze #NordStream5

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.