Ieşenii nu au înţeles nimic din mesajul de alarmare, autorităţile sunt mulţumite
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 21.01.2022

Ieşenii nu au înţeles nimic din mesajul de alarmare, autorităţile sunt mulţumite

GALERIE
sirene
 • sirene
- +

Oficialii ISU spun că toate deficienţele constatate îi ajută, tocmai pentru a le remedia pe viitor.

Ieşenii s-au revoltat ieri de faptul că, deşi au fost avertizaţi, nu au auzit sirenele care ar fi trebuit să dea semnale de alarmă în 15 puncte din oraş. Mai multe persoane au reclamat că nu au perceput niciun sunet mai puternic sau măcar mesajele pe care autorităţile locale au anunţat că le vor transmite. Acestea nici nu au sesizat că a avut loc vreun exerciţiu de alarmare pentru situaţii de urgenţă. „Cu aşa alarmă, putem dormi liniştiţi. Eu la ora 12 chiar am ascultat să văd cum se aude, dar nu am auzit decât maşini. Nici cea mai mică urmă de alarmă. Halal sistem“, ne-a semnalat un ieşean.

Conform edililor, cele 15 sirene electronice au fost pornite ieri, la ora 12, pentru verificarea funcţionării sistemului de alarmare. Faţă de alţi ani, semnalul transmis nu a fost unul audio, ci unul voce, care s-a dispersat diferit. Oamenii spun însă că abia au distins mesajul „Atenţiune! Atenţiune!“, fără însă să le ajungă la urechi şi cealaltă parte a mesajului: „Acesta este un exerciţiu de protecţie civilă. Vă rugăm să evitaţi panica“.

Reprezentaţii ISU susţin că mesajele voce s-au auzit cu claritate, însă la o distanţă mai mare faţă de sirene, şi nu în imediata apropiere a lor. „Constatările în urma exerciţiului sunt că există câteva zone care nu sunt foarte bine acoperite; tocmai de aceea organizăm aceste exerciţii, ca să observăm la diferite ore din zi şi din noapte care este gradul de audibilitate. Probabil pe viitor se vor completa şi aceste zone. Exerciţiul a decurs normal. Unii sunt în eroare, unii au vrut să asculte vocea lângă clădirea pe care este amplasată sirena, dar este un lucru greşit. Nu se poate, pentru că semnalul este direcţionat pe un alt unghi faţă de clădire, iar semnalul voce ocupă o bandă mai largă şi nu poate fi recepţionat cu claritate lângă sirenă“, a declarat Dan Iamandi, comandantul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Conform sursei citate, sirenele electronice care au fost puse ieri în funcţiune sunt completate, în situaţii de urgenţă, de cele electrice, care sunt montate pe sediile unor operatori economici din zona industrială şi în cartiere, precum şi sirenele dinamice. „Întrucât scopul acestui exerciţiu a fost de verificare, s-au stabilit o serie de măsuri ce vor fi luate pentru buna funcţionare a sistemului de alarmare. Acestea sunt de natură tehnică: reorientarea sirenelor, creşterea puterii în limite legale, şi organizatorice: suplimentarea numărului de sirene“, au mai spus reprezentanţii ISU.

Şi oficialii din Primăriei spun că exerciţiul de alarmare a mers ca pe roate, iar sirenele au funcţionat bine. „Acest program de alarmare am mai făcut. S-a făcut alarmarea pe audio, care se prezintă altfel decât pe voce. Cea pe audio este într-un anumit semnal, cea pe voce, în alt semnal acustic. Nu poţi să stai sub o sirenă şi să auzi ce spune sirena din cauza volumului şi a bandei acustice pe care se emite semnalul“, a spus viceprimarul Mihai Chirica. Municipalitatea va achiziţiona alte două sirene de alarmă, pentru zona şes Bahlui şi Ţicău.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Toni HRIŢAC

Primarul Chirica şi limbajul de mahala

Duritatea de limbaj, libertatea indecentă în apreciere sunt arme politice, dar nu pot fi folosite împotriva unor persoane care nu fac politică. Chiar şi în retorica electorală o asemenea exprimare este de obicei apanajul unor extremişti. Faptul că primarul Iaşului le foloseşte este un derapaj care trebuie sancţionat.

Filmuletul zilei

opinii

Pericolul extremismului

Alexandru CĂLINESCU

Pericolul extremismului

Am întâlnit în ultima vreme mai multe luări de poziţie care atribuiau „intelectualilor” vina pentru ascensiunea extremei drepte. Care intelectuali?

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

George PLEȘU

Spaţiile pentru artă din Iaşi. O nouă galerie

Orice deschidere a unei noi galerii este un act de curaj care trebuie salutat şi sprijinit. O scenă cât mai efervescentă, care va căuta să scape de conservatorism şi provincialismul care au dominat mult prea multă vreme cultura ieşeană, şi care va dori să fie conectată la trendurile globale, va atrage atenţia şi asupra potenţialului creativ local şi va genera mai multe puncte de diseminare a artei contemporane şi educare a publicului.

Critica „de întâmpinare”?

Nicolae CREŢU

Critica „de întâmpinare”?

Nu se mai vorbeşte prea mult, de deja destul de multă vreme, despre o critică de întâmpinare. Ceea ce nu înseamnă, totuşi, că ea ar fi dispărut cu totul, poate, mult mai curând şi de înţeles într-o măsură, doar că a suferit, în noi „contexte”, nu puţine mutaţii, deformări, probabil şi pervertiri. Faţă de ce era ea cel mai adesea, deşi nu lipseau nici atunci simulacrele de „critică”, doar fardate cu aşa o etichetă indulgentă, sub regimul comunist şi controlul lui (nu numai cenzura) asupra activităţii editoriale.

pulspulspuls

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Ce Harvard, ce Princeton, ce universităţi de top: uitaţi aicea diplomă, băbăeţ!

Mişcare magistrală, de maestru emerit (nu spunem în ce anume) a rectorul de la „Cuza”, dom’ Tudorel, în aceste zile de plin scandal al pagiatului lucrării de doctorat a premierului Ciucă: a scos şi el la bătaie una din diplomele din sertar, şi nu una oarecare. 

Caricatura zilei

Din cauza Omicron, se lasă cu penalizări

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X