Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ieşenii izolaţi din zona Bucium cer poduri sau punţi peste Vămăşoaia

GALERIE
vamasoaia
  • vamasoaia
- +

„Nici Pompierii sau Salvarea nu poate intra“, spune un consilier local. Care este răspunsul Primăriei?

Pârâul Vămăşoaia, care taie zona Bucium de la sud la nord prin apropiere de Plopii fără soţ, pare a fi mai greu de trecut ca Dunărea. Consilierii locali au cerut amenajarea unor punţi peste cursul de apă, pentru a permite accesul ieşenilor stabiliţi în zona Bucium spre oraş. „Pe străzile Gheorghe Tudoreanu, Vladimir Buţureanu sau Petre Buzatov sunt gospodării fără o cale de acces peste râul Vămăşoaia. Existau acolo nişte podeţe, amenajate de localnici, dar care s-au demolat la o inundaţie. Localnicii au improvizat o punte din două şine de cale ferată, cu podină de scânduri. Copiii pe acolo trec, mergând la şcoala «Veronica Micle». Cetăţenii din zonă mi-au spus că pot face prin forţe proprii un pod, dar trebuie să-i ajutăm măcar cu un proiect tehnic şi avizele necesare. Dacă este un incendiu, acolo nu pot intra maşinile de intervenţie“, a spus consilierul PMP Daniel Piftor.

O solicitare pentru locuitorii din zona Bucium a venit şi din partea consilierilor liberali. Ciprian Bostan a cerut transformarea unui drum de exploatare în stradă, astfel încât casele de pe strada Petre Vancea să fie legate de strada Trei Fântâni. „E o zonă cu străzi înguste, pe care se circulă foarte greu. După ora 17.00, este o aglomeraţie de nedescris. Există posibilitatea amenajării unui drum care să se descarce în Trei Fântâni“, a spus Bostan. Solicitările consilierilor nu au primit un răspuns ferm din partea reprezentanţilor municipalităţii. Conform precizărilor primarului Mihai Chirica, punţile peste Vămăşoaia au fost dezafectate de Administraţia Bazinală a Apelor, întrucât prezenţa lor împiedica scurgerea apelor pârâului, povocând deversarea acestuia în cazul unor debite crescute. Amenajarea unor căi de acces pietonale şi rutiere spre Bucium peste Vămăşoaia ar urma să facă obiectul unor studii făcute de municipalitate. Chirica nu a precizat însă când ar urma să fie realizate aceste studii şi când s-ar putea construi efectiv podurile. Amenajarea străzii solicitate de Bostan întâmpină şi ea greutăţi, drumul de exploatare aflându-se pe un teren aflat în proprietate privată. „Am mai avut în vedere acel drum o dată. Vom vedea cum putem face, poate găsim înţelegere de la proprietar. Dacă nu, poate găsim un teren să-l dăm în compensaţie sau demarăm procedurile de expropriere în interes public“, a spus Chirica.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri